Bolgatanga en Tamale

Bolgatanga en Tamale

door Niels Posthumus

Bolgatanga was al voor de Arabische Sahara handelaren een belangrijke ontmoetingsplaats. Nog altijd is het een handelsknooppunt. Tamale is vooral het knooppunt van ontwikkelingshulp.

De bergen van het Gambaga gebergte lenen zich prachtig voor een mountainbiketocht. Of voor een wandeling natuurlijk. Start en eindpunt: Bolgatanga, de centrale stad in de regio. Het noordelijke bergplateau van Ghana is ook een tussenstop op weg naar het noorden, naar Burkina Faso en richting de Sahara.

ZELF NAAR Bolgatanga en Tamale?

Bekijk alle 1 reizen naar Bolgatanga en Tamale

Bolgatanga

Dat beseften Arabische handelaren eeuwen terug ook al. Zij stopten vaak even in Bolgatanga. Op de kruising tussen de noord-zuid route door de Sahara en de west-oost route onder die woestijn door zetten zij een markt op. Bolgatanga werd een belangrijke post waar de handelaren hun sieraden, handwerk en eten onderling verhandelden.

Nog altijd is Bolgatanga een belangrijke handelsplek. Van heinde en verre komen handelaren drie dagen in de week naar de stad om op de centrale markt hun waar te verkopen. Sommigen arriveren zelfs te voet vanuit Burkina Faso.

Religie

Haar geschiedenis als marktplaats op de trans-Sahara-route bracht Bolgatanga een sterk mix van religies. De snel groeiende stad is half christelijk, half islamitisch. De druk bezochte kathedraal moet het stadscentrum delen met een heel stel moskeeën.

Verder lijkt Bolgatanga vooral sterk op alle andere dorpen en steden in het noorden van Ghana, zoals het grotere Tamale. De stad is zeer wijds opgezet. De huizen staan ver uit elkaar. Alleen in het centrum vind je wat hoogbouw.

In dat centrum van Bolgatanga groeit het aantal internetcafés en fast food restaurants. Buiten deze binnenste ring houdt de westerse invloed snel op.

Tamale

Het zuidelijker Tamale is de hoofdstad van de noordelijke regio. Het is ook het belangrijkste verkeersknooppunt. Het is het vertrekpunt voor veel safari's richting het nabijgelegen Mole National Park. De stad heeft ruim 300.000 inwoners, van wie de het grootste deel moslim is.

Ook hier lijken de traditionele lemen huizen met rieten of golfplaten dak willekeurig over een enorme regio uitgestrooid. Tamale is de snelst groeiende stad van Ghana. Het centrum is druk, heet en weinig interessant.

Als je naar of juist uit het noorden reist, ontkom je er echter niet aan deze stad aan te doen. Al het verkeer reist door en stopt in de stad.

NGO hoofdstad

Tamale wordt ook wel de NGO-hoofdstad van Ghana genoemd. Een onwaarschijnlijk groot aantal westerse ontwikkelingsorganisaties - ook wel Non-Gouvernmental Organisations genoemd - heeft zich in deze stad gevestigd.

Het geeft de stad een wat surrealistische aanblik. Veel blanke gezichten. Weinig scholen die niet door een westerse instelling mogelijk zijn gemaakt. Het is toch nauwelijks voor te stellen dat al deze goed bedoelde hulp het eigen Afrikaanse initiatief veel goed doet.

Wat is er te doen in Bolgatanga en Tamale?

  • Breng een bezoek aan het Mole Park, het grootste nationale park van Ghana, en maak er een wandelsafari.
  • Doe inkopen op de markt van Bolgatanga, een centrum voor handwerk, kleden, tassen en leerartikelen.
  • Hike van Tongo in een uur naar het dorpje Tengzug, in de Tongo Hills bij Bolgatanga, en bezoek daar een aantal heilige tempeltjes, zoals de Nana Tongo Shrine.
  • Dompel je onder in de cultuur, architectuur, wandeltochten en kanocruises in de Red Volta River Valley tussen Bolgatanga en Bawku.
  • Stap op een fiets en tour rond in het verder stoffige, drukke en niet al te spectaculaire Tamale, de fietsstad van West-Afrika.

Vind je reisorganisatie

Reizen Bolgatanga en Tamale

Meer Bolgatanga en Tamale

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors