Semonkong en Malealea

Semonkong en Malealea

door Niels Posthumus

De Maletsunyane Falls, of Semonkong Falls, in Lesotho is de hoogste waterval van zuidelijk Afrika, bijna twee keer zo hoog als de Victoria Falls. Het gebied rondom leent zich perfect voor hiketochten, met Malealea als uitvalsbasis.

Dampend water

De Maletsunyane Falls torenen tweehonderd meter boven je uit. Het water valt in de ijskoude junimaand met roffelend geweld kapot op de ijsschotsen in het bevroren meertje aan je voeten. In warmere maanden kenmerkt een wolk van opstijgende mist de beide reusachtige watervallen. Het vlakbij liggende dorpje kreeg dezelfde naam, Semonkong. Betekenis: 'De plek van rook', ofwel dampend water.

ZELF NAAR Lesotho?

Bekijk alle 5 reizen naar Lesotho

Ketane waterval

De Maletsunyane waterval is vooral populair omdat hij een stuk gemakkelijker is te bereiken dan de misschien nog wel spectaculairder Ketane waterval. De Ketane waterval is slechts 120 meter hoog, maar alleen te voet te bereiken of op de rug van een pony.

Vanuit het dorpje Semonkong is het ongeveer een dag reizen naar Ketane. Vanuit Malealea, de populairste uitvalsbasis in het gebied, doe je er zelfs vier volle dagen over.

Ongerept

Het mooie aan zowel de Ketane waterval als de Maletsunyane waterval is dat beide natuurwonderen niet zijn verpest door menselijk ingrijpen. Er zijn geen mooi getimmerde uitkijkpunten, zoals bij veel andere, watervallen. Er zijn geen etenskraampjes of andere faciliteiten.

Het is verfrissend. Het mooiste uitzicht op de Maletsunyane Falls heb je simpelweg van de natuurlijk plateaus tegenover de muur van vallend water.

Malealea Lodge

Het gebied rond Semonkong is mateloos populair onder wandelaars. De meeste bezoekers overnachten in of vertrekken vanuit de Malealea Lodge in het westen van het gebied. Wandel- en paardrijtochten variëren van een paar uur tot wel enkele dagen.

De tochten voeren over bergpassen, via traditionele bergdorpjes, langs watervallen en rivieren, door diepe bergkloven en voorbij duizenden jaren oude rotsschilderingen. De uitzichten over de ruige, vaak beige bruine bergtoppen in het zonnige voor- en najaar zijn prachtig.

Rotsschilderingen

De rotsschilderingen die je in het Semonkong gebied in verschillende kloven en grotten aantreft, zijn gemaakt door de originele San bevolking. Vele tienduizenden jaren hadden de San het hoogland voor zich alleen.

Hun tijd eindigde echter dramatisch toen de Britten hun zinnen zetten op het gebied. De Engelsen lanceerden een grootschalige genocide. In het jaar 1873 moordden zij de laatste San familie in het gebied uit.

Hoogste land ter wereld

In de decennia daarop trokken vooral Basotho volken uit de laaglanden de bergen van Semonkong in. De term laaglanden is in het geval van Lesotho overigens een relatief begrip. Het laagste punt van het land ligt nog altijd op 1.400 meter hoogte.

Het zijn deze Basotho inwoners die je vandaag de dag rondleiden over de smalle wandelpaadjes en langs diepe afgronden. En het zijn de Basotho herders die je op je wandelingen tegenkomt, zelfs in hartje zomer nog stevig gewikkeld in de dikke, wollen dekens. De belangrijkste souvenirs van het land.

Wat is er te doen in Semonkong en Malealea?

  • Bezoek tijdens je hike of paardrijdtocht in één van de dorpes een traditionele Afrikaanse genezeres, een sangoma.
  • Bezoek enkele watervallen in het gebied. De Maletsunyane watervallen zijn de hoogste in zuidelijk Afrika, maar ook de Botsoela Twin watervallen, de afgelegen Ketane watervallen en de Ribaneng watervallen zijn adembenemend.
  • Ga abseilen in de Matelile Ridge, waar je ook de Gates of Paraside pas vindt, de Paradijspoort pas. De naam zegt genoeg.
  • Wil je wat verfrissing op een warme zomerdag, stap dan in een raftboot in de rivier door de Makhaleng Gorge.
  • Bekijk de San rotsschilderingen in de Pitseng Canyon.

Reizen Lesotho

Meer Semonkong en Malealea

Specialisten Lesotho

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors