Usutu rivier Jouw vakantie naar Afrika begint hier!

Usutu rivier

door Niels Posthumus

De Usutu is de langste rivier van Swaziland. Maar belangrijker: je kunt er prachtig op raften. En in combinatie met een middagje abseilen in het bergachtige gebied is het zelfs nog spectaculairder.

Usutu mag dan 'donkerbruin' betekenen in de lokale taal van het kleine koninkrijk Swaziland, het water van de modderige rivier in het zuiden van het kleinste land op het zuidelijk halfrond is bij zijn hevige stroomversnellingen toch echt schuimend wit.

ZELF NAAR eSwatini (voorheen Swaziland)?

Bekijk alle 4 reizen naar eSwatini (voorheen Swaziland)

Raften

De rivier is één van de mooiste plekken om te raften in zuidelijk Afrika. In de zomer, wanneer het rafting traject zich maar liefst over vijftien kilometer uitstrekt, is kapseizen bijna onvermijdelijk.

De omgeving waar je doorheen vaart in je tweepersoons 'croc' raft is oogverblindend mooi. Steile rotswanden en dicht beboste oevers wisselen elkaar af in het bergachtige zuiden van Swaziland.

Zodra je kano echter in een stroomversnelling terecht komt, heb je geen tijd meer om hiervan te genieten. Het water trekt je boot dan in razend tempo voort. Met je peddels probeer je slechts de grootste rotsblokken in het water te omzeilen.

Abseilen

De beste tijd om te raften op de Usutu rivier is de Afrikaanse zomer: januari tot maart. In deze warme periode valt de meeste regen in het gebied. De raft route is dan met vijftien kilometer het langst.

In de droge wintermaanden slinkt het traject echter tot slechts vier kilometer. Toch blijft een dagtocht ook dan de moeite waard, doordat het raften in de ochtend wordt gecombineerd met een sessie abseilen in de middag.

In september en begin oktober is er te weinig water in de rivier om überhaupt te raften. Plan je trip dus zeker niet in die periode.

Mozambique en Amsterdam

De Usutu rivier ontspringt nabij Amsterdam. Niet in de Nederlandse hoofdstad uiteraard, maar in de gelijknamige stad in de Mpumalanga provincie van Zuid-Afrika, net over de grens met Swaziland.

De modderige rivier, vindt zijn weg daarna door het zuiden van Swaziland naar Mozambique. Daar komt hij uit in het Maputo baai bij de Mozambiquaanse hoofdstad.

De Usutu rivier is niet alleen de langste rivier van Swaziland, maar vormt ook het laagste punt van dat koninkrijk. Op haar laagste punt in Swaziland bevindt het rivierwater zich op slechts 21 meter boven zeeniveau.

Bulunga waterval

Een rafting trip op de Usutu rivier start vroeg in de ochtend. De dag is doorgaans opgedeeld in een ochtend- en middagsessie. Je luncht meestal naast de vijftien meter hoge Bulunga waterval.

In de droge winterperiode daal je de loodrechte bergwand naast deze prachtige waterval af tijdens je abseilmiddag. Hangend aan een touw boven de rotsige afgrond houd je het tijdens het raften het opgebouwde adrenalinepeil in je bloed mooi op niveau.

Rapids level twee tot vier

Je sluit de dag af met een zonsondergang net achter de spectaculaire Mabukabuka bergrug. Reken overigens maar dat je de volgende dag behoorlijk spierpijn hebt. Stroomversnellingen - of rapids - van categorie twee tot vier zijn geen kinderspel. Het is hard werken in je bootje. Vooral je schouders en bovenrug zullen je waarschijnlijk enkele dagen herinner aan deze spectaculaire tocht.

Wat is er te doen bij de Usutu rivier?

  • Loop de Ngwempisi Hiking Trail in de gelijknamige Gorge in het zuidwesten van Swaziland, een 33 kilometer lange tocht door de Ntfungula Hills over de Mankayane-Vlelzizweni weg.
  • Bezoek de suikerrietplantages van Nsoko, in het zuidoosten van Swaziland tegen de grens met Mozambique.
  • Relax 150 kilometer oostelijk op de oogverblindende stranden van Mozambique bij Playa d'Oro, of dompel je onder in de bruisende hoofdstad Maputo van dat buurland.
  • Spot olifanten en zwarte neushoorns in de beroemde Mhkaya wildpark dat grenst aan de Usutu rivier.
  • Maak een verkennende autorit door het minder bezochte zuiden van Swaziland en bezoek dorpen als Mhlosheni en Hlathikulu waar thuis nog nooit iemand van heeft gehoord.

Reizen eSwatini (voorheen Swaziland)

Meer Usutu rivier

Specialisten Swaziland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors