Typisch: Malawimeer of Lake Malawi

Typisch: Malawimeer of Lake Malawi

door Maarten van Dun

Het is een van de grootste meren ter wereld: Lake Malawi. Verborgen tussen de heuvels van het gelijknamige land kent het meer een rijk waterleven. De honderden vissersbootjes verraden dit.

Lake Malawi is het zuidelijkste meer van de Grote Afrikaanse Riftvallei, waar de drie grote meren van Afrika miljoenen jaren geleden werden gevormd. Lake Tangayika en Lake Victoria zijn groter dan Lake Malawi, maar het meer is een flinke 560 kilometer lang en op sommige plekken 75 kilometer breed. Mozambique, Tanzania en Malawi grenzen aan het meer.

ZELF NAAR Malawi?

Bekijk alle 6 reizen naar Malawi

Aquarium vissen

Overdag doen het witte strand, het blauwe water en een paar verdwaalde palmbomen denken aan een eiland in de Stille Oceaan. 's Nachts schittert de Afrikaanse sterrenhemel boven het rimpelloze water van Lake Malawi. De weerspiegeling van de sterren in het water wordt aangevuld met duizenden lichtjes van de vissers, die met rieten fakkels vissen naar hun boot lokken. De tijd heeft Lake Malawi overgeslagen.

Lake Malawi is het achtste grootste meer ter wereld. Slechts twee meren in Afrika zijn groter. Geen meer of rivier ter wereld is zo vol van leven als Lake Malawi: meer dan zeshonderd verschillende vissoorten leven in het diepe water. Veel van die vissoorten zijn populair bij aquariumhouders. De kleine, kleurrijke vissen zijn schitterend.

Meer Meer

Ontdekkingsreiziger David Livingstone was de eerste Europeaan die de glinstering van de zon op het water van Lake Malawi zag. Livingstone vroeg zijn gidsen en dragers hoe zij het meer noemden. Ze antwoorden: Nyassa.

Livingstone gaf het meer vervolgens de naam Lake Nyassa, niet wetende dat zijn dragers het meer ook voor het eerst zagen. Nyassa betekent slechts 'meer' in hun taal. Desalniettemin zou Lake Malawi tot 1964 bekend staan als Lake Nyassa, oftewel Meer Meer.

Ritme van de natuur

Lake Malawi voorziet duizenden mensen van voedsel en ligt goed verborgen tussen de droge heuvels. Het leven van de boeren uit de omgeving draait niet om minuten, uren en dagen. Ze volgen het ritme van de natuur, de regentijd, de oogsten en de loop van de rivier.

De vissers zitten overdag in de schaduw langs het meer, waar ze ontspannen hun netten repareren. Vrouwen werken op het land, op hun rug dragen ze baby's met zich mee. Gewikkeld in de chilenge, de kleurrijke traditionele doek uit Malawi, kijken de kinderen over de schouder van hun moeder mee.

Aan het eind van de warme dag, eet de hele familie een warme maaltijd van rijst, maïs en de lokale vis. Daarna vertrekken de mannen in hun zelfgemaakte kano's, het meer op. Met fakkels lokken ze de vissen naar hun netten.

Boa Bordspel

Op Likoma, het eilandje in het midden van het meer, bloeien jacaranda's. Op de kinderkopjes klinken de rennende voeten van kinderen, onder een boom spelen mannen het onbegrijpelijke Bao, een soort bordspel.

Boven het Malawimeer stijgen de rookwolken van de veerboot op, die twee keer per week langs Likoma stoomt. Kleine bootjes zijn onderweg naar het schip, om gasten te verwelkomen en goederen te verhandelen.

Kloppend rustpunt

Lake Malawi is als een kloppend hart, die de omgeving in leven houdt. Door de vissers van een dagelijkse vangst te voorzien. Door het land van de boeren vruchtbaar te houden. Handelaren brengen goederen van oever naar oever.

Tegelijkertijd vertelt het meer een ieder die haar aanschouwt dat haast, drukte en stress zinloos zijn. Al miljoenen jaren ligt Lake Malawi als een toonbeeld van rust verankerd in Afrika.

Reizen Malawi

Specialisten Malawi

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mozambique kenner
Sponsors