Klimaat Mozambique

Klimaat Mozambique

Wat voor klimaat heeft Mozambique?

Mozambique kent een tropisch (in het noorden) tot subtropisch klimaat (in het zuiden) met een regenseizoen van oktober tot maart. Ook wordt wel gesproken van een tropisch savanneklimaat.

Buiten kijf staat dat het weer in Mozambique bijna altijd warm is. Al oefent de Indische Oceaan een matigende werking uit op de lange kuststrook.

ZELF NAAR Mozambique?

Bekijk alle 10 reizen naar Mozambique

Zelfs in de koudste maanden is het in Mozambique overdag nog wel zo'n 25 graden. In januari loopt de gemiddelde temperatuur zelfs op tot 32 graden - tegen zo'n 21 in Nederland in augustus.

Tijdens het regenseizoen, in de Mozambiquaanse zomermaanden, vallen vaak korte, felle buien. Echt langdurig regenachtig is het haast nooit in Mozambique.

Klimaat in Maputo

Rond Maputo, in het zuiden van Mozambique laat de invloed van de seizoenen zich sterker gelden dan in het noorden. Dit betekent dat het in Maputo in de winter relatief koud is. In de koudste maand, juli, daalt ook overdag het kwik in de stad tot zo'n achttien graden.

Het regent vooral in de warmere maanden rond de jaarwisseling. Toch valt in het zuiden van Mozambique relatief weinig neerslag. Ruim 750 millimeter, vergelijkbaar met Nederland.

Ter vergelijking: in de meer noordelijk gelegen Mozambikaanse stad Beira valt jaarlijks bijna 1500 millimeter regen. De binnenlanden in het zuiden hebben zelfs een droog steppeklimaat.

Klimaat in Ilha de Moçambique

Van een verschil tussen zomer en winter is in het noorden van Mozambique, onder meer op Ilha de Moçambique, weinig te merken. Ook in juli reikt de temperatuur daar ruim boven de twintig graden.

Wel is de invloed van het regenseizoen in dit gebied sterker. Van december tot maart valt er erg veel regen. In september en oktober is het juist kurkdroog.

Over het hele jaar valt op Ilha de Moçambique zo'n 1.300 millimeter neerslag. Dat is bijna twee keer zo veel als in hoofdstad Maputo of in Nederland. De meer bergachtige binnenlanden hebben een gematigder en koeler klimaat.

Reizen Mozambique

Specialisten Mozambique

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors