De bruiden van de koning van Swaziland

De bruiden van de koning van Swaziland

door Maarten van Dun

Eén van de laatste koningen van Afrika heeft met zijn tientallen vrouwen een bijzonder koningkrijk in Swaziland. Tot voor kort koos Mswati III jaarlijks een nieuwe bruid.

King Mswati III is zelf niet bepaald monogaam. Volgens oude stammentradities is de alleenheerser van Swaziland polygamist. Hij mag met zoveel vrouwen trouwen als hij kan onderhouden. In Swaziland is het volstrekt geaccepteerd dat hun koning zoveel vrouwen heeft.

ZELF NAAR eSwatini (voorheen Swaziland)?

Bekijk alle 14 reizen naar eSwatini (voorheen Swaziland)

Tot voor kort koos de koning ieder jaar een nieuwe bruid. Inmiddels heeft de 42-jarige koning al dertien vrouwen. Tijdens een jaarlijks ritueel dansen meer dan vijftigduizend meisjes voor de koning. Uit een van de danseressen kiest hij zijn nieuwe vrouw.

BMW als kadootje

De bruid kan een leven van luxe tegemoet zien. In 2008 gaf het koningshuis 168 miljoen euro uit aan de extravagante levensstijl. De koning kost Swaziland meer geld dan onderwijs en gezondheidszorg. Het gemiddelde maandinkomen van een inwoner van Swaziland is elf dollar.

Het totale vermogen van de koning wordt op meer dan tweehonderd miljoen dollar geschat. Al zijn vrouwen krijgen een huis en een BMW. Of een Mercedes, daarover verschillen de berichten.

Protest tegen privéjet

De enige monarch van Afrika heeft de vrije hand in zijn land. Zijn onderdanen knielen voor hem als ze hem aanspreken en hij staat bekend als umlomo longacali manga: de mond die geen leugens vertelt.

Toch zijn er protesten. Toen de koning van het straatarme Swaziland een privéjet van vijftig miljoen dollar wilde bestellen, stak het parlement daar een stokje voor. Toen hij voor zijn veertigste verjaardag een stadion liet bouwen en een colonne BMW's aanschafte, gingen de mensen de straat op.

Ook de rest van de wereld vraagt zich af waarom zij ontwikkelingshulp moeten betalen aan een land waarvan de koning regelmatig een nieuwe Rolls Royce bestelt.

Koe als boetgeld

Een schrijnend probleem is het hoge aantal aidsslachtoffers in Swaziland. Veertig procent van de bevolking is geïnfecteerd met het HIV-virus. King Mswati III realiseerde zich dat dit een groot probleem was. Hij raadde meisjes aan om tot hun negentiende levensjaar te wachten met seks.

Bij de bruidsceremonie die daarop volgde, koos de koning echter een zeventienjarig meisje als zijn nieuwe bruid. Dit drukte de koning zwaar op zijn geweten en hij legde zichzelf een boete op. Hij betaalde precies één koe boetegeld.

Reizen eSwatini (voorheen Swaziland)

Specialisten Swaziland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors