Drakensberge
8,7
8,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
9,0 Stranden
9,0 Wildlife
9,0 Overige activiteiten
8,0 Bereikbaarheid

Drakensberge

door Niels Posthumus

De Drakensberge is het centrale gebergte dat in het oosten van Zuid-Afrika door het land snijdt en via het Golden Gate Highlands National Park richting het noorden afdaalt. Een walhalla voor klimmers.

Een zwarte arend zweeft voorbij, loerend maar volledig in balans. Scherpe basalten bergtoppen steken op de achtergrond bijna even gracieus tegen hem af. De 'barrière van speren' noemt de Zulu bevolking van Zuid-Afrika de Drakensberge wel, uKhahlamba.

ZELF NAAR Drakensberge?

Bekijk alle 45 reizen naar Drakensberge

Klimrotsen

uKhahlamba-Drakensberge is een bergrug die parallel loopt met de Zuid-Afrikaanse oostkust. Ten westen van Durban, op de grens met het ministaatje Lesotho rijzen opeens de rauwe toppen op.

Pas in de noordelijke provincie Mpumalanga stort het land omlaag. Daar eindigen de uitlopers van het gebergte.

Het zijn steile hellingen. De zachte zandstenen kern onder de basalten toplaag is duizenden jaren sterk geërodeerd. Daardoor konden de ruige formaties ontstaan. Het is een perfecte plek voor de echte klimmers.

Skiën nabij de Sani pas

Op weg naar de hoogste top van het gebergte, en daarmee van heel Zuid-Afrika, stop je op de 3000 meter hoge Sani pas. Je stapt uit en bestelt er een biertje.

Je zoekt een tafeltje in de hoogste pub van Zuid-Afrika en geniet van het uitzicht. In de winter zijn de toppen bedekt met Afrikaanse sneeuw. Auto's met ski's op de imperiaal rijden aan je raam voorbij.

In de zomer bedwing je de nog wat steilere hellingen. Of door ze te beklimmen. Of door bovenaf te abseilen naar beneden. Zelfs de meest ervaren klimmer vindt in de Drakensberge genoeg uitdagende rotsmuren.

Tugela waterval

De Drakensberge zijn cruciaal voor de Zuid-Afrikaanse watervoorziening. De meeste grote rivieren in het land ontspringen er. Zo ook de Tugela rivier.

De Tugela rivier legt in de Drakensberge een fascinerende route af. De rivier valt op een gegeven moment bijvoorbeeld in vijf stappen 947 meter naar beneden. Daarmee is het, na de Salto Angel in Venezuela, officieel de hoogste waterval ter wereld.

Golden Gate Highlands National park

Iets verder naar het noorden, net in de provincie Free State, ligt het Golden Gate Highlands National Park. Het is onderdeel van de Drakensberge. Ook hier is de omgeving ruw. Het park ligt echter iets minder hoog, aan de voet van de Maluti heuvels.

Het goud kwam in de naam van het park terecht door de manier waarop de zon de zandstenen rotsen kleurt. Het bekendst is de Brandwag, een rots die in de vorm van een strijkijzer uit de groene omgeving steekt. De Brandwag rots kleurt misschien wel het felst van alle rotsen in het park.

Rhebok hiking trail

Het is vaak afzien, zeker in de zomer, als je een wandeling maakt in het Golden Gate Highlands park. Het kwik kan aardig oplopen. Tegelijkertijd is dat natuurlijk ook juist de charme en de uitdaging.

Er zijn verschillende bekende trektochten uitgezet, zoals de Sentinel trekking van tien kilometer lengte en de ruim drie keer zo lange, tweedaagse Rhebok hiking trail. Een reebok hier en daar zal je dan zeker tegenkomen.

Wat is er te doen rond Drakensberge?

 • Ga in de wintermaanden juli en augustus snel even de grens met Lesotho over via de Sani pas en bindt daar de lange latten onder: skiën!
 • Maak er een echte wandelvakantie van met de Amphitheatre-to-Cathedral hike, die 62 kilometer lang is en je vier tot vijf dagen kost. Adembenemend.
 • Kampeer middenin de bergen. Boek je plekje wel even vooraf bij het QwaQwa tourist office.
 • Ga op zoek naar wilde dieren in de vele gameparks in de Drakensbergen, waaronder: Giant's Castle Game Reserve, Cobham Nature Reserve of spot de zeer zeldzame Lammergeiergier bij de Lammergeier Hide.
 • Wil je meer te weten komen over Zulu cultuur of San rotstekeningen, bezoek dan het Winterton Museum in het gelijknamige, stille bergdorpje.

Reizen Drakensberge

Reviews Drakensberge

Hiken in Drakensberge (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Carla van Westing op 18 november 2019

Wat een adembenemende mooie omgeving. Prachtige bergen, schitterende natuur en erg mooie en leuke dieren en bloemen. De mogelijkheid om op leuke plekken te overnachten is er volop. Wij hebben per dag bekeken waar we naar toe gingen en waar we zouden slapen, maakte de reis extra spannend.

Pluspunten Drakensberge

 • Volop gelegenheid om te hiken
 • voldoende betaalbare plaatsen om te overnachten

Minpunten Drakensberge

 • Soms staan de hikes niet helemaal duidelijk aangegeven
Ultieme tip: Neem een goed gedetailleerde kaart mee en laat je meeslepen in de prachtige natuur.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Elk uur een ander spectaculair uitzicht In Drakensbergen (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Hielkje van der Wal op 07 mei 2017

Drakensberge verdient een net zo'n grote "must-see" als de wildparken, er zijn prachtige wandelroutes uitgezet van korte wandelingen tot meerdaagse hikes. De uitzichten en de bergen op zich zijn adembenemend en zeer bijzonder, we hebben al veel bergketens gezien maar dit gebied verdient een plaats in de top drie.

Minpunten Drakensberge

 • De wegen kunnen in het regenseizoen slechter begaanbaar zijn
Ultieme tip: Overnacht in de Nationale Parken in Drakensberge, dan dompel je jezelf helemaal onder in de omgeving.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Drakensberg hike (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Kim Poesiat op 29 december 2016

Wij hebben onze reis zelf samen gesteld! Het mooie is dat je op bizarre plekken komt! Zo kom je ook bij de drakensberg! Wat een uitzicht en het is zo mooi om daar te lopen! Echt een aanrader! Wij zaten in een hotel met op de voet een zwembad met uitzicht! Je ziet zoveel mooie natuurkleuren in elkaar overlopen, in combinatie met het zonlicht!

8,7
8 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
9 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Drakensberge

 • super vet uitzicht!
 • zo stil op de berg
 • moment van bezinnig!

Minpunten Drakensberge

 • eigenlijk geen
 • maar goede schoenen is een must
Ultieme tip: Ga zelf op pad en wandel op en over de bergen via de mooie routes! Boven op de top is het echt de moeite waard! Wat een uitzicht!!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onvergetelijk (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Laura Muyres op 11 december 2016

Met drie generaties namen wij een helikoptervlucht over Drakensbergen. Wauw, wat hebben wij van elke minuut genoten. Spannend was het wel vooral voor mijn opa. Zelf hebben wij nog een aantal nachten geslapen in de buurt van de Drakensbergen. Elke ochtend werden wij wakker met geweldig uitzicht. We waren vroeg wakker om te genieten van het uitzicht met een ontbijt erbij. Daarna trokken wij onze wandelschoenen aan om vervolgens de mooiste tochten te gaan lopen. Tot aan de blaren toe hebben wij gelopen, maar het was het waard. De foto's liegen er niet om.

Ultieme tip: Neem goede schoenen en veel lagen kleren mee zodat je goed de wandeltochten kunt afleggen. Bedenk goed welke wandeltochten je wil gaan lopen zodat je goed voorbereid bent.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors