Turkanameer

Turkanameer

door Niels Posthumus

Het Turkanameer telt de grootste krokodillenpopulatie ter wereld. Niet echt een watertje voor een verfrissende duik dus. Maar vooral door haar kleur prachtig bij zonsondergang.

Het is er kurkdroog. De rotsige, kale grond van zand en geharde lavasteen nodigt niet echt uit. Jadegroen ligt het Turkanameer voor je. Een kleur die het water dankt aan de algen net onder de waterspiegel. Bijna 7.000 vierkante kilometer stilstaand water.

ZELF NAAR Kenia?

Bekijk alle 65 reizen naar Kenia

Loyangalani

Je overziet het meer vanuit in het dorpje Loyangalani, een oase van palmen en natuurlijke waterbronnen. Bewoond door Turkanen, het nomadenvolk waarvan de naam van het meer is afgeleid.

Eeuwenlang trekken zij al rond met hun kuddes vee, op zoek naar dat kleine beetje groen dat als voedsel kan dienen voor hun koeien of geiten. Het meer heette in de koloniale tijd nog het Rudolf meer.

Grootste krokodillenpopulatie ter wereld

Grote groepen krokodillen rusten uit op de rotsen langs het enorme water, dat aan de noordzijde de grens vormt tussen Kenia en Ethiopië. Lake Turkana is het op vier na grootste zoutwatermeer ter wereld. Nergens ter wereld leeft een grotere krokodillenpopulatie: 14.000 stuks.

Het Turkanameer is dan ook geen plek om een duik te nemen. Naast de algen en krokodillen leeft in het water namelijk ook nog de Bilharzia larve. Als je in het meer baddert, dringt die je huid binnen en nestelt zich daar met alle pijnlijke gevolgen van dien.

Slangen en schorpioenen

Zonnen langs de waterkant is er overigens ook niet bij. Allereerst hoef je niet te rekenen op een fijn stukje zandstrand; de oever is droog, onherbergzaam gebied.

De omgeving rond het meer staat bovendien bekend om zijn vele schorpioenen en uiterst giftige zaagschubadders. Er zijn er zo veel dat het uiterst gevaarlijk is er zonder gids rond te lopen.

Klinkt niet erg aantrekkelijk dus. Toch staan het meer en de omliggende vulkanische rotsen op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Zonsondergang

Je begrijpt dit als je 's avonds met een bootje het water op gaat. Alle schrikverhalen over dodelijke reptielen verdwijnen dan samen met de zon in het wateroppervlak aan de horizon.

Het water en de oever kleuren roze oranje. De grote Afrikaanse zon neemt proporties aan die je kent uit de documentaires op National Geographic. En als je een hengel uitgooit, takel je binnen no-time een nijlbaars van soms wel honderd kilo binnen.

Wisselend waterpeil

Drie rivieren komen uit in het meer: de Omo, Turkwel en de Kerio rivier. De natuur compenseert deze aanvoer met een snelle verdamping van het water in het verder volledig afgesloten meer.

Hoeveel water verdampt, hangt af van de droogte en luchttemperatuur. Het waterniveau fluctueert daardoor sterk. Zo stond het water in 1975 nog tien meter hoger dan in 1993.

Groene energie

In het meer vind je een paar eilandjes. Het centrale eiland is een actieve vulkaan. Je kunt het per boot bezoeken. De Keniaanse overheid gebruikt het meer in meerdere opzichten voor de opwekking van groene energie.

In de Kerio rivier wekken hydrologische constructies energie op uit waterstromen. Ook bouwt Kenia enorme windmolenparken in het meer. Een geschikte plek, want op het Turkanameer is het altijd winderig.

Wat is er te doen bij het Turkanameer?

  • Dompel je onder in het culturele verzamelpunt van de vele stammen in het noorden van Kenia: het dorpje Loyangalani aan het Turkanameer.
  • Overnacht in de 'special campsite' op het South Island National Park in het Turkanameer, een eiland dat verder alleen wordt bewoond door een enorme hoeveelheid krokodillen en slangen.
  • Ga hiken op de Mount Kulal aan de oostkant van het Turkanameer. Vanaf deze berg heb je een fantastisch uitzicht op het meer.
  • Ga vlak voor zonsondergang met een bootje het Turkanameer op en geniet van de oranje kleur van het water.
  • Gemakkelijk gaat het niet, maar probeer een bezoek te brengen aan het Sibiloi National Park. Het is een prachtig natuurgebied met bovendien zeer belangrijke archeologische vindplaatsen.

Reizen Kenia

Specialisten Kenia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tunesië kenner