Addo Elephant National Park
9,1
9,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
8,0 Stranden
9,0 Wildlife
8,0 Overige activiteiten
9,0 Bereikbaarheid

Addo Elephant National Park

door Charlotte de Vries

Olifanten, olifanten en nog eens olifanten. Rond de middag drinken, stoeien en toeteren wel honderd van deze enorme Afrikaanse dieren in een modderige waterpoel van het Addo Elephant National Park. Wanneer het koeler wordt, trekken de kuddes naar het omliggende droge landschap dat van heuvelachtige valleien rond de Sundays River overloopt in uitgestrekte zandstranden. Hier leeft niet alleen de Big Five, maar graast, jaagt en zwemt zelfs de Big Seven.

Het malariavrije Addo Elephant National Park ligt zo'n zeventig kilometer ten noorden van Port Elizabeth. Het natuurgebied is met 185.000 vierkante kilometer het derde grootste natuurpark van Zuid-Afrika en het enige reservaat met een kustlijn.

ZELF NAAR Addo Elephant National Park?

Bekijk alle 37 reizen naar Addo Elephant National Park

Feest voor mestkevers

Er bestond een tijd waarin enorme kuddes olifanten struinden door de provincie Oost-Kaap. Maar in de negentiende eeuw verbouwden boeren het gebied en raakten de mensen met het dier in conflict. Snel riepen boeren de overheid om hulp. De jacht op olifanten begon.

In 1931 waren er nog maar elf olifanten over. Addo Elephant National Park werd opgericht om deze overgebleven dieren te beschermen, en met succes. Vandaag de dag trompetteren meer dan zeshonderd olifanten in een veilige leefomgeving en vieren de zeldzame, niet vliegende mestkevers weer feest.

Addo safari

Naast olifanten en mestkevers zijn ook veel andere diersoorten geherintroduceerd in hun oorspronkelijke thuisgebied. Leeuwen, luipaarden, neushoorns en buffels vullen tegenwoordig de Big Five aan in het reservaat. Om de kans te vergroten dat je deze dieren tegenkomt, hangt er bij de ingang van het park een kaart met de plekken waar de dieren het laatst zijn gezien.

Verder versieren onder meer hyena's, antilopen, zebra's en stokstaartjes het dorre graslandschap dat zich uitstrekt over het Zuurberg-gebergte en delen van de Karoo.

Uniek aan Addo is dat het zuidelijke gedeelte ook een marinesectie bevat. In dit stuk van de Indische Oceaan zwemmen witte haaien en tussen juni en december zuidkapers. Daarmee is het reservaat een van de weinige natuurparken in de wereld waar je de Big Seven kan spotten, en de enige in Zuid-Afrika.

Drinkplaats voor olifanten

Door het grote lichaam van een olifant is het moeilijk voor het dier om zichzelf op te warmen, maar ook om af te koelen. Rond het heetste uur van de dag, meestal tussen twaalf en twee uur 's middags, trekken de olifantenkuddes van Addo daarom massaal naar een grote drinkplaats in het midden van het park. Hier komen soms wel honderden moeders, vaders en kalfjes bijeen voor een groot waterspektakel.

Overnachten in Addo Elephant National Park

Getetter van olifanten en leeuwengebrul schudden je wakker! Een overnachting in Addo Elephant National Park maakt je ervaring pas echt onvergetelijk.

De oudste en grootste overnachtingsplek in Addo is het Main Camp. Je kunt hier kamperen, in boshutten en safaritenten slapen of een luxe chalet huren. Bijzonder aan Main Camp is dat er een uitkijkplek is op een waterput die in het donker is verlicht. Zo bewonder je zowel overdag als 's nachts het schitterende dierenrijk.  Op de website van Addo Elephant National Park  vind je meer over de safari´s  en andere praktische informatie.

Wat is er te doen in Addo Elephant National Park?

 • Maak een begeleide wandeling door het park. Loop mee met de olifanten en bekijk ze van heel dichtbij.
 • Ga op strandsafari naar de Sunday's River Mouth. Met een hengel en sandboard in je hand wandel je door de duinen en spot je walvissen, dolfijnen en met een beetje geluk de witte haai.
 • Kayak of maak een boottocht dwars door het park via de Sunday's River. Vanaf het water bestudeer je een groot aantal vogelsoorten.
 • Stap samen met een gids in een open landrover en maak een avondsafari door het gebied. Rond deze tijd is de grootste drukte voorbij en geniet je van een echte Afrikaanse zonsondergang.

Reizen Addo Elephant National Park

Reviews Addo Elephant National Park

Omringd door olifanten (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Janneke Helsloot op 12 november 2018

Prachtig overzichtelijk park met 100% kans om olifanten tegen te komen. Iedere olifant is een belevenis, het zijn zulke prachtige dieren. Daarnaast ook de volgende dieren tegengekomen: struisvogels, verschillende vogels, apen, buffels, zebra's, hartenbeest, stokstaartjes, wrattenzwijn, kudu.

Pluspunten Addo Elephant National Park

 • Overzichtelijk
 • Olifanten
 • Natuur
 • Goede wegen
Ultieme tip: Logeertip: logeren in een tipi (via airbnb, 10km vd ingang vh park) waar je woont tussen de giraffen, struisvogels, apen, impala's met uitzicht op zebra's, buffels, olifanten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Natuurliefhebbers

Addo Elephant Park (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Jeffrey Voskuilen op 11 november 2018

Alles is er heel erg mooi. Mooi schoon en goed onderhouden park, je ziet er genoeg wilden dieren, zoals Olifanten, Zebra’s Waterbuffels, Giraffen, Neushoorns, Leeuwen, Gnoes, Struisvogels, en nog vele andere dieren.

8,5
8 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Stranden
8 Wildlife
8 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Addo Elephant National Park

 • Mooi en groot park

Minpunten Addo Elephant National Park

 • Geen min punten
Ultieme tip: Goed park, en je kan er ook heel goed overnachten en het restaurant heeft ook goede kwaliteit eten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Olifanten, olifanten en olifanten (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Jolanda Bouwens op 06 december 2017

Zoals de naam al zegt, zijn er in het Adoo Elephant National Park heel veel olifanten te vinden. Maar ook de rest van de Big Five en zelfs de Big Zeven zijn aanwezig. Het is een superleuk park met goede wegen. Het is niet zo groot en gemakkelijk te rijden.

Pluspunten Addo Elephant National Park

 • Betaalbaar
 • Goed te rijden in je eigen gehuurde auto
Ultieme tip: Goed restaurant op het park.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Wow, wat een gave plek! (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Anne Nederhoff op 20 november 2017

Wat een plek! Het landschap is prachtig en er is ongelofelijk veel wildlife te zien. Na nog geen vijf minuten hadden we al heel veel wildlife gezien. Het is een niet al te groot park en daardoor ook niet al te druk. De wegen zijn goed begaanbaar en alles staat goed aangewezen op borden. Een echte aanrader!

9,8
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Addo Elephant National Park

 • heel veel wildlife

Minpunten Addo Elephant National Park

 • main camp ligt ver van het zuidelijkste punt
Ultieme tip: Sta vroeg op! De sunrise is prachtig en je kunt heel veel wildlife zien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Magnificant beauty (bezocht in mei 2011)

Review geschreven door Petra Matheeuwsen op 19 mei 2017

Het was een machtige ervaring om de vele olifanten met jong te zien. Soms ook spannend als een olifant voor onze auto stond. We hebben de reis laten uitstippelen door een reisorganisatie en hebben op eigen houtje van Kaapstad naar Johannesburg gereisd. Vele mooie plekken gezien, mooie mensen en het prachtige wildleven van zuid-Afrika. Addo was zeker een hoogtepunt naast de vele andere. Stokstaartjes, wilde honden, leeuwen, en natuurlijk de olifanten! In een woord geweldig! Het reizen alleen maakte dat we konden stoppen waar we wilden en daardoor dingen gezien hebben die je anders nooit zou zien en mensen gesproken hebben die je anders nooit zou ontmoeten.

Pluspunten Addo Elephant National Park

 • zeer betaalbaar

Minpunten Addo Elephant National Park

 • de geasfalteerde wegen maakte soms dat de omgeving wat onnatuurlijk overkwam
Ultieme tip: Neem de tijd, ga met een begeleider mee. Deze kan je alles vertellen over de dieren, weet waar ze te vinden zijn enzovoort.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors