Meru National Park

Meru National Park

door Niels Posthumus

Het was een berucht stropersgebied in de jaren tachtig, maar het Meru National Park ontpopt zich de laatste jaren steeds meer als de verborgen parel van Kenia die het zo lang heette te zijn.

Bijna 900 vierkante kilometer glooiende savannelanden strekken zich voor je uit. Ze zijn begroeid met hoog gras, doumpalmen en acaciabomen.

ZELF NAAR Kenia?

Bekijk alle 58 reizen naar Kenia

Rivieren en waterpoelen maken de grond sompig. 'Termietentempels' steken als zwarte rotsen af tegen de vlakgekleurde, verre horizon. Nairobi lijkt veel verder weg dan de werkelijke 350 kilometer.

Leeuwin Elsa

Meru is het park van Elsa, de leeuwin die in het natuurreservaat door het echtpaar Joy en George Adamson werd grootgebracht en vrijgelaten.

Het boek Born Free, dat Joy hierover schreef, haalde de top van alle internationale bestsellerslijsten. De gelijknamige film won verschillende Oscars en Golden Globes.

Joy en George vermoord

Met Elsa zou het beter aflopen als met haar verzorgers. De leeuwin leefde in Meru in vrijheid en stierf een natuurlijke dood, waarna ze een graf kreeg in het park. Joy en George Adamson werden afzonderlijk van elkaar vermoord. Joy in 1980, George negen jaar later.

Het was de criminaliteitsgolf in het park tijdens de jaren tachtig, waarvan ook de moorden op George en Joy deel uitmaakten, die de Keniaanse regering wakker schudde.

In de decennia erna investeerden zij veel geld in de bestrijding van stroperij in het park en in een betere natuurbescherming. Want Meru was een waar stropersparadijs.

Ecotoerisme

Ook de wegen in Meru, ooit het lachertje van toeristisch Kenia, kregen in de jaren negentig een stevige opknapbeurt. Ze behoren ondertussen tot de beste van het land.

Het is daardoor een stuk gemakkelijker en aantrekkelijker geworden om in het park op safari te gaan. Meru wordt bovendien aangeprezen als echt, authentiek Afrikaans savanneland.

Ecotoerisme heeft er een grote vlucht genomen.

Tana rivier

Meru is grotendeels moerassig gebied. Niet dat het er zo veel regent, maar er stromen maar liefst vijftien rivieren door het park. Die ontspringen op Mount Kenya en komen uit in de langste rivier van Kenia, de Tana rivier. Alleen in het noorden van het park vind je een strook tropisch regenwoud.

Door al dit water in de grond is het gras veelal hoog. Dit geeft het park een meer mysterieuze sfeer dan de meeste safariplekken.

Maar het belemmert natuurlijk wel het zicht op de luipaarden, zebra's, zwarte neushoorns en olifanten die er rondlopen. Als zijn vooral de laatste twee natuurlijk groot genoeg om boven het gras uit te steken. Blijft staan dat wild spotten niet altijd even makkelijk is in Meru.

Het Afrikaanse landschap

Meru moet het dan ook meer hebben van zijn flora. Het is een prachtig park om met een gids doorheen te rijden of te hiken. De Tana rivier leent zich voor een middagje raften.

Ga er dus niet uitsluitend heen om wilde dieren te zien - de Big Five is er niet compleet. Ga er heen omdat je het Afrikaanse landschap wilt zien. Omdat je de savanne in wilt.

Wat is er te doen in Meru National Park?

  • Ga krokodillen spotten bij de Tana Rivier
  • Bezoek de neushoorns van het Rhino Sanctuary in het Meru park
  • Steek de brug over bij de Adamson's Falls watervallen en bezoek ook het naburige Kora National Park.
  • De meeste kans om kuddes olifanten en giraffen te zien, heb je op de Bisanadi Plains in het noorden van het park.
  • Even genoeg van al het groen en de natuur? Bezoek dan in het dorpje Meru de Sikh tempel aan de Tom Mboya Street. Het is één van de laatste herinneringen aan de Aziatische gemeenschap in Meru.

Reizen Kenia

Specialisten Kenia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors