Voltameer en de Akosombo Dam

Voltameer en de Akosombo Dam

door Getaway Travel

Het Voltameer is het grootste kunstmatige meer ter wereld. De Akosombo-dam snijdt er het water de pas richting de Atlantische Oceaan af.

Het is een boottocht van wel 24 uur. Van Yeji in het noorden naar Akosombo in het zuiden van Ghana. Bij die zuidelijke plaats houdt het Voltameer op. Plotseling vaar je tegen een grijze muur aan. Een uiterst massief bouwwerk. De Akosombo dam. De belangrijkste energie opwekker van Ghana. De ontstaansreden van het Voltameer.

ZELF NAAR Voltameer en de Akosombo Dam?

Bekijk alle 1 reizen naar Voltameer en de Akosombo Dam

Afrikaanse sfeer

Het is een populaire boottocht, een relatief snelle manier om van noord-Ghana naar het zuiden te komen. Akosombo ligt maar negentig kilometer ten noordoosten van hoofdstad Accra aan de Atlantische kust.

Op de boot heerst een echte Afrikaanse sfeer. Vooral als je derdeklas reist. Je zit op de vloer. Tussen de Afrikaanse marktkoopvrouwen die hun fruit en andere waar aanbieden.

Er wordt muziek gemaakt, gezongen, gelachen en gedanst. Als daar ruimte voor is tenminste. De boot is vaak afgeladen.

Digya Nationaal Park

Verwacht geen comfort. Een restaurant is niet aan boord. Duur is een tochtje echter niet. Het gaat in echt om de ervaring, om de sfeer. Verwacht niet veel te slapen. En er zijn ook manieren om meer van het uitzicht te genieten.

Want het kan ook luxer. Eersteklas boten hebben bijvoorbeeld vaak een live band aan boord. En altijd een restaurant. Je hebt op een eerste klas schuit zelfs je eigen hut. Met bed.

Onder het genot van een drankje geniet je in alle rust van het fascinerende uitzicht over het vlakke water. Je ogen volgen de bergachtige oevers, van het Digya National Park aan de westzijde van het meer.

Grootste kunstmatige meer ter wereld

Het Voltameer is het grootste kunstmatige meer ter wereld. Het ontstond toen tussen 1961 en 1965 de Akosombo Dam verrees.

De dam snijdt de Witte en de Zwarte Volta rivier de pas af richting de Atlantische Oceaan. Het Volta rivierdal stroomde vol water. Bijna 80.000 mensen en 200.000 dieren moesten een ander onderkomen zien te vinden.

Het water overspoelde in het zuiden stukken tropisch regenwoud. Ook de oudste universiteit van Ghana dompelde onder in 153 miljard kubieke meter water die zich voor de dam ophoopte. Een 500 kilometer lang meer, met een oppervlak van 8500 vierkante kilometer, tekende zich af.

Elektriciteit

De Akosombo dam voorziet een groot deel van Ghana van stroom. Ook levert zij elektriciteit aan buurlanden als Benin en Togo. De meeste energie, 80 procent, stroomt echter naar de nabijgelegen westerse metaalfabriek. Een goed voorbeeld van neokolonialisme, zeggen critici.

Blijft staan dat het een imposant gezicht is, de grijze muur die bij het stadje Akosombo al dat water tegenhoudt. Maak echter geen foto's. Dat is ten strengste verboden. Als je toch afdrukt, neem je een risico. Let dan in ieder geval heel goed op dat er niemand kijkt.

Wat is er te doen bij het Voltameer?

  • Bezoek de Akosombo Dam: 124 meter hoog en 368 meter breed. In theorie zou deze dam genoeg energie moeten opwekken om heel Ghana van elektriciteit te voorzien.
  • Beklim Mount Adaklu en geniet op zijn top van de prachtige uitzichten en bezoek de negen dorpjes die de berg omringen.
  • Ga hiken bij Amedzofe in de Avatime Hills en geniet onderweg van watervallen, bossen en verrassend koele temperaturen - relatief gezien dan ten opzichte van de rest van Ghana.
  • Houd je van apen, bezoek dan de Tafi-Atome Monkey Sanctuary.
  • Tik een prachtig bont gekleurd Kente-kleed op de kop in Kpetoe. De mensen van de Ga-stam in deze regio claimen de weeftechniek te hebben geïntroduceerd bij de Ashanti bevolking, die er beroemd mee werd.

Vind je reisorganisatie

Reizen Voltameer en de Akosombo Dam

Foto's & video's Voltameer en de Akosombo Dam

Meer Voltameer en de Akosombo Dam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tunesië kenner
Sponsors