Zuid-Afrika vervoer

Zuid-Afrika vervoer

Wat zijn de vervoersmiddelen in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is een nagenoeg perfect reisland. Het vervoer tussen de grote steden en zelfs grotere dorpen is uitstekend en relatief goedkoop, in vergelijking tot Europa.

Alleen in de steden is het soms een beetje behelpen. En als je autorijdt, dien je niet snel van slag te raken. Zuid-Afrikanen maken er op de weg soms echt een potje van.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 195 reizen naar Zuid-Afrika

Vliegtuig

OR Tambo International Airport tussen Johannesburg en Pretoria is de grootste luchthaven van heel zuidelijk Afrika. Hij is bovendien prachtig opgeknapt voor het WK Voetbal in 2010.

Ook Kaapstad heeft een groot en nieuw vliegveld. Bijna elke stad van enig formaat heeft zijn eigen, kleinere vliegveldje en binnenlandse vluchten zijn er in overvloed.

De nationale luchtvaartmaatschappij heet South African Airways, maar er zijn ook goedkope (en toch veilige) prijsvechters als Mango en Kulula voor de binnenlandse vluchten.

Treinen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft een uitgebreid spoorwegnet. Sommige treinen zijn echter niet veilig voor toeristen. Check dus altijd even van tevoren hoe de veiligheid er op een traject voorstaat.

Zowel Kaapstad als Johannesburg heeft een groot en overzichtelijk centraal station in het centrum van de stad.

De treinreis tussen deze beide steden is bovendien eentje die veilig en mooi is. In twintig uur rijd je voor nog geen vijftig euro in een slaapcoupé dwars door het droge hart van het land.

Bus

Zuid-Afrika heeft een zeer uitgebreid netwerk van busverbindingen. Er zijn bovendien bussen in alle maten en soorten, van spotgoedkoop tot lekker luxe. Zij rijden meestal tussen de grote steden, maar doen ook de dorpen daartussen aan - behalve als je met de snelbus gaat.

Meest luxe is waarschijnlijk de maatschappij Intercape. Een zeer goedkoop alternatief is City to City. Voor lange Nederlandse benen is die laatste optie minder geschikt. In de bussen van Intercape kun je daarentegen heerlijk slapen.

Minibusjes

Bij gebrek aan metro, tram of al te veel bussen geschied het vervoer binnen de grote steden vooral in minibusjes.

Voor een paar Rand race je de halve stad door. Maar dan dus ook letterlijk racen. Zeker in Johannesburg, Durban en Kaapstad blinken de chauffeurs niet bepaald uit in veilig rijgedrag. Er gebeuren ook nogal eens ongelukken met de taxibusjes die vaste routes maken. Toch heb je vaak geen andere optie en het is ook wel weer een hele ervaring om met zeker vijftien mensen in een busje te zitten dat toch echt voor maar tien passagiers was bedoeld.

Met handgebaren kun je langs de weg een busje aanhouden. Welk gebaar je maakt, laat zien waar je heen wilt. Dit is een ingewikkeld systeem, dus gewoon een arm uitsteken en vragen als er een busje stopt, is misschien een beter idee.

Taxi's

Taxi's zijn er relatief weinig in Zuid-Afrika, behalve rond de trein- en busstations en bij vliegvelden. Bovendien zijn taxi´s niet goedkoop. Je betaalt al snel omgerekend een euro per kilometer. Een minibusje is dus vaak een veel meer betaalbaar alternatief.

Huurauto

De beste manier om Zuid-Afrika te zien is met je eigen auto. Die kun je in elke Zuid-Afrikaanse stad huren. Alle gerenommeerde namen zijn aanwezig en hun service is vergelijkbaar met die in Europa.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Lesotho kenner
Sponsors