Tete

Tete

door Niels Posthumus

Tete is de heetste plaats van Mozambique en boven alles heel erg Afrikaans. Je ziet er het gewone leven aan je voorbij trekken. Andere toeristen zul je hier naar alle waarschijnlijkheid niet zien.

Wie in Tete overdag over straat loopt, puft het uit. Het zweet gutst in dikke druppels langs je gezicht. Je proeft het zout op je lippen. En je bent niet de enige. Ook de inwoners van 'de heetste stad van Mozambique' zuchten en steunen dat het een lieve lust is.

ZELF NAAR Mozambique?

Bekijk alle 9 reizen naar Mozambique

Impopulaire binnenlanden

De binnenlanden van Mozambique zijn niet populair. Het landschap is saai, even weinig afwisselend als de temperatuur. Het landschap is glooiend. Langs de weg spelen kinderen en lopen hele dorpen van de markt naar huis en complete schoolklassen naar het voetbalveldje drie kilometer verderop.

De wandelaars kijken niet uit. Rijden is in de Mozambikaanse binnenlanden levensgevaarlijk. Je mag blij zijn als je 'slechts' een kip onder je wielen krijgt. De Zambezi rivier, die het land doormidden snijdt, is op slechts een paar plekken over te steken via een brug of met een drukke pont.

Stoffig, chaotisch en Afrikaans

Tete ligt in het noordwesten van Mozambique, richting de grens met Malawi en Zimbabwe. Verlaten koloniale landhuizen doemen op langs de route. De meesten zijn in verre staat van ontbinding.

Hun pastelkleuren zijn nog net onder het mos te zien. Struiken en palmbomen groeien door de lege kozijnen naar buiten. Het ijzerwerk van voormalige hekken is verroest. Veranda's zijn overwoekerd.

Je passeert de kleine steden als Inchope, Gorongosa, Caia. Ze lijken allemaal op elkaar: stoffig, chaotisch, maar door en door Afrikaans. Net Tete dus eigenlijk.

Het Afrikaanse leven in Tete

Dat is ook waar je naar op zoek moet zijn als je Mozambique in trekt: het echte Afrika. Anders heb je in de binnenlanden van Mozambique niets te zoeken.

Tenzij een macabere fascinatie voor de vroegere burgeroorlog je landinwaarts drijft, op zoek naar muren vol kogelgaten en verhalen over moord en verminking. Maar dat is toch moeilijk een charme te noemen.

In Tete zie je echter het gewone Mozambikaanse leven aan je voorbij trekken. Groepen vrouwen doen de was aan de oever van de Zambezi rivier, de levensader van de stad.

In het centrum ademen de koloniale kerken en overheidsgebouwen een misplaatste Portugese trots van weleer uit. Hun massieve wanden bieden een verademende beschutting tegen de brandende Afrikaanse zon. Uitpuffen voor het altaar.

Boabab bomen

Het gebied rondom Tete is dicht bebost. Vooral de uitgestrekte boabab bossen lenen zich heerlijk voor een wandeling in de zwoelte van de vroege avond. Voordat het echt donker is, moet je weer de auto in. 's Nachts rijden is rond Tete levensgevaarlijk door de erbarmelijke staat van de wegen.

In de paar restaurantjes van Tete eet je voornamelijk vis. Vis die lokale vissers vangen op het nabijgelegen meer achter de Cahora Bassa dam.

Na je maaltijd breekt het zweet je meteen weer uit. Een biertje bij een wat doffe bar en dan naar bed. Puffend val je op je matras. Je T-shirt is rond middernacht nog altijd nat van het zweet.

Wat is er te doen in Tete?

  • Ga vissen op het Cahora Bassa Meer.
  • Beklim Mount Gorongosa in centraal Mozambique en geniet van onder meer de Morumbodzi Falls watervallen, prachtige wandeltochten naar de 1864 meter hoge bergtop en de vele vogels.
  • Geniet van het 'echte Afrika' in Zumbo, vlakbij de Zimbabwaanse grens. Geen toerist te bekennen. Een ideale plek om de bevolking van Mozambique goed te leren kennen, mits je een klein woordje Portugees spreekt.
  • Ga op zoek naar heilige stukken bos in de Chimanimani Mountains en geniet van onaangetast oerwoud - de heilige bomen mogen uiteraard niet worden gekapt.
  • Bezoek de Cahora Bassa Dam, 150 kilometer ten noordwesten van Tete, in een prachtige kloof. De dam is in grootte de vijfde ter wereld.

Reizen Mozambique

Meer Tete

Specialisten Mozambique

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors