Mensen: de macht van Cleopatra

Mensen: de macht van Cleopatra

door Maarten van Dun

De schoonheid van Cleopatra is legendarisch. We zullen nooit weten hoe mooi de Egyptische heerseres was. Wel is duidelijk dat ze een slimme politica was, die de machtigste mannen ter wereld om haar vinger wist te winden. Zonder Cleopatra had de wereld er heel anders uitgezien.

De vader van Cleopatra was een van laatste farao's van Egypte. Als Cleopatra zeventien of achttien jaar oud is, sterft haar vader. Samen met haar tienjarige broertje moet Cleopatra over Egypte heersen. Vijanden liggen op de loer. Het machtige Romeinse Rijk ten noorden, wilde stammen ten zuiden en westen van Egypte.

ZELF NAAR Egypte?

Bekijk alle 21 reizen naar Egypte

Binnen smokkelen in tapijt

Ze raakt in conflict met de Romeinse troepen in Egypte en wordt verbannen. De Romeinen raken kort daarna verwikkeld in een burgeroorlog om de macht. Pompeius, een van de krijgsheren, sterft in de Egyptische stad Alexandrië. Julius Caesar is de overwinnaar van de burgeroorlog. Hij maakt een reis naar Egypte. Dan smokkelt Cleopatra zichzelf zijn verblijf binnen.

Volgens de legende rolt Cleopatra zich in een vloerkleed om bij Julius Caesar te komen. De 52-jarige keizer valt voor de 21-jarige Egyptische schone. Ze worden geliefden. Caesar installeert Cleopatra op de troon. Cleopatra heeft haar macht terug, met steun van de machtigste man ter wereld.

Affaire met Julius Cesar

Julius Caesar laat Cleopatra regelmatig naar Rome komen, waar ze samen met hun jonge zoon in zijn buitenhuis verblijft. Het Romeinse volk spreekt schande van de affaire van hun keizer. Julius Caesar is immers gewoon getrouwd. Het weerhoudt hem er niet van om een standbeeld van zijn oosterse verovering op te richten. Geschiedenisschrijver Cicero noteert in zijn brieven dat hij Cleopatra haat.

Maar Caesar wordt vermoord. Cleopatra keert terug naar Egypte. Opnieuw breekt een burgeroorlog uit in Rome. Marcus Antonius wint de oorlog en heerst samen met Octavianus over Rome.

Burgeroorlog

Marcus Antonius wil weten aan wiens kant Cleopatra staat als er ooit nieuwe oorlogen uitbreken. Tijdens hun ontmoeting zijn de charmes van Cleopatra onweerstaanbaar voor Marcus Antonius. Hij blijft de hele winter bij Cleopatra, ook zijn grote liefde, in Alexandrië.

Maar alles gaat mis. Marcus Antonius krijgt ruzie met zijn medeheerser Octavianus. Een burgeroorlog begint. Cleopatra strijdt aan de kant van Marcus Antonius, maar Octavianus is te sterk. De legers van Marcus Antonius deserteren en de Egyptische legers van Cleopatra vluchten. Marcus Antonius denkt dat zijn geliefde hem verraden heeft.

Zelfmoord en einde van tijdperk

Cleopatra is bang voor de woede van Marcus Antonius en sluit zichzelf op in een wachttoren. Daar pleegt zij zelfmoord door zich te laten bijten door een adder. Wanneer Marcus Antonius hoort dan zijn geliefde stervende is, verliest hij alle hoop. Hij werpt zichzelf in zijn zwaard.

Cleopatra is de laatste der Egyptische farao's. De kinderen die zij met Marcus Antonius kreeg, waaronder een tweeling, worden in Rome opgevoed door notabelen. Alexandrië wordt een provinciestad in het rijk van de onoverwinnelijke Octavianus.

Reizen Egypte

Specialisten Egypte

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors