Teshie

Teshie

door Niels Posthumus

Wil je begraven worden in sigaret, een Mercedes of een vliegtuig. In Teshie kan het. Daar maken timmerlui doodskisten in de vreemdste vormen voor vrolijke begrafenissen.

De ambachtsman in Teshie schaaft de doodskist op een paar plekken nog wat bij. Een mooi egale ronding wil hij krijgen. Hij zucht en veegt het zweet van zijn hoofd. Wat vind je er van, vragen zijn ogen. Lijkt dit een beetje op de taxibusjes die je in het stadje ten oosten van Accra, net als in de rest van Ghana, zo veel rond ziet rijden?

ZELF NAAR Ghana?

Bekijk alle 2 reizen naar Ghana

Kunst

Teshie is gebouwd rondom het Deens Fort Augustaburg, dat verrees in 1787. Maar het is niet dit kasteel waaraan het stadje zijn roem dankt. Doodskisten zijn het handelsmerk van de stad.

Kunstwerken zijn het. Lugubere en macabere kunst misschien. Exorbitante luxe voor de rijke doden in een regio waar veel mensen in armoede leven, vinden sommigen. Maar bijzonder is het wel. En je kunt ook moeilijk ontkennen dat het komisch is, een vette knipoog naar de dood.

Ghanese begrafenis

In Ghana verlopen begrafenissen anders dan in Nederland. Het Ga-volk, dat in Teshie woont, maakt er bij voorkeur een hele gebeurtenis van.

Onder een kussen of matras van de overledene vinden de nabestaanden bijna altijd wel een kleine spaarpot, speciaal bedoeld voor de uitvaart. Anders zamelen zij zelf wel een bescheiden bedrag in.

Ghanezen nemen graag in stijl afscheid van het aardse. Als het financieel mogelijk is organiseren zij na hun dood een feestje, inclusief band en dansvloer.

Het is dus ook eigenlijk helemaal niet vreemd dat zij van hun kist ook iets bijzonders willen laten maken.

Kist in de vorm van een sigaret

In Teshie hebben een aantal kistenmakers zich gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van unieke, op maat gemaakte kisten.

Wat ooit uitsluitend bedoeld was voor de begrafenissen van de lokale Chiefs, groeide de laatste jaren steeds meer uit tot een algemeen gebruik. De raarste wensen komen binnen.

Zo was daar lang geleden de Ghanees die het zo spijtig vond dat hij nooit had kunnen reizen dat hij zich wilde laten begraven in een kist in de vorm van een opstijgend vliegtuig van Air Canada.

Je kunt het niet zo gek bedenken of in Teshie is er wel een kist van gemaakt: taxibusjes, hamers en Mercedessen. Een verstokte kettingroker kan zich zelfs ter aarde bestellen in een reusachtige, houten sigaret. Met groeiende verbazing blader je door de catalogus.

Begraven in je passie

De uitvaartwerkplaats werd zo bekend dat het vandaag de dag een heuse toeristische attractie is. Er staan modellen van de meest bizarre kisten en je kunt er de mooiste verhalen horen over verzoeken uit het verleden.

Eentje vooraf: ooit was er een kist nodig voor een plaatselijke vrachtwagenchauffeur. Zijn collega's stonden er op dat de vrachtwagenkist voorzien was van alle gadgets die 's mans truck ook hadden gekenmerkt: de claxon, de brandende koplampen, een radio en cassettedek en zelfs een lamp op de top.

De kistenmaker stemde in, maar waarschuwde: als de batterij opraakt nadat de kist de grond in is gegaan en de truckchauffeur begraven, kan ik er niets meer aan doen wanneer de lampen uiteindelijk langzaam uitgaan.

Begraven worden in je passie, als een ultiem laatste statement, in Teshie is het mogelijk.

Wat is er te doen in Teshie?

  • Teshie ligt aan de zee, dus wijk ook af van de drukke boulevard en lunch bij één van de strandtentjes aan het water. Wel even zoeken. Sommigen liggen wat verscholen.
  • Teshie is een buitenwijk van Accra, ga dus ook die stad in en bezoek het Kwame Nkrumah Memorial Park ter ere van de eerste president van het land.
  • Bezoek de wijken James Town en Ussher Town, de twee oudste delen van Accra, en krijg een inkijkje in het dagelijks leven van Ghanezen.
  • Kijk rond bij Osu Castle, het regeringscentrum van Ghana en ooit een Deens slavenfort.
  • Bezoek de grootste universiteit van Ghana, de University of Ghana in de wijk Legon, een oase van rust in de verder zo hectische stad.

Vind je reisorganisatie

Reizen Ghana

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors