Caïro
8,1
8,5 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
8,5 Locals
7,0 Restaurants
7,0 Veiligheid
8,5 Stranden

Caïro

door Niels Posthumus

Caïro telt achttien miljoen inwoners en is dus automatisch een zeer hectische stad. Ontvlucht de drukte op het water van de Nijl, ga naar de Piramides van Gizeh of bezoek het Egyptisch Museum.

Caïro is een wildgroei aan geelbruine flats, een stad van structureel vastzittend verkeer, van stof en van chaos. Hevig vervuild. Toch heeft de hoofdstad van Egypte ook haar charme. Nergens proef je het Arabische leven beter dan in de grootste stad van het Midden-Oosten. En het Egyptisch Museum, middenin de metropool, biedt je een perfecte introductie in de Egyptische oudheid.

ZELF NAAR Caïro?

Bekijk alle 14 reizen naar Caïro

Piramides van Gizeh

Caïro ligt letterlijk ingeklemd tussen de piramides. Dat zie je met je eigen ogen vanaf de twaalfde-eeuwse Saladin citadel. In de mistige verte rijzen achter talloze met airconditionings en schotels behangen flats, achter bouwkranen en minaretten de driehoekig stenen punten van Gizeh op.

Vanaf de citadel zie je ook de middeleeuwse marktstraatjes onder je. Het krioelende leven in een stad met achttien miljoen inwoners. Opgejaagd. Vol vriendelijke mensen, maar ook met straatverkopers die op je zenuwen werken.

Stad van superlatieven

De Nijl snijdt dwars door de stad. Het is de langste rivier ter wereld, vergeten de inwoners van de stad je nooit op het hart te drukken. Caïro is ook of misschien juist voor hen een stad van superlatieven.

Dit geldt helaas ook voor de vervuiling. Caïro is één van de meest vervuilde steden ter wereld. De stad kon de extreme groei in de vorige eeuw nauwelijks aan.

Miljoenen mensen stroomden naar Caïro toen het Suezkanaal opende en leider Mohammed Ali een compleet nieuwe stad uit de grond stampte in de moerasgebieden rond het oude Caïro.

Fort Babylon

Dat oude Caïro ontstond rond het oude Romeinse fort Babylon uit het begin van onze jaartelling, aan de oostelijke oever van de Nijl. De Fatimiden, een Noord-Afrikaanse dynastie, stichtten de stad echter pas in het jaar 969.

De stadsgeschiedenis gaat dus niet terug tot de oude Egyptenaren. Toen de piramides werden gebouwd, was Memphis nog de hoofdstad van het Egyptische rijk.

Na de verwoesting van Bagdad door de Mongolen in 1258 groeide de Egyptische stad uit tot het culturele en intellectuele centrum van de Arabische regio.

De Nijl

Het enige niet volgebouwde stukje Caïro is het wateroppervlak van de Nijl. Niet dat je je op deze rivier opeens alleen op de wereld voelt, maar het is wel minder hectisch dan in de straten van de stad.

Huur daarom een falucca, een zeilbootje met platte bodem. De mierenhoop Caïro is van een afstandje namelijk mooier. Beklim daarna de minaret van de Ibn Tulum moskee aan het gelijknamige plein. Een sterk staaltje Egyptisch islamitische architectuur.

Egyptisch museum

Je kunt echter nog zo veel hebben gedobberd op de Nijl en nog zo veel minaretten hebben beklommen, je bezoek aan Caïro is niet compleet zonder een bezoek aan het Egyptisch Museum.

Het museum is het Louvre onder de oudheidkundige musea. Het herbergt ruim 136.000 items uit de tijd van de farao's. De mummie van Ramses II is er, de volledige inboedel van het graf van Toetanchamon, sfinxen en andere beelden. Je vraagt je met recht af hoe de oude Egyptenaren dit alles hebben kunnen maken zonder de moderne gereedschappen.

In het museum begrijp je voor het eerst dat juist in deze mysterieuze onverklaarbaarheid de schoonheid van de oude Egyptische cultuur schuilt.

Wat is er te doen in Caïro?

  • Bezoek het Egyptisch museum, misschien wel het mooiste archeologische museum ter wereld.
  • Bezoek de hangende kerk, het centrum van de Koptische christenen die het oude Caïro, toen beter bekend onder de naam Babylon, bouwden.
  • Het is natuurlijk absoluut, volstrekt en volledig uitgesloten dat je de Piramides van Gizeh over slaat. Het nog enige bestaande wereldwonder uit de oudheid is bijna opgeslokt door de buitenwijken van Caïro.
  • Geniet van de zonsondergang op de Nijl door aan het einde van de middag op een felucca bootje te stappen en het water op te gaan.
  • Maak een wandeltocht door Caïro's islamitische centrum. Begin bij de Al-Azhar moskee en ga via de Wikala al-Bazara en het mausoleum van Barquq naar de noordelijke begraafplaats en de twaalfde-eeuwse citadel.
Like deze pagina

Reizen Caïro

Meer Caïro

Reviews Caïro

Bezoek aan de piramides (bezocht in juli 2006)

Review geschreven door Nena van Bakel op 03 juli 2017

Tja, bezoek je Egypte dan kunnen de piramides natuurlijk niet achterblijven. Daar gingen we dan. Gezellig met onze groepsreis in een snikhete bus op weg naar de wereldberoemde driehoeken. Eenmaal daar aangekomen keken we, ondanks de grote hoeveelheid andere toeristen, onze ogen uit. Want wat een bizar spektakel vormen deze grafmonumenten. Na een heldere en leuke uitleg van de gids, mochten we dan her en der om de bouwwerken lopen en beelden we ons in hoe hier vroeger geleefd werd. Zo indrukwekkend! Na al deze informatie maakten we natuurlijk ook nog zo'n fantastische foto waarin we de piramide op onze hand lieten dansen, hem juist onder onze hand lieten balanceren en er nog vele andere trucjes mee uithaalden.
Maar dat was nog niet alles! Na het rondlopen langs de piramides en de heldere uitleg, begon het leukste deel van de dag. Het rijden op kamelen! Het op- en afstappen van deze majestueuze beesten was nog een eng karwei, maar zo op een kameel langs een piramide rijden vergeet ik nooit meer!

9,8
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
9 Veiligheid
10 Stranden
Ultieme tip: Bezoek de piramides en rijd langs op een prachtige kameel!

Beauty and misery (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Sandra Koopmans Whiteside op 12 mei 2017

De stad op zich is vies en druk, niet echt een aanrader maar ja je moet er heen voor de piramides.
Daar proberen ze je echt veel geld af te troggelen dus pas op. Overal willen ze geld voor en zodra je bij 1 iemand stopt of iets koopt heb je ze allemaal achter je aan.

6,3
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
4 Restaurants
5 Veiligheid
7 Stranden

Minpunten Caïro

  • druk
  • vies
Ultieme tip: Neem een privétaxi en zeg dat je niet wilt stoppen bij familie of bekenden voor een verkooppraatje.
Aangeraden voor: Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Egypte

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Marokko kenner
Sponsors