Vallei der Koningen
-
- Algemene ervaring
- Schoonheid
- Interessant
- Authenticiteit
- Bereikbaarheid

Vallei der Koningen

door Niels Posthumus

De Vallei der Koningen is één van 's werelds beroemdste begraafplaatsen. In de snikhete woestijn daal je af in de graftombes, net als archeoloog Howart Cater die er het graf van Toetanchamon ontdekte. Je kunt hier met je eigen ogen verborgen graven van oude Egyptische farao's bekijken, waar kunst, inscripties en grafobjecten het verhaal vertellen van een glorieuze beschaving. Bezoekers worden ondergedompeld in een historische schatkamer die fascinerende inzichten biedt in het oude Egyptische koningschap en de eeuwige zoektocht naar het hiernamaals. Een bezoek aan de Vallei der Koningen is een onvergetelijke reis naar het hart van de Egyptische geschiedenis.

Natuurlijke piramide

Dichtbij Thebe, het huidige Luxor, steekt een stenen piramide scherp de lucht in. Niet aangelegd door een farao uit het oude Egypte. Het is een berg.

ZELF NAAR Vallei der Koningen?

Bekijk alle 9 reizen naar Vallei der Koningen

Toch markeert ook deze natuurlijke piramide wel degelijk de graven van zo'n twintig farao's, hun families en een handvol priesters. De Vallei der Koningen is misschien zelfs wel de beroemdste begraafplaats ter wereld.

Heet en onherbergzaam

Je bezoekt de vallei in de ochtend. Overdag is het er nauwelijks uit te houden. De stoffige zanderigheid verraad al dat je hier niet in een relaxte oase bent. Niet in de groene strook langs de Nijl. De witgrijze stenen in dit deel van de woestijn weerkaatsen het hete zonlicht.

Het is dan ook niet alleen de symboliek van de piramideberg die de farao's uit het Nieuwe Rijk - 1500 tot 1000 jaar voor Christus - deed besluiten hier hun laatste rustplaats te zoeken. Het is ook de nadrukkelijke onherbergzaamheid van het gebied die hun aantrok.

Hoe is de Vallei der Koningen ontstaan?

De Vallei der Koningen ontstond waarschijnlijk als een reactie op het grote aantal grafschendingen in de eeuwen vlak voor het Nieuwe Rijk.

De farao's zochten naar een begraafplaats die voor dieven moeilijk begaanbaar zou zijn, maar voor speciale grafbewakers, de megiaui, juist makkelijk te overzien. Het snikhete dal bij Thebe leek ideaal.

Het bleek allemaal echter een stuk minder effectief dan gehoopt. Ook de tombes in de Vallei der Koningen werden in de loop der eeuwen leeggeroofd.

Grote archeologische vondst: Toetanchamon

Een uitzondering is het graf van de zeer jong gestorven tienerkoning Toetanchamon. Het graf van deze farao, die al op zijn zevende trouwde en op zijn negende de troon besteeg, bleef eeuwenlang verstopt onder het puin van een nabijgelegen, opengebroken graf.

Toen Howart Carter de tombe in 1922 ontdekte, stond meteen vast dat dit één van de belangrijkste archeologische vondsten uit de wereldgeschiedenis zou zijn.

Betekenis van de locatie

Er was nog een andere reden waarom de farao's juist op deze plek begraven wilden worden. In de Vallei der Koningen gaat de zon namelijk precies in het westen onder, en komt zij de volgende ochtend exact in het oosten weer op.

De oude Egyptenaren zagen de wedergeboorte van de zon als metafoor voor de wederopstanding uit de dood van de begraven farao's.

In totaal ontdekten archeologen 63 tombes in de vallei, de meesten met enorme ondergrondse gangenstelsels. De Romeinen vonden de eerste graven 2000 jaar geleden al. Het laatste graf kwam in 2006 tevoorschijn.

Roulatiesysteem

Elke zes jaar gaan tien andere graftombes open voor publiek. Er is dus sprake van een soort roulatiesysteem om de oude graven niet te veel te belasten. Alle te bezichtigen graftombes liggen in het westelijke deel van de vallei. Het oostelijke deel is alleen toegankelijk voor wetenschappers.

De tombe die in 2006 werd ontdekt was slordig ingericht, wat er op duidt dat de begrafenis destijds een haastige aangelegenheid was. Archeologen vonden vooral aardewerk.

De vondst was minder spectaculair dan die van Carter 84 jaar eerder. Belangrijker dan het graf zelf was de hoop die het deed opleven dat er ergens onder de snikhete, stoffige woestijnrotsen nog meer graven verstopt liggen. De hoop dus dat de Vallei der Koningen nog veel meer schatten herbergt.

Hoe bereik ik de Vallei der Koningen?

Om de Vallei der Konings te bereiken, moet je eerst naar de stad Luxor in Egypte reizen, waar het zich bevindt. Je kunt Luxor bereiken door te vliegen naar de internationale luchthaven van Luxor of door een binnenlandse vlucht te nemen vanuit Caïro. Eenmaal in Luxor kun je een taxi of een georganiseerde tour nemen om naar de Westelijke Jordaanoever van de Nijl te gaan, waar de Vallei der Koningen zich bevindt. Het is een kort boottochtje om de Nijl over te steken, en dan kun je genieten van de adembenemende en historische graven die daar op je wachten. Vergeet niet comfortabele schoenen en voldoende water mee te nemen, want het kan warm zijn terwijl je de oude graven verkent. 

Wat is er te doen in Vallei der Koningen?

  • Bezoek één of meerdere graftombes in de Vallei der Koningen. Heb je de kans, ga dan zeker de tombe van Amenophis II in, waarschijnlijk het meest spectaculaire graf.
  • Bezoek het Luxor Museum voor de broodnodige achtergrondinformatie over de farao's, hun graven en een heel scala aan relikwieën uit het vroegere Thebe.
  • Wil je meer weten over het leven na de dood volgens de Egyptenaren? Bezoek dan het Mummificatie Museum in het nabijgelegen Luxor.
  • Bezoek de graftombe van Toetanchamon, het enige Egyptische graf dat volledig in tact en niet leeggeroofd is teruggevonden.
  • Bekijk de wandschilderingen in de tombes van Sethos I of Ramses IX.

Reizen Vallei der Koningen

Reviews Vallei der Koningen

Imponerend (bezocht in oktober 2008)

Review geschreven door Joke Kuipers van Doorn op 30 december 2017

Voor het eerst naar Egypte en wat een cultuurschok. Veel gezien en mogen ervaren maar na een lange busrit aangekomen i de vallei der koningen was het boor mij een stap terug in de tijd. Goed voorbereid hoofdbedekking voldoende water en een goed humeur op pad ik wilde alles zien maar helaas, wat wij niet wisten en ons ook niet was verteld door de reis organisatie is dat rolstoelers het moeten doen met wat ze van buitenaf kunnen zien. Maar ondanks dat een ervaring die de moeite waard was
Prachtige omgeving waar ze nog steeds bezig zijn met het opgraven van hun historie

Minpunten Vallei der Koningen

  • Slecht toegankelijk mindervaliden bv rolstoel
Ultieme tip: Zorg goed voor bescherming van de huid en zorg voor voldoende water... extreem warm.
Aangeraden voor: Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Egypte

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Marokko kenner
Sponsors