Kakamega National Park

Kakamega National Park

door Josephine Meijer

Het Kakamega National Park is een walhalla voor vogelspotters. Het park is het mooist tijdens het regenseizoen, als het water met bakken naar beneden komt, maar alle bloemen in bloei staan.

Met hoge snelheid omzeilt de chauffeur de kuilen in de weg. Het is een bumpy ride naar het Kakamega National Park in de Western Province van Kenia. Als de autodeur opent, vermengt de geur van een tropische hoosbui zich met die van hout, bloemen en mos. Vogels en apen krijsen in de bomen. Hun huidige habitat van 45 vierkante kilometer was ooit een onderdeel van het Guineo-Congolese regenwoud dat zich uitstrekte over West- en Midden-Afrika.

ZELF NAAR Kenia?

Bekijk alle 66 reizen naar Kenia

Regenseizoen

Van april tot juli is het regenseizoen in het hele jaar rond toch al natte regenwoud. Het is gek genoeg de mooiste tijd om het Kakamega National Park te bezoeken.

De bloemen en vlinders vormen dan werkelijk kleurbommen onder het groene bladerdak. Orchideeën groeien in de beschutting van honderd jaar oude bomen. De bladeren van de Chrysophyllum glanzen van het water.

Flower Mantis

Een bijzondere bloem trekt de aandacht. Hij toont zich in verschillende kleuren roze, met groene en witte vlekken. Ineens zie je echter twee ronde insectenogen die je aankijken. Daarboven twee groene voelsprieten.

De bloem blijkt in werkelijkheid een sprinkhaanachtig insect te zijn. Het is de Flower Mantis die in Afrika en het verre oosten voorkomt. De beestjes lijken zoveel op bloemen dat ze regelmatig belaagd worden door insecten op zoek naar nectar.

Vogel en vlinder spotters

Je kunt je hart ophalen aan ongewone flora en fauna. In het Kakamega regenwoud kom je geen grote wilde dieren als olifanten tegen. Wel fladdert er 45 procent van de Keniaanse vlinderpopulatie rond.

Ook leven er maar liefst 367 verschillende soorten vogels. Het Kakamega park is dan ook een populaire bestemming onder vogelspotters.

In de bomen spelen bovendien de zwarte Colubus apen met hun opvallende witte manen. De lange, rode staart maakt het verder gemakkelijk de red-tailed monkey te spotten. Hij lacht je toe met zijn zwarte grijns onder een wit neusje.

Nachtwandeling

's Nachts is het regenwoud een andere wereld. Een pikzwarte deken daalt neer over de bomen en bloemen. De lucht vult zich met vleermuizen. Kikkers, nachtvogels en eekhoorns roepen om het hardst.

Tijdens de nachtwandeling wijst je gids je op slapende vogels. Ook 's ochtends vroeg kun je met een gids op pad om de grotten te bekijken waar honderden vleermuizen zich verzamelen. Hoewel de vele wandelpaden door het park goed zijn aangegeven, kunnen lokale gidsen je veel vertellen over de dieren en planten die je onderweg tegenkomt.

Het regenwoud en de omliggende gebieden worden hoofdzakelijk bewoond door het Luhya volk. In de zestiende eeuw trokken zij van Oost-Oeganda naar de vruchtbare heuvels van Kenia. Nog steeds leven zij hoofdzakelijk van wat het woud hen biedt.

Agro-toerisme

In 1985 beschermd werd het Kakamega reservaat beschermd gebied. Dankzij het zogenaamde agro-toerisme geniet je op een duurzame manier van het park. Je kunt je tentje opzetten op een bewaakte camping of bivakkeren in een van de houten huisjes in het regenwoud.

In Kenia verbouwen ze thee op grote schaal. In het verleden ontgonnen ze grote stukken bos voor theeplantages. Tegenwoordig proberen Kenianen duurzaam te verbouwen in het Kakamega reservaat. De relatief kleine theeplantages in en om het regenwoud gaan mooi op in het landschap.

Wat is er te doen in het Kakamega National Park?

  • Huur een gids voor tijdens je wandelingen door het park. Dat betaalt zich zeker uit.
  • De Isiukhu Trail is één van de langere wandelingen in het Kakamega National Park en verbindt Isecheno en de Isiukhu Falls watervallen met elkaar. De wandeling kost je een halve dag.
  • Bezoek het Busuku Circumcision Festival in augustus in het Bungoma/Trans-Nzoia district. Veel poeha begeleidt het proces waarin jongens echte mannen door de voorhuid van hun penis te laten verwijderen.
  • Koop je souvenirs op de markt van het dorpje Kakamega. Vooral op woensdag en zaterdag is de markt de moeite waard. Dan is het er een lawaai en drukte van jewelste.
  • Ga op zoek naar de zeer zeldzame Brazza-aap op de takken van het Kakamega park.

Reizen Kenia

Meer Kakamega National Park

Specialisten Kenia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors