Wild Coast

Wild Coast

door Niels Posthumus

De Wild Coast is de kust van het armste gebied van Zuid-Afrika: de Transkei. De moeilijke bereikbaarheid maakt de ruige rotsige kust een prachtige plek om ongestoord te zonnen en hiken.

De glooiende heuvels die achter de kuststrook opdoemen, doen niet erg wild aan. Liefelijk zijn ze, de graslanden van de Transkei in de Oostkaap.

ZELF NAAR Wild Coast?

Bekijk alle 5 reizen naar Wild Coast

Een stuk verderop doen ruige kliffen de naam Wild Coast meer eer aan. Grillig rijzen ze op uit de Indische Oceaan. De stoere naam van de kuststrook is dan ook afkomstig uit de zeevaart. Vele schepen liepen in het verleden voor deze kust stuk.

Moeilijk bereikbare kust onder Durban

De Wild Coast strekt zich uit over een lengte van ruim 300 kilometer tussen de stad East London en het dorpje Port Edward, iets onder Durban in het zuidoosten van Zuid-Afrika. Het is de minst de ontwikkelde kustregio van het land. Geen luxe resorts. Geen massatoerisme.

Het vergt dan ook wat moeite de verlaten stranden en bohemien dorpjes te bereiken. Een vliegveld ontbreekt. En ook leiden er geen vierbaans snelwegen heen.

Coffee Bay

Steden zijn er aan de Wild Coast evenmin. Coffee Bay is het officieuze centrum van het gebied. Een dropje met slechts duizend zielen. Met één surfshop, een piepklein supermarktje en twee hostels.

Coffee Bay kreeg zijn naam waarschijnlijk door een schip in moeilijkheden. In 1863 zou voor de kust een schip volgeladen met koffie zijn vastgelopen op de rotsen.

Wie via het strand de rotsachtige waterkant verkent, gelooft het meteen. Het verhaal ontbeert echter hard bewijs. Niemand weet honderd procent zeker hoe het dorp aan zijn naam is gekomen.

Wandeling naar Port st. Johns

Vanuit Coffee Bay kun je in vijf dagen naar Port st. Johns lopen. Zo'n ander klein dorpje in de Oostkaap. Zo mogelijk nog rustiger en nog meer laidback.

De rust en onwerkelijke, verlaten stranden van Port st. Johns trokken in het verleden veel kunstenaars. Dat zie je terug in het dorpje zelf en in de paar hostels die je er aantreft.

De heuvelachtige bossen lenen zich goed voor een hiketocht. Van waterval naar binnenmeer, en weer verder over de smalle paadjes.

De Transkei van de Xhosa

Het achterland van de Wild Coast heet ook wel de Transkei. Deze naam ontving het gebied van de vroegere apartheidsregering. Die merkte de regio aan als het 'thuisland' van de Xhosa, een belangrijke zwarte bevolkingsgroep in Zuid-Afrika.

Het was het doel van de apartheidsleiders om alle Xhosa uit Zuid-Afrika te verbannen naar dit kleine stukje grond, omdat zij daar 'thuis zouden horen'.

De Transkei is het armste gebied van Zuid-Afrika. Je ziet het aan de dorpjes waar je doorheen rijdt. Aan de slechte staat van veel wegen. Er is geen industrie. De Xhosa die er wonen, leven van het land. Hun traditionele ronde huisjes met strooien daken bespikkelen de heuvels. En arm of niet, dat is een prachtig gezicht.

Geboortegrond Nelson Mandela

Ironisch is dat de arme Xhosa tegenwoordig juist wel het meest te vertellen hebben in het Zuid-Afrika. In ieder geval tot de verkiezing van president Jacob Zuma in 2009. Zuma is een Zulu. Zijn voorgangers Thabo Mbeki en ook Nelson Mandela zijn echter Xhosa.

De Xhosa waren vlak na de afschaffing van apartheid verreweg de hoogst opgeleide zwarte bevolkinggroep.

Het grote aantal missiescholen in het gebied en de universiteit van Fort Hare bij East London speelden hierbij een grote rol. Fort Hare liet tot de jaren vijftig als één van de weinige universiteiten in Zuid-Afrika zwarte studenten toe. Bijna alle oude kopstukken van het ANC studeerden er.

Wat is er te doen in Wild Coast?

  • Cintsa is een prachtige strook parelwit, leeg zand, zo'n 38 kilometer buiten East London.
  • Coffee Bay is waarschijnlijk de plek waar de term laid-back is uitgevonden. En het is er nog bijzonder mooi ook.
  • Spring van een de rotsen in een binnenmeertje niet ver van Port St. Johns, een idyllisch badplaatsje waar vooral backpackers en hippies op af komen, maar dat met prachtige tropische bossen werkelijk voor iedereen een paradijsje is.
  • Trek de binnenlanden van de Transkei in en breng een bezoekje aan een traditioneel Xhosa dorpje. Het zijn dit soort dorpjes waar beroemdheden als Nelson Mandela en Thabo Mbeki werden geboren.
  • De Ben Macdhui Hiking Trail heet één van Zuid-Afrika's allerbeste wandeltochten te zijn. De hike strekt zich uit door de Rhodes hooglanden en het Tiffindell gebied. De wandeling duurt drie dagen.

Reizen Wild Coast

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors