Dansen op Bongo Flava deunen in Tanzania

Dansen op Bongo Flava deunen in Tanzania

door Getaway Travel

Op de markten van Dar es Salaam in Tanzania liggen de kramen vol met illegaal gekopieerde cd's van Juma Nature, Prof. Jay en X-Plastaz. Uit langsrijdende auto's klinkt door de open raampjes de ritmische beat van de Bongo Flava, de populairste muzieksoort in Tanzania.

In de sloppenwijken van Dar es Salaam zagen jonge jongens eind jaren tachtig de eerste hiphop video's uit Amerika. De muziek raakte een snaar. Het regime van de repressieve socialistische president Nyerere liep op zijn einde. Media werden eindelijk vrij toegankelijk en problemen werden bespreekbaar in Tanzania.

ZELF NAAR Tanzania?

Bekijk alle 128 reizen naar Tanzania

In dat klimaat ontwikkelden de creatieve jongens uit de arme wijken van Dar es Salaam hun eigen muziekstijl. Ritmisch, met elektronische beats, akoestische instrumenten en rap in het Swahili.

Edutainment

In de straten van Dar es Salaam moet je slim en sluw zijn om te krijgen wat je wilt. Het gaat niet om geld of status, maar om gelijkheid, onderwijs, ambitie en succes. Daar heb je hersens voor nodig. Dat is precies waar Bongo Flava voor staat: bongo betekent brein in het Swahili.

De Tanzaniaanse rappers onderscheiden zich van hun Amerikaanse vakbroeders. De Amerikanen rappen vooral over geld en vrouwen, feesten en geweld. Bongo Flava gaat over reële sociale problemen, zoals armoede, ongelijkheid, corruptie en aids. Het wordt wel 'edutainment' genoemd: educatie en vermaak tegelijk.

Serieuze rap

De rappers zijn ongekend populair in het oosten van Afrika. Niet alleen in Tanzania begrijpen de luisteraars hun boodschap. Ook radiostations in Kenia en Oeganda draaien de nummers van Juma Nature en de Gangwe Mobb.

Bongo Flava is een mix van geschiedenis, Afrikaanse identiteit, nationale problemen en universele menselijke thema's als liefde, jaloezie en eenzaamheid. De productie is in handen van een kleine groep mensen, vrijwel allemaal uit dezelfde wijk van Dar es Salaam.

Artiesten werken veelvuldig samen, vormen groepen en treden samen op. Die samenwerking stimuleert de creativiteit en het genre blijft evolueren.

Kopie op kopie

De muziek past in de Afrikaanse traditie van mondelinge overlevering. Door rap en hiphop slagen mensen erin om hun verhaal te vertellen, zonder dat daar veel voor nodig is. Concerten zijn belangrijk voor de rappers.

De cd's die de artiesten opnemen worden onmiddellijk in groten getale gekopieerd, waardoor de artiesten er weinig aan verdienen. Hun inkomsten halen ze voornamelijk uit live optredens.

Kolkende massa

Tijdens die optredens blijkt wel waarom Tanzanianen zo verslingerd zijn aan de muziek. De boodschap mag dan misschien ernstig zijn, het is onmogelijk om stil te zitten bij een optreden.

De bekende clubs Bilicanas, Diamond Jubilee en California Dreamer in Dar es Salaam veranderen in een zwetende, kolkende massa als de artiesten hun bekendste hits laten horen. Sociale problemen, corruptie en ongelijkheid ten spijt: Tanzanianen dansen grenzeloos op het ritme van de Bongo Flava.

Reizen Tanzania

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors