Kumasi
8,5
8,0 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
9,0 Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Kumasi

door Niels Posthumus

Kumasi was de hoofdstad van het oude Ashanti-rijk. De geboorteplaats van oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, is echter juist ook ruim opgezette en moderne stad.

Een stoel waarop je niet mag zitten. Het klinkt vreemd. Maar je vindt 'm in Kumasi, de tweede stad van Ghana, uitgehakt in het dichte regenwoud centraal in het land. Vlakbij het Bosomtwe meer. Vinden is echter een wat groot woord. De Golden Stool, zoals de fauteuil heet, komt maar heel af en toe het Manhyia paleis uit. Alleen bij hele speciale gebeurtenissen.

ZELF NAAR Kumasi?

Bekijk alle 2 reizen naar Kumasi

Gouden Stoel

Verreweg het grootste deel van de tijd staat hij binnen in een donkere kamer. De Gouden Stoel is zo heilig dat zelfs de koning er niet op mag plaatsnemen. De zetel zou de kracht van het Asante volk in zich herbergen en een geschenk uit de hemel zijn.

In het paleis hangt wel een foto te zien van de stoel. Ook is er een namaakmodel dat de Asante aan de Britse kolonisatoren gaven toen die om de heilige stoel vroegen. Het kostte de Britten enkele decennia om te ontdekken dat ze met een kluitje in het riet waren gestuurd.

Asante koning

Dat de stoel van goud in Kumasi staat, is om twee redenen niet verwonderlijk. Ten eerste zetelt de koning van het Asante, de Asantehene, al sinds 1695 in Kumasi.

In dat jaar riep de toenmalige vorst, Osie Tutu, de stad uit tot hoofdstad van het Ashanti rijk. Nog altijd zetelt de Asantehene in de stad. Zijn macht is tegenwoordig echter vooral symbolisch.

Ten tweede is Kumasi een belangrijk centrum voor de goudwinning in Ghana. De stad is door de omringende goudmijnen ook altijd een relatief welvarend geweest.

Tegenwoordig verdient de bevolking van Kumasi haar geld echter vooral met de productie van cacao en de export van tropisch hardhout.

Garden City

De oude stad centreert zich rond het Britse fort dat het verwoeste paleis van de Asantehene verving in 1896.

Het centrum is dichtbevolkt, druk en chaotisch. De nieuwere buitenwijken doen opener aan. Met een doordacht stratenplan, parken en meer rust. Even ademhalen daar dus. En genieten van de bloemenperken waarom Kumasi bekend staat. De stad heet ook wel de Garden City.

Grootste markt

Kumasi is een vrij moderne stad. Toch zie je ook overal het traditionele Afrika terug. Misschien nog wel het meest op de Kejetia markt, de grootste markt van West-Afrika.

Duizenden handelaren verkopen hier zij aan zij hun producten. Geen houtsnijwerkjes voor toeristen, maar ijzer, plastic, eten en alle andere dagelijkse benodigdheden voor gewone Ghanezen.

Niet echt de markt dus om souvenirs te shoppen. Maar wel de uitgelezen plek om authentieke Ghanese cultuur op te snuiven. Een van de meest fascinerende delen van de markt is de kleding- en schoenmakersectie.

Overigens doe je er goed aan om een local mee te nemen naar de markt. Je komt dan op plekken waarvan je het bestaan nooit had vermoed.

Kofi Annan

Kumasi verkreeg eind jaren negentig opeens veel bekendheid. Drie jaar voor de eeuwwisseling werd namelijk Kofi Annan benoemd tot Secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Annan komt uit de Kumasi en is daarmee de beroemdste telg van de anderhalf miljoen zielen tellende stad. Annan won in 2001 met de Verenigde Naties de Nobelprijs voor de Vrede.

Wat is er te doen in Kumasi?

  • Ga shoppen op de enorme Kejetia Markt.
  • Bezoek het National Cultural Centre dat onder meer een model van een Ashanti dorp omvat.
  • Krijg een beeld van hoe de koning van de Ashanti, de Asantehene, leeft in het Manhyia Paleis en aangrenzend museum.
  • Bezoek één van de vele festivals in Kumasi, zoals de Adea festivals en het Odwira festival.
  • Bezoek één van de vele festivals in Kumasi, zoals de Adea festivals en het Odwira festival.
  • Loop binnen bij het Okomfo Anoyke Teaching Hospital en bezoek in dat medisch centrum het museum dat is gewijd aan het Okomfo Anoyke Zwaard, een belangrijk Ashanti monument.

Vind je reisorganisatie

Reizen Kumasi

Meer Kumasi

Reviews Kumasi

Het Ashanti feest in Kumasi (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Paul Vancraeynest op 17 oktober 2019

Kumasi is een nogal drukke stad. Maar het Akwasidae festival is zeer de moeite! De koning van het Ashanti volk begroet dan zijn lokale chefs. Dat is een zeer kleurrijk gebeuren, met veel muziek en extravagante kledij.

Ultieme tip: Het Akwasidae of Ashanti festival is zeer de moeite. Bezoek ook het Prempeh II muziek in het cultureel centrum.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mozambique kenner
Sponsors