Sani pas

Sani pas

door Niels Posthumus

Een autorit naar de Sani pas is één van de spectaculairste en hoogste autoritten in zuidelijk Afrika. Vooral in winter doet Lesotho zijn naam als dak van Afrika eer aan, en je kunt er skiën.

Een onverharde weg leidt je vijf kilometer ten westen van het dorpje Mokhotlong, in noordoost Lesotho, ver weg van de doorgaande route.

ZELF NAAR Lesotho?

Bekijk alle 5 reizen naar Lesotho

Diepe afgronden

Het is een steil pad, moeilijk te bereiken. Enkele minuten later slinger je al langs diepe afgronden en schrikbarend mooie uitzichten. Zestig kilometer lang. Je volgt de Sehonghong rivier stroomopwaarts naar de 3.240 meter hoge Kotisephola pas. Daar stort de weg zich neer richting de Zuid-Afrikaanse KwaZulu-Natal provincie.

Thaba Ntlenyana

Het gebied rond de Sani pas heet ook wel het 'dak van Afrika'. Je kunt er het hele jaar uitstekend hiken, en skiën in de winter. De wandeltocht naar de 3.482 meter hoge Thaba Ntlenyana top is spectaculair.

Je moet wel vroeg vertrekken om weer voor het donker terug te zijn. De wandeling neemt een hele dag in beslag.

Uiteraard zijn er ook trektochten die je meerdere dagen kunnen vermaken, zoals de Top-of-the-Berg hike van een dag of vier. De uitzichten over de Zuid-Afrikaanse Drakensberge zijn ruig en wijds.

Modderig bergpad

Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw was de Sani pas niet veel meer dan een modderig bergpad. Bergbewoners daalden dit pad slechts eens in de zoveel tijd af met de wol van hun schapen.

De dalbewoners in de huidige Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal weefden de wol tot kleden en dekens die zij, evenals maïs, aan de bergbewoners verkochten op de weg terug.

4x4 terreinauto's

Dit veranderde toen David Alexander in de Tweede Wereldoorlog kennismaakte met vierwiel aangedreven auto's. Hij dacht dat deze 4x4 terreinwagens de steile hellingen van Lesotho aan zouden kunnen. Alexander legde een weg aan en zijn bedrijf beheert tot op de dag van vandaag nog steeds de Sani pas.

Overigens zijn het nog altijd bijna uitsluitend 4x4 auto's die de pas oversteken. De route is steil en gevaarlijk, zeker als het nat is. Slechts op een kurkdroge dag kan een personenauto met een sterke motor en een buitengewoon goede chauffeur met succes de pas oversteken.

Skiën in Afrika

Door de sneeuwval is het in de winter mogelijk in Lesotho te skiën. De meeste kans op goede sneeuw heb je in de maanden juni tot en met augustus. Sneeuw is echter nooit gegarandeerd. Het gebied rond de Sani pas is weliswaar heel koud, maar de neerslag varieert sterk per jaar.

De pistes rond de Oxbow en de Eagle Rock Logdes zijn bovendien vaak ijzig. Dat maakt skiën er voor je benen niet veiliger op. Het is daarom alleen ervaren wintersporters aan te raden de drie afdalingen en twee skiliften uit te proberen. Maar het is natuurlijk wel leuk om te kunnen zeggen dat je in Afrika op de lange latten hebt gestaan.

Lunch op hoogste punt van zuidelijk Afrika

Ook als er niet genoeg sneeuw ligt om te skiën, is de Sani pas een leuke dagtrip. Een lunch in de Sani Top pub bovenop de pas is bij elke weersomstandigheid een aanrader.

Je geniet in en rond de pub van de mooiste uitzichten. Je vervolgt je reis daarna of omhoog Lesotho in, of voorzichtig afdalend richting Zuid-Afrika. Voorzichtig inderdaad, want langs de kant van de weg herinneren genoeg autowrakken in ravijnen aan de onverbiddelijkheid van de route.

Wat is er te doen in Sani pas?

  • Hike in één dag naar het hoogste punt van zuidelijk Afrika, de 3482 meter hoge Thabana Ntlenyana top. Start echter wel vroeg om voor donker weer beneden te zijn.
  • Doe de veertig kilometer lange Top-of-the-berg hike naar het Sehlabathebe Nationaal Park. Een klimtocht die je drie dagen zal kosten.
  • Lunch in het hoogste eetcafé van zuidelijk Afrika, de Sani Top pub.
  • Maak een trektocht op de rug van pony in de omgeving van de Sani pas als je geen zin hebt om te lopen.
  • Daal de twee kilometer lange afdaling genaamd Mahlesela Hill af op ski's die je huurt bij de Oxbow Lodge elf kilometer verderop.

Reizen Lesotho

Meer Sani pas

Specialisten Lesotho

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors