Eten: van cacaoboon tot chocolade

Eten: van cacaoboon tot chocolade

door Marjolein den Dekker

Chocola als pure verwennerij. Puur, melk of met noten. En we worden er nog vrolijk van ook. De endorfine in de cacao zou een stimulerend effect op de hersenen hebben.

Maar waar komt die chocola eigenlijk vandaan? Afrika.nl neemt een kijkje op de cacaoplantages van Ghana. Want onze chocolade vindt haar oorsprong als klein cacaoboontje.

ZELF NAAR Ghana?

Bekijk alle 2 reizen naar Ghana

De cacaoboom komt met name in landen rond de evenaar goed tot haar recht. Bekende cacaoproducerende landen zijn Cuba, Jamaica, Brazilië en Colombia. In Afrika zijn dat Ivoorkust en Ghana.

Plukken en gisten

Waar begint jouw reep chocolade? Als klein boontje aan een West-Afrikaanse cacaoboom. Na de bloei hangen er tot wel veertig vruchten aan de boom. En in die vrucht zitten zeker vijftig bonen verstopt. Een cacaoboom kan jaarlijks dus wel twee kilo aan bonen opleveren.

Nadat de vruchten zijn geplukt kan het pellen van de cacaobonen beginnen. Met een kapmes worden de vruchten opengekapt. Vervolgens moeten de taaie bonen uit de schil worden verwijderd en een paar dagen gisten.

Moderne slavernij

De omstandigheden op de Afrikaanse cacaoplantages zijn echter alles behalve ideaal. De prijs die de cacaoboeren per kilo krijgen is vaak zo laag dat ze kinderen inzetten als goedkope krachten. Kinderen gaan niet naar school, maar werken soms wel zestien uur achter elkaar op de plantages.

Lange tijd werd het niet hardop gezegd, maar inmiddels benoemen Fairtrade organisaties dit als moderne slavernij.

Tony Chocolonely

Het Nederlandse consumentenprogramma 'De Keuringsdienst van Waarde' ging in 2002 op zoek naar het verhaal achter de chocoladereep. De schokkende ontdekkingen waren voor televisiemaker Teun van de Keuken de reden om Tony Chocolonely op te richten.

Sinds 2006 strijdt Tony voor 100% slaafvrije chocolade door de boeren een eerlijke prijs te geven zodat de kinderen weer naar school kunnen.

Chocoladefabriek

Was de cacaoboon vóór het plukken nog taai en paars, na het gistingsproces heeft de boon de herkenbare donkerbruine kleur. Op lange rieten matten liggen de bonen te drogen in de dorpen in de omgeving van Kumasi.

De gedroogde bonen vinden via markten en de haven van hoofstad Accra de weg naar Europa. Daar worden de bonen in chocoladefabrieken gebrand en vermalen tot cacao waar uiteindelijk de chocoladereep van wordt gemaakt.

Vind je reisorganisatie

Reizen Ghana

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner