Ponta d’Ouro Jouw vakantie naar Afrika begint hier!

Ponta d’Ouro

door Niels Posthumus

Ponta d'Ouro is een perfecte plaats om met dolfijnen te zwemmen. De vroegere badplaats van de jetset is aan een sterke comeback bezig sinds het einde van de Mozambikaanse burgeroorlog.

Ponta d'Ouro is één van de weinige plaatsen in Mozambique waar het toerisme na het einde van de burgeroorlog in 1992 echt wortel heeft geschoten. Wat ooit een geliefde plek was voor rijke Portugese kolonisatoren, is de laatste jaren vooral in trek bij Zuid-Afrikaanse duikliefhebbers.

ZELF NAAR Ponta d’Ouro?

Bekijk alle 3 reizen naar Ponta d’Ouro

Koraal en dolfijnen

De Zuid-Afrikanen komen om dezelfde redenen als de Portugezen ruim dertig jaar geleden. Ponta d'Ouro heeft prachtige koraalriffen, er zwemmen veel dolfijnen en de badplaats is relatief gemakkelijk te bereiken. Zij is vanuit Maputo dichterbij dan Tofo of Vilankulos.

Ponta d'Ouro was tot aan 1975 het favoriete weekendje weg van de Portugezen in hoofdstad Maputo. In dat jaar riep Mozambique zijn onafhankelijkheid uit en vertrokken de 250.000 Portugezen in het land op stel en sprong.

Burgeroorlog

De Portugezen lieten het land in chaos achter. Met hun vertrek liepen ook badplaatsen als Ponta d'Ouro plotsklaps leeg.

Toen in hetzelfde jaar de Mozambikaanse burgeroorlog uitbrak, bleven ook de Zuid-Afrikaanse toeristen weg. Het was simpelweg te gevaarlijk om in het conflictueuze land op het strand te liggen.

Ponta d'Ouro verviel tot een arm vissersdorpje. Een deprimerende plek. De vrede van 1992 bracht echter hoop. En met de jaren stroomden ook langzaam ook de vakantiegangers weer toe. Met name uit Zuid-Afrika.

Ponta d'Ouro ligt relatief dichtbij steden als Johannesburg en Pretoria. Haar stranden zijn bovendien rustiger en ongerepter dan die van Durban, Zuid-Afrika's eigen strandstad.

Zuid-Afrikanen

Het nadeel van deze nabijheid is echter wel dat het vooral kapitaalkrachtige Zuid-Afrikanen zijn die de toeristenindustrie in Ponta d'Ouro controleren. Zij profiteren het meest van de toeristische boom die de badplaats doormaakt.

Veel Mozambikanen werken slechts bij hen in loondienst en verdienen nog altijd weinig, ook al stromen de toeristen toe. Aan de andere kant hébben zij nu tenminste een baan.

Natuurbescherming

Vooral na de millenniumwisseling ging het snel met de toeristenindustrie in Ponta d'Ouro. Meer en meer restaurantjes en hotels openden hun deuren. Reisorganisaties en duikscholen schoten als paddenstoelen uit de grond.

Zo snel zelfs dat milieubeschermers zich vandaag de dag zorgen maken over het koraal voor de kust van Ponta d'Ouro. Dat zou zwaar te leiden hebben onder de toestroom van duizenden duikers per jaar.

Ook beschadigt intensieve watersport de onderwaterwereld. Waterskiën bijvoorbeeld mag dan op veel plekken verboden zijn, het toezicht is echter slecht. Dat geldt ook voor het quad-biken in het groene kustlandschap en voor tochtjes met 4x4-terreinauto's door het achterland.

Doe hier dus altijd navraag naar, voordat je een tour boekt. Er zijn ook genoeg organisaties die wel rekening houden met het behoud van de Mozambikaanse natuurschatten.

Dolfijnen

Maar Ponta d'Ouro is het bekendst vanwege haar dolfijnen. Met een groep ga je het water op. Zodra er een groep dolfijnen langs zwemt, duik je er tussen. De dieren zijn van nature nieuwsgierig en komen dus dichtbij komen om te checken wie jij bent.

Ook zijn er fantastische surfstranden in de omgeving van Ponta d'Ouro. Door verschillende omstandigheden zijn de golven echter niet altijd optimaal. Maar als alles in elkaar valt, is het één van de beste surflocaties van zuidelijk Afrika.

Wat is er te doen in Ponta d'Ouro?

  • Ga zwemmen met dolfijnen en haaien in het significant helderder water van zuidelijk Mozambique dan dat van noordelijk Zuid-Afrika.
  • Geen zin om zelf in het water te liggen, boek dan een cruise en zie hoe de dolfijnen naast je boot mee zwemmen en springen.
  • Geniet van overdadige luxe in prachtige resorts aan het strand. Of boek een heerlijk luxueus chalet met uitzicht op zee.
  • Ga tussen juli en oktober met een boot wat verder de zee op en spot walvissen. Geniet bij thuiskomst van een foto van een enorme walvisstaart die boven het water uitsteekt.
  • Luister naar live muziek terwijl je de honger stilt bij Café del Mar, de plek met het lekkerste eten in Playa d´Ouro.

Reizen Ponta d’Ouro

Meer Ponta d’Ouro

Specialisten Mozambique

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors