Dahab en Sharm el Sheikh
7,0
8,0 Algemene ervaring
5,5 Beziens­waardigheden
6,5 Locals
7,5 Restaurants
5,5 Veiligheid
9,0 Stranden

Dahab en Sharm el Sheikh

door Niels Posthumus

Dahab is een badplaats aan de Rode Zee met een lichte hippiecultuur. Het contrasteert met het massatoerisme van Sharm el Sheikh. Rust vind je in het St. Catherina klooster in de Sinaï woestijn. Als je naar het glinsterende goudgele zand kijkt, snap je waar de naam Dahab - goud in het Arabisch - vandaan komt.

Hippies en bedoeïen

In Dahab heerst een hippiesfeer die zich mixt met de bedoeïencultuur uit het aangrenzende plaatsje Assalah, een traditioneel vissersdorp.

ZELF NAAR Dahab en Sharm el Sheikh?

Bekijk alle 1 reizen naar Dahab en Sharm el Sheikh

Windsurfers brachten de hippie atmosfeer mee. Ze zijn altijd in groten getale aanwezig in Dahab. Deels is de hippiecultuur ook afkomstig uit de periode van Israëlische overheersing in de jaren zeventig.

Na de zesdaagse oorlog in 1967 tussen Israël en Egypte bezette Israël vijftien jaar lang de Egyptische Sinaï woestijn. Ook Dahab viel onder Israëlisch gezag. Hippiejongeren uit de Israëlische kibboets maakten de Egyptische badplaats tot hun favoriete vakantiebestemming.

Duiken in de Blue Hole

Dahab is populair onder windsurfers vanwege de bijna altijd goede wind en het extreem vlakke water voor de kust. De laatste jaren komen ook steeds meer toeristen er duiken.

Vooral de Blue Hole is populair. Dit is een soort onderwater tunnelgrot op de bodem voor de kust die in directe verbinding staat met de achterliggende Rode Zee.

De onderwatertunnel is omgeven door koraal. Hij is donker, er zijn rare tegenstromingen en je hebt er last van optische vertekening. Alleen zeer ervaren duikers met een speciale uitrusting mogen de tunnel in.

Sinds men enkele decennia geleden begon te tellen kwamen al meer dan veertig duikers de tunnel niet levend meer uit.

Sinaï woestijn

Dahab draait niet alleen om watersport. Je kunt ook landinwaarts te trekken, de Sinaï woestijn in. In deze droge zandbak is vooral het gebied rond het St. Catherina klooster interessant.

Het klooster, waar voornamelijk Grieks-orthodoxe monniken wonen, ligt aan de voet van de Mozesberg. Op deze berg zou de profeet Mozes de tien geboden van God hebben ontvangen. Het maakte de plek een heilige plaats voor zowel het joodse, het christelijke als het islamitische geloof.

Religieuze bibliotheek

Het St. Catherina klooster is zo'n 1400 jaar oud. De bibliotheek herbergt een haast onwerkelijke hoeveelheid oude manuscripten en codices. Alleen de bibliotheek van het Vaticaan is in dit opzicht uitgebreider. Ook bezit het klooster de grootste collectie oude, religieuze iconen ter wereld.

Het klooster staat uiteraard op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is te bezoeken.

All-in in Sharm el Sheikh

Wie geen zin heeft in religieuze toplocaties en nog minder in hippies op een surfplank, kan zijn hart ophalen in Sharm el-Sheikh.

Het is niet de meest pittoreske plek ter wereld met zijn hoteltorens, de all-in resorts en met hordes, vooral Russische, toeristen. Maar het is wel een toeristenstad waar je tot vroeg in de ochtend kunt stappen, eten en drinken. Als je hier naar op zoek bent, dan is Sharm el-Sheikh de ideale bestemming.

Wil je liever rustig op een kussen een waterpijpje met aardbeiensmaak roken, terwijl je kijkt hoe de zon in de woestijn achter je wegzakt - zonder al te veel hotelflats - dan moet je in Dahab zijn.

Wat is er te doen in Dahab en Sharm el Sheikh?

 • Duik in het Blue Hole, een spectaculaire onderwatertunnel in de Rode Zee.
 • Boek een kameelsafari door de woestijn in Dahab.
 • Ga uit je dak op één van de full moon parties tijdens de nachten dat het volle maan is. De feesten vinden plaats in een canyon buiten de stad. Goede dj's zijn gegarandeerd. Vervoer naar en van het feest is bij de prijs van je kaartje inbegrepen.
 • Vergaap je aan een onmetelijk aantal manuscripten en codices in de bibliotheek van het Catherina klooster in de Sinaï woestijn.
 • Geen zin om te duiken? Boek dan in Sharm el Sheikh een tochtje op een boot met glazen bodem. Een manier om de onderwaterwereld te verkennen zonder nat te worden.

Reizen Dahab en Sharm el Sheikh

Meer Dahab en Sharm el Sheikh

Reviews Dahab en Sharm el Sheikh

Laidback Dahab (bezocht in juni 2012)

Review geschreven door Marijn Schulte op 08 december 2018

Een prachtig gebied met 'gouden' bergen. Paradijs aan de Golf van Aqaba. . De ideale bestemming om actief te zijn op gebied van watersport. Windsurfen of kitesurfen is erg populair hier! Accommodatie is er voor ieder budget. Toeristisch maar niet zoals andere bestemmingen in Egypte. Ook als NIET duiker is dit een prachtige bestemming om te ervaren. En schrik niet als je overdag en/of 's avonds een dromedaris in z'n eentje op pad ziet gaan. Na heel hard werken...lopen ze zelf naar huis toe.

Pluspunten Dahab en Sharm el Sheikh

 • Sinai
 • onderwaterwereld
 • laidback

Minpunten Dahab en Sharm el Sheikh

 • katten
 • geen strand bij boulevard
 • opdringerige verkopers
Ultieme tip: Meya Meya restaurant is in volledige 1001 nacht stijl. Ontspannen in de 'Tea Garden' met heerlijke thee en ook koffie met een Shisha. Waterschoenen meenemen !!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zonsopkomst Dahab (bezocht in november 2009)

Review geschreven door Catching Clouds op 12 november 2017

Dahab is een heel relaxed duikersdorpje, het straalt nog een beetje hippiesfeer uit. Vaak kun je vanuit je hotel de steiger aflopen om te gaan duiken, maar het is zeker de moeite waard om ook andere duikspots in de omgeving te verkennen.

Pluspunten Dahab en Sharm el Sheikh

 • betaalbaar
 • hippiesfeer
 • duiken
 • blue hole dahab
 • thislegorm
 • nationaal park Ras Mohammed

Minpunten Dahab en Sharm el Sheikh

 • Veel Russen
 • het centrum van Sharm
 • opdringerige mensen
Ultieme tip: Ga duiken bij de Blue Hole, maar andere duikspots zijn ook zeker de moeite waard.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtig weer (bezocht in februari 2012)

Review geschreven door Tom Loock op 05 november 2017

Om even de koud van Nederland te ontsnappen kan je heerlijk naar Egypte gaan! Hier hebben wij fantastisch weer gehad in februari! Het is echter niet een plek waar veel te beleven is. Ga dus voor een hotel met veel voorzieningen.

7,3
8 Algemene ervaring
5 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Restaurants
6 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Dahab en Sharm el Sheikh

 • Het weer

Minpunten Dahab en Sharm el Sheikh

 • erg verlaten in februari
Ultieme tip: Ga voor een goed hotel met goede voorzieningen en goede reviews.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers

De schitterende onderwaterwereld van Sharm El Sjeikh (bezocht in december 2012)

Review geschreven door Marjo Steffen op 30 januari 2017

Wuivende koralen en tropische vissen zie je hier veel in het helder blauwe zeewater van de Rode Zee.
De onderwaterwereld van Egypte behoort tot de allermooiste van de wereld en het meest bijzondere is dat je niet ver de zee in hoeft om dit te kunnen bewonderen. Bij veel hotels pronken de koralen zelfs al op een paar meter van de kust.

6,7
8 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
6 Locals
7 Restaurants
5 Veiligheid
8 Stranden

Pluspunten Dahab en Sharm el Sheikh

 • De onderwaterwereld is geweldig

Minpunten Dahab en Sharm el Sheikh

 • De onrust soms in het land
Ultieme tip: Ga in november of december erheen, de temperatuur zowel boven als onderwater is dan geweldig en niet te warm.
Aangeraden voor: Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Egypte

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors