Pilanesberg
8,8
8,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
- Stranden
9,0 Wildlife
- Overige activiteiten
9,0 Bereikbaarheid

Pilanesberg

door Marleen de Keyzer

Pilanesberg National Park is gelegen op de krater van een dode vulkaan. Begroeide heuvels van gestolde lava vormen het uitzicht, met het enorme Mankwe-meer als hart van het natuurreservaat. Met ruim vijfhonderd vierkante kilometer aan vreemde rotsen, rode zandwegen en groene vlakten mag Pilanesberg zich de grootste toeristische trekpleister van de provincie Noord-West noemen.

Operation Genesis

Het nationale park bevindt zich op een kleine drie uur rijden van het centrum van Johannesburg. In de prehistorie was Pilanesberg een kolkende krater. Nu is deze uitgedoofd en is het een van de grootste vulkanische complexen ter wereld, waar neushoorns rustig grazen en giraffen overal bovenuit steken.

ZELF NAAR Pilanesberg?

Bekijk alle 8 reizen naar Pilanesberg

Het wildleven in Pilanesberg is kunstmatig gevormd. In 1979 vond Operation Genesis plaats, waarbij meer dan zesduizend dieren uit het hele land werden ingevoerd om het park te vullen. Tegenwoordig leven er meer dan tienduizend dieren in het reservaat, waaronder de 'Big Five'. Dit maakt Pilanesberg National Park een ideale plek voor een safari als je in Gauteng bent en geen tijd hebt voor het Krugerpark.

Big Five

Met een gids dan wel je eigen auto ga je opzoek naar de dieren. Het voordeel van een gids is dat hij het park beter kent en weet waar het wild te vinden is. Tussendoor is het leuk om te stoppen bij een van de vele uitkijkplekken, waar je geniet van de verschillende dieren en de prachtige natuur.

De gehele big five loopt rond in het park: leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns (zowel de zwarte als de witte) en buffels. Je hebt echter geen zekerheid ze allemaal tegen te komen. Pilanesberg is erg groot en de dieren bevinden zich vaak verspreid over het reservaat. Bovendien is het aantal leeuwen teruggebracht naar vijftig, omdat deze koningen van de jungle anders te veel antilopen en wildebeesten aanvallen.

Andere dieren die in het park leven zijn onder andere giraffen, zebra's, antilopen, struisvogels, krokodillen, zwijnen, wildebeesten, apen, nijlpaarden en verschillende soorten vogels.

Overnachten in Pilanesberg

Omdat veel dieren in de vroege ochtend het meest actief zijn, is het aan te raden meteen als het park opengaat op safari te gaan. De openingstijden verschillen per seizoen, maar liggen altijd rond zes uur 's ochtends. Het is daarom prettig er de dag van tevoren al te verblijven.

Er zijn verschillende lodges, resorts, buganlows en campings in Pilanesberg om de nacht in door te brengen. Het is zelfs mogelijk om 's nachts een toer te maken.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Afrika.nl bracht een bezoek aan Pilanesberg National Park samen met South Africa Tourism. Klik hier voor hun online platform.

Wat is er te doen in Pilanesberg?

  • Maak een ballonvaart over het park. Het landschap van Pilanesberg is zo uniek dat het vrij prijzige ritje zeker loont.
  • Stop voor je lunch bij Pilanesberg Centre. In dit buitenlucht restaurant heb je uitzicht op onder andere giraffen en zebra's die hier rond twaalf uur komen eten.

Reizen Pilanesberg

Reviews Pilanesberg

Pilanesberg (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Kimberly Wittkamper op 30 december 2016

Na het Krugerpark zijn wij ook naar Pilanesberg National Park geweest. Dit is een heel ander park dan het Krugerpark; kleiner, minder toeristen en een andere natuur, maar ook minstens net zo fantastisch. Wij hebben met name grote kuddes olifanten bij de verschillende meertjes gezien. Maar ook zijn hier veel zebra's en giraffes te zien. Kortom: absoluut een aanrader om ook dit park te bezoeken en de natuur en dieren te bewonderen.

Pluspunten Pilanesberg

  • De natuur
  • minder toeristen
  • dicht bij Rustenburg

Minpunten Pilanesberg

  • Big five is moeilijker te spotten
Ultieme tip: Geniet, naast de wilde dieren, zeker ook van de natuur. Ga voor de mooiste plekjes van de verharde wegen af en neem de onverharde paadjes.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors