Kakum National Park Jouw vakantie naar Afrika begint hier!
7,8
8,0 Algemene ervaring
7,0 Natuur
10,0 Stranden
- Wildlife
6,0 Overige activiteiten
8,0 Bereikbaarheid

Kakum National Park

door Niels Posthumus

Het Kakum National Park is één van de weinige stukken regenwoud in Ghana dat voor boskap behoedt is gebleven. Via loopbruggen zie je het oerwoud van bovenaf.

Je loopt op een touwbrug van boomtop naar boomtop, op dertig meter hoogte in het Kakum National Park. In de diepte ligt een groene deken. Nagenoeg zonder gaatjes. Het bladerdek onder je laat bijna geen licht door. Hoeveel soorten groen zou het tropische regenwoud van Ghana tellen?

ZELF NAAR Kakum National Park?

Bekijk alle 1 reizen naar Kakum National Park

Luchtbrug

De zeven luchtbruggen tussen de soms wel vijftig meter hoge bomen zijn de trekpleister van Kakum. Het dichtbegroeide park ligt dertig kilometer van de Atlantische kust, ten westen van Accra.

Het park is beneden op de grond minder interessant. Het is daar te donker. Spectaculaire dieren leven er niet. Een spaarzame bosolifant en wat antilopen daargelaten. Ze zijn bovendien bijna nooit te zien door de begroeiing en komen pas 's nachts tot leven.

Kakum moet het hebben van zijn schitterende vegetatie. Van zijn honderden vlindersoorten. Van zijn uitzichten. En dus van de luchtbrug, die je in het perspectief van een vogel plaatst, neerkijkend op het glooiende park.

Beschermd natuurgebied

Negentig procent van al het tropisch regenwoud in Ghana is de vorige eeuw verdwenen. De bossen moesten plaatsmaken voor cacaoplantages, voor steden en dorpen, voor mijnen. De houtkap vierde hoogtijdagen in het land.

Ook het oerwoud van Kakum slonk aanzienlijk. Totdat de Ghanese regering het in 1990 eindelijk, na veel lobbywerk, officieel tot nationaal park uitriep en het park beschermd natuurgebied werd.

Nu ontvangt Kakum zo'n 100.000 bezoekers per jaar. De helft uit eigen land. De bezoekers komen af op de wandelpaden die door het oerwoud zijn uitgezet. Wandelpaden die je op eigen houtje kunt verkennen of in groepsverband.
Wandelpaden in alle soorten en maten. Voor meer getrainde wandelaars en korte stukjes voor diegenen met een iets mindere conditie.

Geneeskrachtige werking

Een wandeling in groepsverband is aan te raden. Je krijgt dan een gids mee die je veel kan vertellen over de waarde van het regenwoud. Over de waarde van allerlei bomen en planten voor mensen.

Welke bladeren zijn goede pijnstillers? En welk schorssap werkt ontsmettend bij een geïnfecteerde snee? De wandeling maakt Kakum een waar monument voor het behoud van tropisch regenwoud.

Maar in je eentje, zonder gids, ziet het uitzicht er natuurlijk ook prachtig uit. Tussen de touwnetten door, wiebelend op de slechts één plank brede schommelbrug.

Ook als je de geneeskrachtige werking van al dat groen onder je niet kent, besef je daar hangend tussen de torenhoge bomen heus ook wel dat we een natuurgebied als Kakum tegen elke prijs moeten proberen te behouden.

Taxiritje

Zodra de schemering zijn intrede doet, loop je weer naar de ingang. Eerder niet. Je bent immers zo weer in Elmina. Een kort taxiritje volstaat. Binnen een uur ben je weer bij je hotel. Dat is het bijzondere van Kakum. Je bent in een heel andere wereld, maar toch zo dichtbij wat je al kende.

In het steeds donker wordende park achter je, zie je de nevel die boven de bomen hangt langzaam overgaan in de duisternis.

Wat is er te doen in Kakum National Park?

 • Test je zenuwen op de slingerende touwbruggen van boom tot boom, de canopy walkway, waarom Kakum vooral beroemd is.
 • Geniet na je avontuur in de boomtoppen van het strand en de zon in Cape Coast.
 • Bezoek de slavenforten van Cape Coast en Elmina en laat op je inwerken hoe Europeanen vroeger beestachtig in Ghana huishielden.
 • Woon een optreden van het beroemde Kukyekukyeku Bamboo Orchestra bij in Mesomagor.
 • Neem plaats in een kano bij het dorpje Domana, 34 kilometer van Kakum, en maak een tocht over de Pra rivier.

Vind je reisorganisatie

Reizen Kakum National Park

Meer Kakum National Park

Reviews Kakum National Park

Zweven boven het regenwoud (bezocht in mei 2011)

Review geschreven door Victorine Sandkuyl op 06 september 2016

Een diepgroen regenwoud, metershoge bomen en zeven bruggen op grote hoogte die de bomen met elkaar verbinden. Tijdens een studiereis door Ghana maakten we ook een stop bij het Kakum National Park om over de touwbruggen te lopen en te genieten van deze bijzondere plek.

Met mijn lichte hoogtevrees was het echt een uitdaging om die touwbruggen op te gaan. Eerst durfde ik niet, maar na aansporing van een vriendinnetje ben ik toch gegaan. En het was hoog, je zweefde wel 30 meter boven het regenwoud! Maar o zo gaaf! Op de eerste brug hield ik me nog stevig vast aan de touwen, bang dat de brug zou instorten of ik eraf zou vallen. Maar naarmate ik verder liep, voelde ik me steeds vertrouwder en kon ik weer lachen en genieten van het uitzicht en de hele ervaring.

De rest van het park was niet heel erg bijzonder. Met een gids hebben we een relatief korte wandeling gemaakt waarbij hij wat uitleg gaf over de planten die er te zien waren. Verder was er weinig te doen, de touwbruggen waren zeker het hoogtepunt!

7,8
8 Algemene ervaring
7 Natuur
10 Stranden
nvt Wildlife
6 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Kakum National Park

 • Spectaculair uitzicht
 • Unieke ervaring
 • Mooie natuur

Minpunten Kakum National Park

 • Weinig te zien en te doen
Ultieme tip: Ook al heb je hoogtevrees, ga toch die touwbruggen op! Het is het overwinnen van je angst meer dan waard.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tunesië kenner
Sponsors