Bizarre feiten over de dieren die je tegenkomt op safari

Bizarre feiten over de dieren die je tegenkomt op safari

door Charlotte de Vries

Massaal stappen we in het vliegtuig naar Tanzania om de grootste en gekste dieren te spotten. We willen een leeuw hard horen brullen, een aap zien slingeren van boom naar boom, wegrennen voor de ijzersterke bek van een nijlpaard, opkijken naar ellenlange giraffennekken… Maar waar we niet echt bij stilstaan, is dat de dieren er niet alleen bijzonder uitzien: ze hebben stuk voor stuk een bijzonder verhaal.

Wist je bijvoorbeeld dat buffels stemrechten hebben, terwijl een hyenakoningin alle macht doorgeeft aan haar dochter? Lees de volgende bizarre feiten over de dieren die je tegenkomt op safari en je zal met nog meer bewondering rondreizen door Tanzania.

ZELF NAAR Tanzania?

Bekijk alle 128 reizen naar Tanzania

1. Zebra's camoufleren wél

De zwarte en witte strepen van een zebra lijken in eerste instantie het tegenbewijs voor de evolutietheorie. Door de duidelijke strepen spot je ze van wel een kilometer afstand! Idioot toch?

Nee, zo zit het dus niet. Wij zien de zebra's wel, maar hun grootste vijand, de hongerige leeuw, raakt er volledig van in de war. Leeuwen hebben niet zulke goede ogen. En wanneer een kudde zebra's hysterisch door elkaar gaat rennen, wordt de leeuw nét zo hysterisch van alle zwiepende strepen.

2. Buffels zijn democratisch

Ja, dit is te bizar voor woorden. In een kudde buffels hebben de volwassenen stemrecht. Als een kudde naar een ander gebied wil gaan om te grazen, bepalen ze met z'n allen welke richting ze opgaan. Met hun koppen wijzen de buffels naar de plek waar ze naartoe willen. En als iedereen het eens is, kunnen ze vertrekken. Daar kan ons kabinet nog een lesje van leren!

3. Walvissen voelen meer dan mensen

Walvissen zwemmen al zo'n dertig miljoen jaar door de oceanen. En hebben dus ook zo'n dertig miljoen jaar de tijd gehad om te evolueren. Om de een of andere reden hebben ze dat vooral op emotioneel niveau gedaan. Hun emotionele intelligentie is zoveel groter dan die van mensen, dat ze waarschijnlijk - naast bijvoorbeeld liefde, verdriet of boosheid - gevoelens hebben die mensen niet begrijpen.

4. Leeuwen paren vijftig keer per dag

Leeuwen. Het zijn ook wel echt koningen. Tijdens de bronsttijd, die ongeveer een week duurt, paren leeuwen wel vijftig keer per dag. Oké, het paren duurt een paar seconden, maar toch.

5. Lange nek, lááánge tong

Je hebt in een dierentuin vast wel eens wat sla gevoerd aan een giraffe. Met zijn grijze, ruwe tong grijpt 'ie dankbaar de bladeren uit je hand. Als schuurpapier strijkt de tong langs je vingers. Maar heb je ook gezien hoe lang die tong is? De tong van een giraffe wordt wel een halve meter!

6. Temperatuur bepaalt het geslacht van een krokodil

Eh, wat? Eh, ja. Het geslacht van een krokodil wordt bepaald door de temperatuur van het ei waar hij uit komt. Als het ei koel is, komt er een vrouwtje uit. De heethoofden worden natuurlijk mannetjes. Bi-zar.

7. Olifanten geven herinneringen door

Olifanten lijken wel langzaam en lomp, maar dat zijn ze niet! Ze hebben enorme hessenmassa's waarin ze veel herinneringen opslaan. Die herinneringen kunnen ze zelfs doorgeven aan hun kalfjes. Als een kudde olifanten bijvoorbeeld een nare ervaring heeft gehad met mensen, 'vertellen' ze dit door aan de jongeren. Olifanten hebben dus net als mensen een collectief geheugen!

8. Dolfijnen hebben namen voor elkaar

Misschien heb je de dolfijnen al eens horen flipperen en fluiten voor de kust van Zanzibar. Je kon er waarschijnlijk niks zinnigs van maken, maar dolfijnen hebben dus hun eigen taal. Onder water communiceren ze met elkaar en horen ze elkaar over een afstand tot wel 25 kilometer. En sterker nog, ze hebben allemaal een eigen naam: een uniek piepgeluid op een bepaalde frequentie.

9. Hyena's zijn koninklijk

Onder de hyena's zijn de vrouwtjes het sterkst, het grootst en het felst. Ze houden de mannetjes in toom en ze vechten met elkaar voor dominante plekken in de clan. Een clan bestaat meestal uit zo'n tachtig hyena's. Aan de top van de clan staat een hyenakoningin. Als zij roept, komen álle hyena's bijeen. En als zij overlijdt, neemt haar dochter het roer over. Wij zijn dus niet het enige diersoort met koninklijke families.

Wil jij graag dieren spotten in Tanzania? Check hier de beste deals voor een rondreis door Tanzania!

Fotocredits:  Chris Makarsky​ | Dan Mittler  | Pete Markham

Reizen Tanzania

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tunesië kenner
Sponsors