Mole National Park
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Mole National Park

door Niels Posthumus

Het Mole National Park in het noorden van Ghana is het grootste natuurreservaat van het land en één van de populairste safariplekken. Glooiend, met hier en daar een wat steilere helling. Net te nat om een echte savanne te zijn, veel droger dan de tropische zuidkust van Ghana. Dé plek in het West-Afrikaanse land voor een safaritour.

Olifanten

Toch heeft de doorgewinterde safaririjder in Mole niet zo gek veel te zoeken. Het park doorstaat de vergelijking met wildparken in Tanzania, Botswana of Oeganda niet. Minder gevaarlijke beesten. Niet de volledige Big Five - olifant, leeuw, buffel, luipaard en neushoorn.

ZELF NAAR Mole National Park?

Bekijk alle 1 reizen naar Mole National Park

Mole is safari light, zeggen cynici daarom. Iets minder spannend, maar daardoor niet per definitie minder leuk, weerleggen liefhebbers van het park.

En sterker nog. Wie een prachtige olifantenfoto zoekt, doet er juist zeer goed aan naar Mole af te reizen. De olifantenpopulatie is zeer dicht in het park.

De grijze kolossen staan er bovendien om bekend zich in Mole bovengemiddeld vaak langs de weg op te houden. Ze lijken met liefde te poseren voor de foto.

Safari

Mole beslaat een gebied van bijna 5000 vierkante kilometer. Het park ontstond in 1958, en in 1971 werd het officieel als nationaal park aangemerkt.

Het park ligt ten westen van provinciehoofdstad Tamale. Niet ver van het oudste islamitische bouwwerk van Ghana: de veertiende eeuwse Larabango moskee.

Je kunt een wandelsafari boeken of met een auto het park in gaan. Dit kan zowel in georganiseerd gezelschap, als met je eigen auto. Dat moet dan wel een terreinwagen zijn. De wegen in Mole zijn niet begaanbaar voor een door twee wielen aangedreven bolide. Een wandelsafari staat altijd onder leiding van een gewapende gids.

Drinkplaatsen

De beste kans om olifanten te zien, is 's ochtends bij een waterplaats. Bij het krieken van de dag komen hele kuddes zich daar wassen en drinken.

Ongestoord gaan zij hun gang. Niet afgeleid door een krokodil die hier en daar voorbij glijdt in het water. Geen partij voor de grijze reuzen.

Er leven geen neushoorns in het Mole National Park. Wel antilopen, buffels en apen. Veel apen. Ook zouden er enkele leeuwen en zelfs luipaarden rondsluipen in het park. Maar die zijn al tijden niet meer gesignaleerd.

Savanne

Het grote voordeel van het savannelandschap in Mole is dat er relatief weinig begroeiing is waarachter dieren zich kunnen verschuilen. Alleen langs de rivieren en waterstroompjes doemen plukjes bos op. Bovendien is het gebied zacht glooiend. Je hebt dus een weids uitzicht.

Dit geldt vooral in de eerste maanden van het jaar. Dan is het droogseizoen. Het landschap is in die periode dor. Dieren zijn daardoor makkelijker te zien. Tussen mei en september regent het af en toe. Dan komen bomen en planten opeens weer tot leven. Ze kleuren groen en schermen het uitzicht af.

De enige overnachtingsplek prijkt op de top van de steilste bergrug in het park. Hier vind je even verkoeling in het bijgeleverde zwembad. Geen overbodige luxe. Want het mag in Mole dan het grootste deel van het jaar droog zijn, tropisch warm is het er wel.

Wat is er te doen in Mole National Park?

  • Ga op zoek naar olifanten tijdens een wandelsafari door Mole, het grootste natuurpark van Ghana.
  • Bezoek de opvangplek voor nijlpaarden bij het plaatsje Wa: Wechiau Hippo Sanctuary.
  • Neem een kijkje bij de lemen moskee van Larabanga uit de vijftiende eeuw, de oudste moskee van Ghana.
  • Doe inkopen op de markt van Bolgatanga, het centrum voor handwerk, kleden, tassen en leerartikelen.
  • Als je dan toch in Bolgatanga bent, ga dan ook de Tongo Hills in voor je ruige bergformaties en adembenemende uitzichten.

Vind je reisorganisatie

Reizen Mole National Park

Reviews Mole National Park

Mole National Park, Noord-Ghana (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Cynthia Dewi Ilyas op 05 mei 2017

Je vindt dan wel niet alle dieren waarvoor de meeste mensen naar een safaripark gaan (of all of the Big Five), maar dit park kent een grote kudde olifanten en daarnaast verschillende soorten vogels, vlinders en antelopen. In het droogseizoen is de kans erg groot dat je olifanten zal zien. Het was supertof om zo dichtbij een olifant te staan of ze te zien drinken. Daarnaast kennen de rangers de olifanten en hun karakter, en ze weten of het veilig is. Tijdens een nachtsafari (zeven uur 's avonds) zou je ook leeuwen, cheetahs, hyena's of andere nachtdieren kunnen zien. Zeker geen saaie bedoeling dus! De entree is zo'n 40 cedi voor een dag (= ongeveer 10 euro) en de safari's (twee uur) kosten 20 cedi, zowel de wandel- als jeepsafari. Je kan je eigen voertuig meebrengen. Een jeep voor een jeepsafari kost 100 cedi, maar deze kosten kunnen gedeeld worden met een grotere groep. Wij hebben de ochtendwandelsafari om zeven uur 's ochtends gedaan, wat erg tof was en qua temperatuur ook aangenaam was. 's Middags deden we een jeepsafari, om wat meer van het terrein te zien. Er is zowel een budgethotel in het park aanwezig als een superluxe hotel (Zaina's Lodge), mocht je echt in het park willen verblijven. Echter, ook niet-gasten kunnen gebruikmaken van de faciliteiten van het Mole National Park: het zwembad, het terras om even bij te komen en te lunchen en de gratis WiFi te gebruiken.

Pluspunten Mole National Park

  • Prijs-kwaliteitverhouding - echt een schijntje i.v.m. safariparken in Oost- of Zuid-Afrika!

Minpunten Mole National Park

  • Het Mole National Park Hotel - niet veelzeggen - wél fijn zwembad en terras met fantastisch uitzicht dat ook door niet-gasten van het hotel mogen worden gebruikt
Ultieme tip: Maak er een dagje park van, de entree is nl. voor de hele dag. Goed alternatief voor het parkhotel is de Savannah Lodge (Larabanga) gerund door een geweldig lieve, zorgzame familie
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Lesotho kenner
Sponsors