Lake Kariba (Zambia)

Lake Kariba (Zambia)

door Niels Posthumus

Lake Kariba is de Zambiaanse Rivièra. Een meer om te zonnen, te vissen en te watersporten. Het vormde zich na de aanleg van Afrika's grootste dam, die een bijzondere geschiedenis meebracht. Het is bijna altijd zonnig rond Lake Kariba in de Zambezi Rift Vallei in het zuidoosten van Zambia. Zelfs in de winterdagen is het er heerlijk toeven.

Je kunt er lekker ronddobberen op je bootje. Hengeltje uit en de koelkast gevuld met koude biertjes, die je opent als de Afrikaanse zon in het donkere water zakt.

ZELF NAAR Zambia?

Bekijk alle 16 reizen naar Zambia

Kariba dam

Het Kariba meer vormde zich toen Groot-Brittannië in de jaren vijftig in haar toenmalige kolonie Nothern Rhodesia een dam besloot te bouwen halverwege de Zambezi rivier. Het zou één van de grootste dammen in Afrika worden.

Ruim een miljoen kubieke meter cement slokte de bouw van de 36,6 meter hoge dammuur op. Haar dikte liep op tot wel 24 meter. De dammuur kanaliseert tien miljoen liter passerend water per seconde. De dam voorziet het grootste deel van Zambia en een deel van Zimbabwe van elektriciteit.

Volgelopen in vijf jaar tijd

Lake Kariba is zo groot, dat je bijna zou vergeten dat je niet op zee bent. De oever is lang niet altijd te zien. Het meer is 226 kilometer lang en op sommige plaatsen wel veertig kilometer breed.

In het jaar 1958 rondden de Britten de bouw van de dam af. Het zou echter nog tot 1963 duren, voordat Lake Kariba volledig was volgelopen en zijn huidige omvang kreeg.

Vanuit Lusaka is het zo'n drie uur rijden naar het meer, door een prachtige omgeving. Het meer ligt niet ver van de Zimbabwaanse grens.

Boze riviergod Nyaminiyami

Hoe imposant ook, niet iedereen was even blij met de aanleg van de Kariba dam in de jaren vijftig en zestig. Natuurbeschermers waarschuwden tegen de schadelijke gevolgen van de indamming voor het ecosysteem van de Zambezi rivier.

De milieuactivisten stonden echter niet alleen. Ook de riviergod Nyaminiyami zou in woede zijn ontstoken over de bouw, volgens de plaatselijke bewoners. Het leverde een even angstaanjagend als bijzonder verhaal op.

Brug van de blanken vermorzelen

De naam Kariba is afkomstig van een rots op een plek dichtbij de huidige damwand, nu zo'n dertig meter onder water. De rots zou volgens een lokale legende de woonplaats zijn van Nyaminiyami, de god die iedereen die te ver de rivier in waadde naar de bodem zoog.

Toen de lokale bewoners hoorden van de plannen voor de bouw van de dam, voorspelden zij dat Nyaminiyami in al zijn woede het water zou laten koken en kolken en de bijbehorende brug van de blanke kolonisten zou vermorzelen.

Overstromingen

Niet onder de indruk gingen de Britten verder met de bouw. Maar in 1957, een jaar voor de afronding steeg het waterniveau van de Zambezi plotseling snel. Het water verpulverde meerdere toegangswegen en de Britse graafmachines.

Het was een overstroming die maar eens in de duizend jaar zou kunnen voorkomen, stelden wetenschappers de Britse ingenieurs gerust.

Maar wat gebeurde er een jaar later? De rivier zwol nog eens drie meter hoger dan het jaar ervoor en brak dwars door een deel van de dammuur en beukte inderdaad de achterliggende brug met grof geweld kapot. Iedereen was sprakeloos.

De dam kwam er uiteindelijk natuurlijk, en de rots verdween in Lake Kariba. Maar Nyaminyami had wel luid en duidelijk zijn punt gemaakt.

Wat is er te doen bij Lake Kariba?

  • Ga kamperen op het prachtige eilandje Chikanka in het Kariba meer. Je kunt er vissersboten huren om het meer mee rond te varen.
  • Maak een uitstapje naar het stadje Choma en doe daar inkopen op één van die vele markten.
  • Bezoek in Choma ook het Choma Museum. Dat geeft een inkijkje in de Tonga cultuur, een volk dat gedwongen moest verhuizen voor de aanleg van de Kariba dam die Lake Kariba stevig deed groeien.
  • Ga met Vundu Adventure op een zesdaagse kano tour over en rond het meer.
  • Kom tot rust in het slaperige dorpje Siavonga , slechts enkele kilometer verwijderd van de enorme Kariba Dam, waar heerlijke zandstrandjes op je wachten.

Reizen Zambia

Meer Lake Kariba (Zambia)

Specialisten Zambia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors