Lower Zambezi National Park
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Lower Zambezi National Park

door Niels Posthumus

Wil je echt avontuurlijk de natuur in, dan is het nog ongerepte, maar ook ongeplaveide Lower Zambezi National Park in Zambia, gelegen aan de grens met Zimbabwe, de plek om te kanoën, wandelingen te maken en wild te spotten.

Je zit in een kano. Je camping spullen liggen achter in de boot. De machtige Zambezi rivier strekt zich voor je uit. Het is augustus en de zon staat aan de hemel. Je peddelt stroomafwaarts, op je gemak. Je geniet van het prachtige uitzicht op de vallei, waar olifanten en impala's drinken langs de waterkant.

ZELF NAAR Lower Zambezi National Park?

Bekijk alle 3 reizen naar Lower Zambezi National Park

Zambezi vallei

Over de rivieroevers hangen ficusbomen en tientallen plantensoorten waarvan je naam niet kent. De bossen voeren je blik landinwaarts. Acacia's groeien op tegen de heuvels, die verder vooral met loofbomen zijn begroeid.

Het Lower Zambezi Park omvat ruim 4.000 vierkante kilometer natuur, maar het meeste wild verzamelt zich in de vallei rond de rivier. De bergrug langs de noordzijde van de rivier bakent hun leefgebied op natuurlijke wijze af.

Olifanten langs de oevers

Vanuit je kano zie je buffels en ander wild van eilandje naar eilandje waden. Groepen olifanten, soms wel honderd dieren groot, verkennen de oevers van de rivier. Visarenden zweven boven het water en laten zich in een duikvlucht vallen als zij hun gewenste prooi in zicht hebben.

Jij peddelt slechts een beetje tussen dit alles in, als een buitenstaander in een orgie van ongestoorde natuur. Samen met die paar anderen die het avontuur zochten, die van de gebaande paden af wilde wijken. Jullie worden voor je durf rijkelijk beloond.

Vissen

Het is niet gemakkelijk het Lower Zambezi Park op eigen houtje te bereiken. De infrastructuur in het park is nog erg onderontwikkeld en nog niet echt ingespeeld op bezoekers met een auto.

Je kunt dus beter van tevoren een trip boeken bij een reisorganisatie. Wat je in het park wilt doen is verder natuurlijk helemaal aan jou. Vissen is een populaire bezigheid langs de rivier. Vissen van wel vijftig kilo trekt een getrainde visser zo uit het water.

Kanoën

De leukste en meest omvattende bezigheid in het park is echter kanoën. Al hoef je zelf niet veel te doen. Een beetje bijsturen misschien, terwijl de rivier je meeneemt op haar stroming. Aan het einde van de dag pikt een speedboot je een stuk verder weer op.

Het leukste is om een kanotocht van enkele dagen te boeken. Bij de meest avontuurlijke krijg je simpelweg een opgevouwen tent in je boot en volg je de gids. Op de luxe versies van deze drie tot vijf dagen durende tochten bouwen Zambianen de tenten voor je op en koken zij 's avonds voor je.

Nijlpaarden

Het leuke van de kanotochten is dat je zonder al te veel gevaar erg dicht bij de wilde dieren op de oever kunt komen. Olifanten en leeuwen bijvoorbeeld zwemmen niet zo graag. Zebra's, puku, impala, buffels en kudu drinken aan de waterkant. Bavianen slingeren zich van boom tot boom.

Het is in het water eigenlijk alleen oppassen voor de nijlpaarden. Deze grijze kolossen zijn uitermate agressief als je te dichtbij komt en stoten in dat geval zonder pardon je boot om. Gelukkig heb je een gids bij je om dat te voorkomen.

En wil je het allemaal eens op het droge bekijken, dan kun je natuurlijk gewoon aanleggen en aan wal gaan.

Wat is er te doen in Lower Zambezi National Park?

  • Stap op een bootje en zie vanaf het water hoe groepen olifanten de rivier overzwemmen.
  • Peddel stroomafwaarts in je gehuurde kano de Zambezi af en wordt helemaal één met de rivier.
  • Gooi je hengel uit en hoop dat de exotische tijgervissen bijten.
  • Tik een plattegrond van het Lower Zambezi park op de kop bij één van de toegangspoorten en vermaak jezelf met een dag safari in je eigen 4x4 terreinwagen.
  • Verwen jezelf en boek (voor bijna 200 euro per nacht) een chalet in de Kanyemba Lodge met fantastische uitzichten over het Lower Zambezi park, heerlijk Italiaans eten en nijlpaarden pal voor je deur - maar toch nog net wel op veilige afstand.

Reizen Lower Zambezi National Park

Meer Lower Zambezi National Park

Reviews Lower Zambezi National Park

Boottocht Lower Zambezi River (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Anne Mieke Achterhuis op 12 november 2017

Een van de hoogtepunten van onze reis door zuidelijk Afrika was de boottocht op de lower Zambezi. Je ziet oneindig veel nijlpaarden, hele families langs de waterkant, en net onder het wateroppervlak. Olifanten op de kant, maar soms ook in het water. Onze gids legde ons bootje stil op een paar meter van een grazende olifant, die kalmpjes zijn weg zocht op een mini graseilandje. Tevreden kauwend kwam hij dichterbij. Aanschouwde ons, en graasde door. Minutenlang stonden we oog in oog. Toen zwom hij weg, het puntje van zijn slurf boven het wateroppervlak uitstekend. Mijn hart bonsde in mijn keel maar ik voelde vooral het overweldigende van deze ontmoeting.
Naast veel groot wild (krokodillen, buffels, antilopen) zie je veel prachtige vogels in de struiken langs het water. Je kijkt je ogen uit!

Ultieme tip: Boottocht!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zambia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors