Hlane en Mkhaya wildparken
9,5
10,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
9,0 Stranden
10,0 Wildlife
8,0 Overige activiteiten
10,0 Bereikbaarheid

Hlane en Mkhaya wildparken

door Niels Posthumus

Het koninklijke Hlane National Park en het Mkhaya Game Reserve zijn de twee beste plekken in Swaziland om wild te spotten. Een goedkoop alternatief voor het Krugerpark in Zuid-Afrika.

Je loopt wat schichtig door Hlane National Park. Ook al loopt er een gids met geladen geweer naast, toch voelt het niet echt comfortabel, zo te voet tussen de gevaarlijkste dieren van Afrika. Je zou bijna vergeten dat je op slechts een uurtje rijden van Manzini bent, de bescheiden hoofdstad van Swaziland, in het midden van het koninkrijk.

ZELF NAAR eSwatini (voorheen Swaziland)?

Bekijk alle 1 reizen naar eSwatini (voorheen Swaziland)

Wandelsafari in Hlane

De zogenaamde 'Big Five' - olifant, neushoorn, leeuw, buffel en luipaard - zijn echter niet de enige dieren die je tegenkomt in Hlane. Ook leven er veel giraffen, zebra's en nijlpaarden. Buiten de schichtige cheeta's en luipaarden, die zich boven in de bomen verstoppen, zijn alle dieren in Hlane relatief gemakkelijk te spotten.

Wie graag dicht bij de dieren wil komen doet er goed aan veilig in een auto op safari te gaan. Dit kan zowel in een speciale tourwagen als in je eigen vierwieler. Houd er wel rekening mee dat je eigen auto minder als goed schild dient tegen boze olifanten of neushoorns.

Zwarte neushoorns in Mkhaya

Hlane is mooi en divers, maar wie boven alles neushoorns wil zien, doet er nog beter aan af te reizen naar het westen van Swaziland. Daar, tegen de grens met Mozambique, ligt het Mkhaya Game Reserve. Het park dat vooral beroemd is om haar populatie zwarte neushoorns.

Zwarte neushoorns zijn kleiner en donkerder dan hun witte soortgenoten en hebben een kortere, meer stompe hoorn. De zwarte neushoorn is veel zeldzamer dan de witte neushoorn en bovendien moeilijker te spotten. Hij houdt zich graag schuil in dichtbegroeid gebied.

Het Mhkaya Game Reserve biedt je wellicht de beste mogelijkheid ter wereld een zwarte neushoorn te zien. Pas wel op. Het dier is een stuk agressiever dan zijn grote, witte broer.

Nguni kuddedieren

Het Mhkaya Game Reserve zag in 1979 het licht. Het ontstond zo'n dertig kilometer ten noorden van het stadje Big Bend als een reservaat voor de bedreigde diersoorten van Swaziland.

Naast de neushoorns leven er ook veel olifanten en inheemse Nguni kuddedieren in het park. Je vindt het park via de afslag bij het plaatsje Phuzumoya, dat 'drink de wind' betekent.

Stone Camp

Je ontdekt het park het best in twee of drie dagen. Je overnacht dan in het centrale Stone Camp op de oevers van de drooggevallen oevers van de Ngwenyane rivier. Vanuit daar maak je 's ochtends en bij het invallen van de duisternis safariwandelingen onder begeleiding van een gewapende gids.

Overdag zijn er tours per auto door het park. Zorg er voor dat je die van tevoren boekt. Hier mag je het park namelijk niet in met je eigen auto. Je bent dus gebonden aan het aantal beschikbare plaatsen in de safari auto's van de parkbeheerders.

Malaria

Belangrijk is ook dat je, zeker in het regenseizoen vlak na de jaarwisseling, malariapillen meeneemt. Want het Mhkaya Game Reserve ligt in het zogenaamde Low Field: het laagland van Swaziland.

In tegen stelling tot de hoge bergen in het oosten en zuiden, komt in dit laagland malaria voor, een gevaarlijke ziekte waartegen je je maar beter kunt wapenen.

Wat is er te doen in de Hlane en Mkhaya wildparken?

 • Maak een extra safari in het uitgestorven en veel rustiger Mlawula Nature Reserve om de hoek bij het Hlane Koninklijke Nationaal Park.
 • Maak een wandeling door het eveneens dicht bij Hlane gelegen Mbuluzi Game Reserve, waar je ongewapend rondloopt en giraffen en zebra's van dichtbij spot.
 • Geniet van de panoramische uitzichten aan de rand van het stadje Big Bend, een paar kilometer ten zuiden van Mhkaya Game Reserve.
 • Bezoek de suikerriet plantages van Nsoko, halverwege Big Bend en de grens van Swaziland met Mozambique in het zuidoosten.
 • Ga wildwater raften op de Usutu rivier, die langs het Mhkaya park stroomt.

Reizen eSwatini (voorheen Swaziland)

Meer Hlane en Mkhaya wildparken

Reviews Hlane en Mkhaya wildparken

Rhino Drive en Wandel safari in Hlane (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Wouter Nijhuis op 04 december 2019

We waren hier in oktober en het was er heel rustig. We hebben een Rhino drive gedaan in de ochtend met een erg leuke en goede gids. Na de lunch in het main camp (niet duur en erg lekker), zijn we op wandel Safari geweest hier waren we zelfs de enige toeristen. Samen met de gids hebben we 2-2,5 uur door het wildpark gelopen onderweg zijn we neushoorns tegen gekomen en veel planten, bomen en termieten waar de gids wat over wist te vertellen dit geeft je toch wel een heel ander beeld van een wildpark dan dat wat je vanuit een auto te zien krijgt. Zeker een aanrader!

Pluspunten Hlane en Mkhaya wildparken

 • Betaalbaar
 • Rustig

Minpunten Hlane en Mkhaya wildparken

 • ver rijden vanaf de hoofdstad
Ultieme tip: Een wandel Safari in Hlane.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

De wildparken van Swaziland (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Valari Van Tusschenbroek op 19 december 2018

De parken in Swaziland zijn was kleiner, maar de kans dat je de dieren van dichtbij kan spotten is er erg groot. OOK proberen ze in Swaziland je iets mee te geven van hun cultuur en gebruiken. Ondanks dat niet alles authentiek lijkt doen de Locals echt hun best.

9,5
10 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Stranden
10 Wildlife
8 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid
Ultieme tip: De ochtend Game drive. Beide keer zoveel wildlife gezien, waar je geen zoom voor nodig hebt
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Gewekt worden door neushoorns (bezocht in januari 2009)

Review geschreven door Marianne Hens op 24 mei 2016

Super, 's morgens wakker worden door het gesnurk van de neushoorns vlakbij het huisje.
's Avonds werd voor ons het kampvuur aangestoken en gingen we dineren bij het licht van olielampen.
De gamedrives waren mooi, veel gezien van heel dichtbij!

Ultieme tip: laat het lekker zo eenvoudig blijven!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Natuurliefhebbers

Specialisten Swaziland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors