Chobe National Park
8,7
8,9 Algemene ervaring
9,0 Natuur
8,3 Stranden
9,5 Wildlife
8,5 Overige activiteiten
7,8 Bereikbaarheid

Chobe National Park

door Niels Posthumus

Chobe National Park is het populairste wildpark van Botswana. Het is de perfecte plek om de Big Five te zien. Als je in november in het Chobe National Park bent, heb je geluk. Dan begint het trekseizoen van de olifanten, zebra's en gnoes in het noordoosten van Botswana. De dieren trekken dan in kuddes van honderden door het park, een enorme stofwolk achterlatend.

Olifanten en zebra's

De dieren gaan de regen achterna, van de Linyanti en Choberivier in het noorden naar de groenere weiden in het zuidelijker Savutidal. Daar verzamelen ze zich de maanden erna.

ZELF NAAR Chobe National Park?

Bekijk alle 41 reizen naar Chobe National Park

Het is één van de beste locaties in Afrika om wild te spotten. Duizenden olifanten en zebra's grazen hier in december en januari. In februari, aan het einde van het regenseizoen, drogen de waterbronnen in de woestijnsavanne van het Savutidal op. De dieren trekken dan weer terug naar de noordelijke rivieren.

Leeuwen en nijlpaarden

In het midden van het droge seizoen doe je er goed aan een boottocht te boeken over de Choberivier. In de maanden rond juli zie je daar langs de oever een bont arsenaal aan beesten hun dorst lessen. Giraffen, olifanten, zebra's, springbokken en gnoes.

En waar zebra's en herten zijn, zijn ook roofdieren. Leeuwen wachten langs de rivier op een argeloze prooi. Luipaarden loeren van hun takken in de lage bomen. Krokodillen gluren vanuit het water naar de oevers. De nijlpaarden negeren al deze carnivore bedrijvigheid.

Nationaal park

Chobe is het oudste nationale park van Botswana. Al sinds 1967 is het een beschermd natuurgebied. Het is, door de verschillende rivieren, een groene oase in een verder dor en droog land.

Chobe is vooral beroemd om zijn olifantenpopulatie en vanwege de vele roofdieren die er leven. Schattingen van het aantal olifanten in het 11.000 vierkante kilometer grote park variëren van 50.000 tot 100.000. Hoe dan ook, nergens ter wereld leven meer olifanten op zo'n relatief klein stukje grond.

Teakbos

De roofdieren die je in Chobe kunt aantreffen zijn leeuwen, luipaarden, hyena's, wilde honden en cheeta's. Vooral leeuwen trekken er soms in grote groepen rond.

Teakbossen tekenen het noordoosten van het park, het Serondellagebied. Het landschap in Chobe is overwegend vlak. Het woud gaat in het noorden over in groene graslanden. In het zuiden droogt het landschap langzaam uit tot savanne met acacia's. Het gebied rond de Lanyantirivier is moerasachtig.

Serondella

In het natte zomerseizoen - onze Nederlandse wintermaanden - stijgt de temperatuur tot verstikkende hoogten, tot vaak wel veertig graden.

Vooral in de centrale graslanden tussen de noordwestelijke Lanyantigebied en het zuidelijke Savutidal - het Nogatsaa en Tchinga land - is het nauwelijks uit te houden. Dit gebied is het minst bezocht en alleen geschikt voor de meer ervaren wildspotter. Je doet er vooral wandelsafari's en dat is uiteraard niet zonder risico's.

Voor gezinnen is het Serondellagebied het meest geschikt. Olifanten zijn het hele jaar gegarandeerd en het gemakkelijk begaanbaar. Helaas kan het in de vakanties wel erg druk worden. Je rijdt dan dus wel in een korte file langs een leeuw.

Wat is de beste reistijd voor Chobe National Park?

De beste reistijd voor een bezoek aan Chobe National Park is tijdens het droge seizoen, dat loopt van mei tot oktober. Gedurende deze maanden zijn de temperaturen aangenaam en is er weinig neerslag, waardoor het wildleven zich verzamelt rond de Chobe-rivier en waterbronnen. Ideaal dus voor safaritochten en dierenobservatie. Bovendien is dit de periode waarin de olifantenmigratie plaatsvindt, wat heel bijzonder is om met eigen ogen te kunnen zien.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Botswana.

Reizen Chobe National Park

Meer Chobe National Park

Reviews Chobe National Park

De Olifanten Hemel (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Jordy de Jong op 26 november 2019

Chobe National Park is zeker een aanrader. Vanuit Kasane gaan er veel tours naar de bezienswaardigheden in de buurt. Over het algemeen zijn deze goed geregeld. Kasane zelf is een veilig stadje; toeristen hoeven zich geen zorgen te maken.

8,8
8 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Chobe National Park

 • veel tours
 • aardige tourguides
 • lodges met budgetoptie

Minpunten Chobe National Park

 • veel toeristen
 • boottochten erg druk
Ultieme tip: Ga zo vaak mogelijk het park in. Dat vergroot je kans om een gigantische kudde van honderden olifanten te zien. Iets om nooit meer te vergeten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bijzonder mooi park (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Kirsten van Kessel op 21 november 2019

Absoluut een aanrader. Het is een heel ander soort parken dan bijvoorbeeld de parken in Namibie. Het is heel divers en de natuur is hier ook erg groen terwijl het meeste van Afrika erg droog en dor is. We hebben super veel dieren gezien tijdens een georganiseerde trip door dit park. Zelf rijden is erg lastig vanwege de slechte wegen.

9,0
9 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
9 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Chobe National Park

 • heel divers
 • betaalbaar
 • super mooi

Minpunten Chobe National Park

 • lastig zelf te rijden
Ultieme tip: Eind van de dag zie je veel dieren dus vooral eind van de middag gaan of juist heel vroeg in de ochtend
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Happy Kudu (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Ellen Scheffer-Smit op 19 november 2019

Chobe is een geweldige safari belevenis met zowel land als water safari. De hoeveelheid olifanten is enorm en de omgeving adembenemend. De foto is een lucky shot van een kudu die springt. Niet eerder gezien.

Ultieme tip: Ga met een goede gids het park in. Deze kan je een heleboel vertellen en weet vaak de dieren te spotten die je zelf niet zou hebben gezien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Chobe NP: Land of the Giants! (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Kim Paffen op 03 januari 2019

Chobe NP (B0tswana) wordt ook wel 'Land of the Giants' genoemd omdat het park de hoogste populatie olifanten heeft (ca. 50.000). Tijdens een bootcruise in de ochtend zag ik een ontelbare hoeveelheid olifanten in meerdere kuddes naar het water komen om daar te drinken. Ik heb nog nooit zoveel olifanten gezien als op dat moment! De teleurstelling was des te groter toen ik een jaar later rond dezelfde tijd weer in Chobe was en vanwege het aangevangen regenseizoen geen olifant heb gezien! Tja, ook dat is Afrika. Wild laat zich gelukkig niet regisseren. Het is een prachtig park waar je zowel game drives als boat cruises kunt doen. Naast olifanten vind je er o.a. nijlpaarden, krokodillen, buffels, heel veel vogels, impala's, wildebeests, zebra's, giraffen en leeuwen.

7,8
8 Algemene ervaring
7 Natuur
nvt Stranden
8 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Chobe National Park

 • veel olifanten
 • zowel game drive als boot cruise
 • nijlpaarden en krokodillen
 • kamperen in chobe
 • gunstige ligging (zimbabwe/botswana/zambia)

Minpunten Chobe National Park

 • kan toeristisch zijn in het hoogseizoen
Ultieme tip: Kampeer in het National Park. Op die manier kun je een groter deel van het park ontdekken (en waarschijnlijk ook meer wild). Doe naast een game drive ook een boat cruise.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Een aflevering uit National Geographic (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Denise van der Plaat op 16 december 2018

Tijdens de boottocht over de Chobe rivier voelde het alsof ik deel uitmaakte van een aflevering uit National Geographic. Ik had het geluk een olifantenbegrafenis te aanschouwen. Fascinerend om te zien hoe olifanten rouwen om hun overleden dierbaren. Daarnaast zag ik een kudde buffels de rivier oversteken en twee nijlpaarden met elkaar spelen. Dit is het echte Afrika!

Ultieme tip: De riviercruise in het droge seizoen!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een aflevering uit National Geographic (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Denise van der Plaat op 16 december 2018

Tijdens de boottocht over de Chobe rivier voelde het alsof ik deel uitmaakte van een aflevering uit National Geographic. Ik had het geluk een olifantenbegrafenis te aanschouwen. Fascinerend om te zien hoe olifanten rouwen om hun overleden dierbaren. Daarnaast zag ik een kudde buffels de rivier oversteken en twee nijlpaarden met elkaar spelen. Dit is het echte Afrika!

Ultieme tip: De riviercruise in het droge seizoen!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Toppark! (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Yvonne Timmermans op 15 november 2018

Wauw, wat een prachtig park. Net over de grens van Zambia vind je het Chobe National Park in Botswana. Dit park is erg groot, en bevatte naar mijn idee meer olifanten dan impala's (en dat zegt wat!). Een overnight safari in dit park was de beste ervaring van mijn trip door Afrika. Geen hekken, geen licht, alleen een tentje en een campingstoeltje. Wat een spanning. Het is zeker een aanrader om ook een safari te doen vanaf het water. Zo zie je de omgeving nét van een andere kant.

8,7
8 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
nvt Overige activiteiten
nvt Bereikbaarheid

Pluspunten Chobe National Park

 • Veelzijdig
 • Rustgevend
 • Groot
Ultieme tip: Ga voor een meerdaagse safari, aan één dag heb je niet genoeg!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Geweldig!! (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Ron Damhuis op 11 november 2018

Geweldig natuurpark. Veel wild zoals olifanten, nijlpaarden, krokodillen etc. Veel afwisseling in het landschap. De boottocht over de rivier is ook een echte aanrader. Zo heb je een kans om dichterbij de nijlpaarden te komen.

9,8
9 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Chobe National Park

 • veel wild

Minpunten Chobe National Park

 • drukte
Ultieme tip: Doe een game drive en boottocht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Met 4x4 zelf op safari (bezocht in juni 2018)

Review geschreven door Nienke Van den Wijngaart op 10 november 2018

Botswana staat bekend om de grote aantallen olifanten. Wij hadden na 7uur in Chobe NP nog geen olifant gezien maar tijdens onze tweede rondrit door Chobe NP hadden we meteen het geluk om in een familie olifanten er twee te zien vechten, wauw, wat kan dat er hard aan toe gaan! Chobe NP is prachtig, zeker in mei/juni waar vanwege de droogte de dieren verzamelen bij de waterplaatsen en je dus meer kans hebt om dieren te spotten. Het leukste is om zelf rond te rijden, iedere minuut van de reis weet je niet wat je te wachten staat en alles is een verassing! Gewoonweg genieten dus!

9,0
9 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Minpunten Chobe National Park

 • ——
Ultieme tip: Ga zo vroeg mogelijk het NP in, dan is het voor de dieren nog niet te warm en heb je meer kans ze te spotten
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Chobe National Park, wat een dierenrijk. (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Hans Blom op 04 december 2017

Chobe National Park is een prachtig natuurpark. Waarin het dierenrijk zich in de winter concentreert rondom de noordelijke rivier. Hierdoor is het adembenemend om zoveel dieren op een plaats tegelijk te zien.

8,0
9 Algemene ervaring
8 Natuur
8 Stranden
9 Wildlife
nvt Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid
Ultieme tip: In de winter te rijden langs de rivier.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers

Fantastisch! (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Dane Vd Meer op 22 november 2017

Chobe is fantastisch, zo veel olifanten en wild. Je kan er dagen rond rijden en elke dag wat nieuws zien. Voor de Savuti Marsh is erg mooi. Op de camping komt 's nachts ook nog eens van alles langs je tent wandelen.

8,4
8 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Minpunten Chobe National Park

 • Oktober is erg warm
Ultieme tip: Rond rijden op de Savuti Marsh
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Wat een ervaring! (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Ferry Tomasi op 21 november 2017

Zeker een aanrader voor een goede safari. Met name vanaf Kasane is het park in de drogere maanden van het jaar ideaal. Bij de aangrenzende rivier kan de geduldige spotter de big 5 zien rn vastleggen ! Vergeet telelens niet.

Pluspunten Chobe National Park

 • Aardige locals

Minpunten Chobe National Park

 • Veel touristen
Ultieme tip: Ga eens op tour met de jongens van kalahari tours, met name Ace!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers

Wat een ervaring! Kalahari Tours Upper Road Kasane (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Ferry Tomasi op 14 november 2017

We hebben een 3-daagse trip door Chobe National Park gemaakt. Na veel zelfrijd-safari's was het tijd voor een georganiseerde safari. Na een uitgebreide boottrip over de Chobe-river zijn we met onze groep de open safari auto ingestapt voor de eerste trip.
Je wordt meteen geconfronteerd met jonge en oude olifanten, allen op weg naar de Chobe river. Zonder twijfel de beste plek om met een beetje geluk de Big 5 tegen te komen in deze periode van het jaar. Al het wild trekt naar het water i.v.m. de droogte in grote delen van het gebied. De overnachtingen in een tent zijn een superervaring en brengen je back to the basics!

8,2
9 Algemene ervaring
8 Natuur
8 Stranden
9 Wildlife
6 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Chobe National Park

 • betaalbaar
 • big 5

Minpunten Chobe National Park

 • Zelfrijd safaris behoeven 4x4 ervaring
Ultieme tip: Kalahari Tours - Tourguide genaamd Ace!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Olifantenparadijs (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Dennis van der Welle op 12 november 2017

Absoluut de mooiste manier om de dieren te bekijken in Chobe NP is middels een klein bootje over de Chobe rivier. In de droge periode komen de dieren massaal naar de rivier waardoor je werkelijk alles kan tegen komen. Wij zagen honderden olifanten, buffels, ontelbaar veel vogels, hyena's en zelfs een groep zeldzame wild dogs.

Pluspunten Chobe National Park

 • Grootste olifantenpopulatie in Afrika (+/- 120.000)
 • Mogelijkheid om per bootje of per auto te verkennen

Minpunten Chobe National Park

 • Vanuit Kasane veel toeristen
Ultieme tip: Boek het kleinst mogelijke bootje voor een boottocht (+/- 6 personen max.). Op deze manier kan je overal komen en is de beleving maximaal.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Olifantendroom (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Britt van Dijk op 12 november 2017

Chobe National Park is een van de weinige plekken waar olifanten veilig zijn en dit merk je goed. De olifanten zijn hier makkelijk toenaderbaar en niet schuw. Daarnaast is er een grote kans om leeuwen en andere roofdieren te spotten.

8,0
9 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
7 Overige activiteiten
5 Bereikbaarheid

Pluspunten Chobe National Park

 • betaalbaar
 • uitgestrekt
 • fauna
 • flora

Minpunten Chobe National Park

 • 4x4 wheel drive nodig
Ultieme tip: Een tip om de bootsafari en de jeepsafari te doen
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bijzondere locatie (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Kim Hoogmoed-van Dijk op 12 november 2017

Een fantastisch nationaal park. Je kunt hier het beste met een reisgids doorheen reizen. Een safari is goed te regelen vanuit het hotel waar je blijft en goed betaalbaar. Ga bij voorkeur op een dag waar het niet bewolkt is, dan heb je de meeste kans om wildlife te zien.

Chobe heeft heel veel te bieden. Olifanten, bavianen, nijlpaarden, leeuwen, everzwijnen. Echt geweldig om naar toe te gaan!

Ultieme tip: Geniet ervan en laat je verrassen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Dromerige dagen in Chobe NP (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Elisa van der Sluis op 05 november 2017

Een droom voor elke safarifanaat, dat is Chobe National Park. Overal waar je kijkt zijn dieren! Fantastisch om hier een gamedrive te doen. Maak ook zeker een sunsetcruise als je olifanten de rivier wilt zien oversteken bij zonsondergang!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Chobe National Park

 • Wildlife
 • Natuur
Ultieme tip: Boek vroeg anders heb je kans dat de drives vol zitten!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Like a child in a candy shop (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Nanda Sprangers op 05 november 2017

De boot safari in Chobe NP is echt fantastisch! De hoeveelheid dieren in combinatie met de zonsondergang is als een droom! Vooral voor de olifanten liefhebber is Chobe een snoepwinkel. Naast de boottrip is de gamedrive in de ochtend ook mooi! Grote kans op overstekende olifanten om veel dieren van erg dichtbij te zien.

Ultieme tip: Bootsafari!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

Prachtige ervaring met een selfdrive Botswana& Namibië... (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Janny Schippers op 31 mei 2017

Al voor het tweede jaar op een rij naar Botswana om daar met een jeep en tent erbovenop, te genieten van de puurheid en schoonheid van moeder natuur!!! Vooral de rust en eenvoud vonden wij geweldig! Een echte aanrader voor natuurliefhebbers...

8,5
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
4 Bereikbaarheid

Pluspunten Chobe National Park

 • Prachtige natuur
 • wildlife
Ultieme tip: Zelf gamen!!! Zo'n unieke belevenis om dan zelf iets te spotten.....
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Ingesloten door olifanten in Chobe National Park (bezocht in juli 2010)

Review geschreven door Anne Kampman op 11 mei 2017

Het is een prachtig park, gelegen aan de rivier, in de buurt de Victoria Falls. Het park staat bekend om de grote hoeveelheid olifanten die er leven en dat hebben we gemerkt! In de ochtend waren we nogal teleurgesteld omdat we maar heel weinig dieren en specifiek olifanten zagen. Na het middaguur kwamen echter alle olifanten tevoorschijn om te komen drinken bij de rivier. Werkelijkwaar overal waar je keek waren olifanten, groot en klein. De terugweg heeft dan ook een stuk langer geduurd dan de heenweg, omdat de weg in gebruik was door de olifanten. Uiteindelijk zijn we geëscorteerd door een ranger, omdat we er echt niet door kwamen. Al met al een unieke ervaring en een groot avontuur!

9,0
9 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Chobe National Park

 • Er zijn weinig toeristen.
 • Nergens anders zijn zulke grote groepen olifanten te bewonderen.
Ultieme tip: Ga met de boot het water op! Je krijgt zo een hele nieuwe kijk op het park.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Botswana

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tunesië kenner
Sponsors