Zomba plateau

Zomba plateau

door Niels Posthumus

De hooglanden va het Zomba plateau zijn een fantastische plek om te hiken. Het plateau ligt vlakbij Zomba, de vroegere hoofdstad van Malawi. Het is er koel, mooi en spectaculair. Je kijkt uit over de Domasi vallei. Prachtig strekt het laagland, dat het Zomba plateau in tweeën deelt, zich voor je uit. Jij staat op de zuidzijde van de hooglanden, de meer beboste en meer toegankelijke kant.

De stad Zomba

Je bent komen lopen over het Potato Path, de route die vanuit de nabijgelegen stad Zomba vrij steil omhoog loopt. Je hebt onderweg even uitgerust bij het legendarische Ku Chawe Inn hotel, dat prachtig is gepositioneerd op het 1.800 meter hoge bergplateau.

ZELF NAAR Malawi?

Bekijk alle 6 reizen naar Malawi

Het Potato Path, het aardappelenpad, start in de stad Zomba zelf. Zomba was onder de Britse kolonisatie het centrum van Malawi. Ook na de onafhankelijkheid bleef het de hoofdstad. Tot in 1974 het centrum van de macht verschoof naar Lilongwe.

Ku Chawe Inn

Van het Ku Chawe Inn leiden verschillende wandelroutes verder het plateau op. Zo kun je onder meer watervallen gaan kijken. Op een paar kilometer vind je de eerste al: de Mandala Falls.

Ooit was deze waterval zeer indrukwekkend. Zijn grootste charme is sinds 1999 echter letterlijk ingedamd. Met de uitbreiding van de Mlunguni dam is de watertoevoer verminderd.

Een uurtje verderop kom je echter opnieuw een waterval tegen: de Williams Falls. Hier stort meer water naar beneden. Wel is hij wat minder hoog dan de Mandala waterval.

Chingwe's Hole

Niet ver van de watervallen heb je een paar fascinerende uitkijkpunten over de valleien onder je. Zo is er Queen's View, vernoemd naar koning Elizabeth van Groot-Brittannië, die in 1957 op bezoek was. En Emperor's View, als herinnering aan het bezoek van keizer Haile Selassie van Ethiopië in 1964.

Ook vind je in dit gebied Chingwe's Hole, een volgens velen bodemloos gat in de grond. Het is een beetje overwoekerd en op het oog niet zo indrukwekkend. Maar als je alle verhalen en legendes hoort die rond gaan over het bodemloze gat, maakt het allemaal opeens een stuk meer indruk.

Potato Path

Het Potato Path vervolgt ondertussen naar het Old Ngondola dorp op de top van de route en daalt daarna af naar de natte en vruchtbare Domasi vallei. De boeren verbouwen er vooral aardappelen. Vandaar de naam van de wandelroute.

Getrainde klimmers maken hierna vaak de oversteek naar de noordzijde van het plateau. Er zijn daar minder paden, de hellingen zijn er steiler en bebossing is er niet. De noordzijde is uitdagender.

Gids

Hoe ideaal het gebied ook is voor wandelaars, het is allemaal wel erg alleen. Je komt niet vaak andere wandelaars tegen. Dat is natuurlijk prachtig. Maar het maakt je ook kwetsbaar. Er komen wel eens overvallen voor op de wandelroutes.

Het is daarom aan te raden een gids te huren. Die kost niet veel. En je weet dan precies waar je wel en niet kunt komen. Bovendien weet de gids je uiteraard naar mooiere plekken te leiden dan jij zelf had kunnen vinden.

Ga je toch per se liever alleen, dan kun je in Zomba voor een paar euro een kaart van het gebied kopen waarop je zelf je route kunt uitstippelen.

Wat is er te doen bij het Zomba plateau?

  • Huur een gids en verken de wandelroutes op de beboste zuidkant van het Zomba Plateau.
  • Gooi een hengeltje uit in één van de bergmeertjes.
  • Overnacht in het Ku Chawe Inn en geniet in de ochtend bij het ontbijt van een fantastisch uitzicht.
  • Treed in de voetsporen van Koning Elizabeth en keizer Haile Selassie op de naar hen vernoemde prachitge uitkijkpunten.
  • Ga aardappels eten in de vruchtbare en groene Domasi vallei.

Reizen Malawi

Meer Zomba plateau

Specialisten Malawi

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors