Religie & Tradities Egypte

Religie & Tradities Egypte

Wat zijn de belangrijkste religies in Egypte?

De officiële staatsreligie van Egypte is de islam. Ruim 93 procent van de bevolking hangt de soennitische islam aan. Vrije uitoefening van het christendom en jodendom is echter in de grondwet gegarandeerd.

De staatsreligie betekent niet dat Egypte een islamitische staat is met zuivere islamitische wetgeving. Moslimfundamentalisten streven dit wel na. Zij komen daardoor vaak in conflict met de overheid. Met enkele terroristische aanslagen in het verleden als triest gevolg.

ZELF NAAR Egypte?

Bekijk alle 22 reizen naar Egypte

Eén van de belangrijkste grondleggers van het hedendaagse fundamentalisme is de Egyptenaar Sayyid Qutb. Hij werd in 1906 geboren in de provincie Asyut. Hij predikt de gewapende strijd, de jihad. Zijn boek daarover, Ma'lim fi'l-Tarikh, werd de politieke Bijbel van fundamentalisten wereldwijd.

De Koptische christenen vormen de grootste religieuze minderheid in Egypte. De kopten maken ongeveer zes procent van de Egyptische bevolking uit en leven vooral in Caïro, al-Minya, Asyut Sawhag en Alexandië. Aan het hoofd van de Koptische Orthodoxe Kerk staat de patriarch (paus) van Alexandrië.

Behalve de Kopten zijn er ongeveer een kwart miljoen andere christelijke minderheidsgroeperingen, waaronder Grieks-orthodoxen, rooms-katholieken en Armeens-orthodoxen.

In het diepe zuiden is het oude, pre-islamitische Egyptische geloof nog niet helemaal verdwenen. De mensen zijn daar vaak nog erg bijgelovig. Ook leeft er her en der in de Egyptisch steden nog een handjevol joden.

Wat zijn belangrijke tradities in Egypte?

Egypte doet graag anders geloven, maar het is nog altijd een zeer conservatief land, waar de leefregels van de islam het leven bepalen. De vrouw bestiert doorgaans het huishouden en voedt de kinderen op. Mannen doen het werk.

Egypte staat in de omgeving echter bekend als een land van werkschuwe mensen. Dat klopt niet altijd, maar de sfeer is er vaak wel eentje van: waarom iets vandaag doen als het ook morgen kan.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

In Egypte is de islam sterk verweven met het dagelijks leven. Pas daarom bijvoorbeeld je kleding een beetje aan. Je hoeft uiteraard niet in een boerka over straat. Maar ruimvallende kleding die schouders en knieën bedekt, maakt je leven een stuk gemakkelijker.

Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Uiteraard gelden de kledingcodes nog veel sterker wanneer je religieuze plekken bezoekt, zoals moskeeën. Houd daar ook rekening met andere Egyptische gebruiken en tradities. Volg de instructies bij dergelijke plekken altijd op.

De islamitische rustdag is vrijdag. De banken en overheidsinstellingen zijn dan gesloten. Winkels sluiten over het algemeen op zondag. Ook de bazaar in Caïro is op zondag gesloten.

Reizen Egypte

Specialisten Egypte

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors