Wadi el Rayan Jouw vakantie naar Afrika begint hier!

Wadi el Rayan

door Niels Posthumus

De nep-oase El Fayoum is zo mooi dat zelfs de Egyptische farao's er al hun vakantiepaleizen lieten bouwen. Vlakbij vind je bij Wadi el Rayan watervallen middenin de woestijn. Een waterval is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij Egypte.

Toch heb je er een aardig aantal. Geen hele hoge uiteraard, maar toch: twee tot vier meter. Ze komen uit in twee reservoirmeren. Het is een gewilde plek voor romantische films van Egyptische bodem.

ZELF NAAR Egypte?

Bekijk alle 21 reizen naar Egypte

El Fayoum

Wadi el Rayan ligt ten westen van het El Fayoum dal. Een vruchtbaar gebied 130 kilometer ten zuidwesten van Cairo dat vaak ten onrechte wordt aangeduid als een oase.

El Fayoum is echter geen oase, omdat het gebied zijn water onttrekt aan een zijtak van de Nijl: de Bahr Yussuf rivier. Een echte oase leeft van grondwater.

El Fayoum is altijd al een vruchtbaar en populair gebied geweest onder de Egyptenaren zelf. Nog steeds zoeken veel rijkere inwoners van Cairo hier elk jaar een paar keer de rust op.

Even de chaotische stad uit. Onder de palmbomen in de stilte. Een weekendje lekker dobberen op het Karoenmeer. Zwemmen kan in dit meer helaas niet langer. Het water is te veel vervuild. Maar dat maakt het uitzicht natuurlijk niet minder mooi.

Vakantiepaleizen

Ook onder de farao's vanaf de dertiende dynastie was El Fayoum een populaire vakantiebestemming. Vanaf 1800 voor Christus lieten zij hier hun vakantiepaleizen bouwen. De ruïnes van veel paleizen zijn altijd nog in het El Fayoum dal te bezoeken.

Datzelfde geldt voor de tempels en buitenhuizen van de oude Grieken en de Romeinen die maar al te graag in El Fayoum kwamen.

Kijk dan ook niet gek op als je tekeningen of beelden van krokodillen of de krokodillengod Sobek tegenkomt. De Grieken vereerden de krokodillen in het Karoenmeer. Het meer dat ooit het hele El Fayoum dal besloeg, maar door verdamping nu is teruggedrongen. Het water is erg zout geworden.

5200 jaar voor Christus

De geschiedenis van El Fayoum gaat zelfs nog verder terug dan de Egyptische farao's. Nog niet zo lang geleden vonden wetenschappers sporen van boeren in het gebied die teruggaan tot 5200 jaar voor Christus!

Tegenwoordig wonen er zo'n twee miljoen mensen in het El Fayoum dal, waarvan een kwart in de stad El Fayoum zelf.

Wadi el Rayan

In het westelijker gelegen Wadi el Rayan zijn niet alleen watervallen te zien. Het gebied herbergt ook een ingenieus systeem van irrigatiekanalen dat rivierwater van de Bahr Yussuf naar de twee reservoirmeren leidt. Dit gebeurt om het drainagesysteem van El Fayoum te ontlasten.

Negen kilometer open kanalen en acht kilometer tunnels voeren het water af. Het zijn begroeide stroken groen in een verdere dorre woestijn, sporen van vruchtbaarheid door het dode zand.

Wil je de watervallen overigens in volle glorie bezichtigen, dan is het verstandig snel naar Wadi el Rayan af te reizen. Het water valt namelijk van steeds lagere hoogte. Of eigenlijk is het meer andersom: de reservoirmeren lopen langzaam vol, waardoor het wateroppervlak stijgt en de watervallen dus van onderaf inkort.

Wat is er te doen in Wadi el Rayan?

  • Bezoek de Tempels van Qasr El Sagha, Madinet Maadi en Qasr Qaroun.
  • Het Romeinse fort bij Qasr Qaroun is een bezoek waard.
  • Ga shoppen op de Wekalet EI Magharbah markt in El Fayoum.
  • Verdiep je in de irrigatie van het Wadi El Rayan. Zonder irrigatie geen vruchtbaar land in Egypte.
  • Laat midden in de woestijn het water via een heuse waterval op je hoofd kletteren bij Wadi el Rayan.

Reizen Egypte

Specialisten Egypte

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors