Blyde River Canyon

Blyde River Canyon

door Niels Posthumus

De Blyderivier Canyon, of Blyderivierspoort, en God's Window zijn de parels van noordoost Zuid-Afrika. Een adembenemend ruige overgang van het zogenaamde highveld naar lowveld.

Vanaf God's Window kijk je uit over het Zuid-Afrikaanse land dat opeens een paar honderd meter zakt. Je staat op het uiterste puntje van het zogenaamde Highveld, de laatste uitloper van de Drakensbergen, 400 kilometer ten noordoosten van Johannesburg. Voor je strekt het Lowveld zich uit richting Mozambique. De Indische Oceaan verschuilt zich achter de horizon.

ZELF NAAR Blyde River Canyon?

Bekijk alle 47 reizen naar Blyde River Canyon

God's Window

Daar beneden is het broeierig heet. Bij jou boven waait de wind je nog enige verkoeling toe. In de natte zomermaanden december, januari en februari loop je er letterlijk met je hoofd in de wolken. Leuk natuurlijk, maar van het prachtige panorama zie je dan niet veel.

God's Window is niet het enige uitkijkpunt langs de rauwe verzakking van het land. Vanuit het zuiden leidt de Panorama Route je langs de messcherpe lijn die de Zuid-Afrikaanse hoogvlakte scheidt van het laagland.

In de provincie Mpumalanga, waar ook God's Window ligt, is de afgrond het mooist. Loodrecht valt de aarde er voor je voeten naar beneden.

Berlin en Lisbon falls

Niet ver van God's Window start bovendien de Blyderivier Canyon. Vanuit het dorpje Graskop rijd je naar het punt waar de Blyderivier zich samenvoegt met de Treurrivier.

De vermenging van het water heeft daar zulke vreemde stromingen, watervallen en rapids veroorzaakt dat er miljoenen jaren geleden uit de rode zandsteen bizarre holronde rotsformaties zijn gesleten: de Bourke's Luck Potholes.

Je bent dan de Berlin Falls en Lisbon Falls dan overigens al gepasseerd. Sla die echter niet over. Vooral de eerste is de moeite waard. Zeer fotogeniek, vooral rond april, net na het regenseizoen.

Bourke's Luck Potholes

Ronde gaten zijn het, de potholes. Het water heeft de rotsen als een boor loodrecht naar beneden uitgedrild. Een rond gat achterlatend.

Het pad van lelijke metalen bruggen over het water met de potholes verpest je foto. Maar de bruggen zorgen er wel voor dat je de potholes van alle kanten kunt bekijken, en dat je het hogere punt kunt bereiken waar je vlak voor de waterval pootje baden in het koude rivierwater.

Vanaf Bourke's Luck Potholes snijdt de Blyderivier het landschap open. In de auto volg je de honderden meters diepe kloof via de R532. Rechts van je verdiept de Canyon zich over 33 kilometer lengte.

De helling aan de andere kant kleurt geeloranje in de zakkende zon. Oranje zandsteen vermengt zich met heldergroene begroeiing. Je stapt op tal van plekken uit om over het randje te gluren.

Three Rondavels

Het mooiste uitzicht heb je tegenover de Three Rondavels. Deze rotsen in de vorm van traditioneel ronde Afrikaanse huisjes met rieten puntdaken lijken wel met een groene glazuurlaag van begroeiing bedekt. De verticale muren zijn oranje, de kleur van het zand en de rotsen in zuidelijk Afrika.

Parmantig steken de Three Rondavels een kleine 800 meter uit boven het rivierdal. Achter de rotsformatie ontwaar je in doorkijkjes het vlakke Lowveld dat achter de Rondavels begint. Verderop in de kloof zie je de dam die het eindpunt van de Canyon vormt.

Je gaat er even bij zitten, je voeten over de loodrechte rotswand bengelend. De zon in je rug. Een paar bavianen kijken op veilige afstand toe.

De zon zakt en de groenoranje zandstenen muur aan de overkant kleurt steeds dieper. Het kan niet anders of je verzinkt op deze plek.

Wat is er te doen in Blyderivier Canyon?

  • Loop de Blyde Rivier Canyon Hiking Trail van twee en een halve dag die begint bij Paradise Camp en eindigt bij de Bourke's Luck Potholes.
  • Leg, als je minder tijd hebt, de Belvedere Day walk van vijf uur af, langs prachtige watervallen en stille rotsmeertjes.
  • Test je zenuwen op de vele tientallen meters hoge schommel boven een ravijn nabij het dorpje Graskop.
  • Ga raften bij het plaatsje Sabie via Sabie Xtreme Adventures.
  • Bezoek de zeventig meter hoge Bridal Veil Falls en de 68 meter hoge Creek Falls watervallen bij Sabie.

Reizen Blyde River Canyon

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors