Sehlabathebe National Park

Sehlabathebe National Park

door Niels Posthumus

Sehlabathebe is het enige officiële nationale park van Lesotho. Het is van ongekende schoonheid, maar ook zeer moeilijk begaanbaar. Een uitdaging dus voor een hiker die eens wat anders wil.

Wie bij nationale parken in Afrika denkt aan het spotten van leeuwen en olifanten vanuit een comfortabele safari-jeep in een keurig afgebakend stukje bos, zit volledig fout in Sehlabathebe.

ZELF NAAR Lesotho?

Bekijk alle 6 reizen naar Lesotho

In Sehlabathebe is niet erg veel spectaculair wild te spotten. Het is park is wel één van de mooiste plekken om te wandelen in zuidelijk Afrika. Dwars door de bergen op een gemiddelde hoogte van 2.400 meter, met adembenemende uitzichten over de Zuid-Afrikaanse Drakensbergen.

4x4 terreinwagen

Als je Sehlabathebe wilt aandoen, dien je naar het park te komen met een 4x4 terreinwagen. Doe je dat niet, dan kom je onderweg geheid vast te zitten. En probeer maar eens hulp te vinden in de uitgestorven wildernis.

Het park ligt namelijk afgelegen in het uiterste zuidoosten van het bergstaatje Lesotho, volledig omringd door Zuid-Afrika. Lesotho is ongeveer even groot als België.

De kracht en schoonheid van het park ligt vooral in de rust en stilte. Het gebrek aan menselijke aanwezigheid heeft iets fascinerends. Sehlabathebe betekent vooral ver weg zijn van de bewoonde wereld.

Oranje rivier

Je kunt het park ook wandelend bereiken. Je start dan op de Sani Top in het noordoosten van Lesotho en trekt in drie dagen naar het zuiden. Deze wandeling heet de Top-of-the-Berg hike.

Zandstenen rotsformaties kenmerken het Sehlabathebe park. Meerdere rivieren doorkruizen het bergachtige gebied. Onder meer de Oranje rivier stroomt door het park. Deze roemruchte rivier ontspringt in de centrale hooglanden en komt uit in de Indische Oceaan aan het zuidoosten van de Zuid-Afrikaanse kust.

Kamperen op eigen houtje

Er zijn verschillende kleine kampen in het park met overnachtingsmogelijkheden, maar veel leuker en meer in stijl is op eigen houtje kamperen tijdens je wandeling.

Het Sehlabathebe park leent zich hier goed voor. Gevaarlijke dieren als olifanten, leeuwen en luipaarden ontbreken. Al blijft het verstandig een vuurtje te stoken tijdens de nacht, om de hoewel vaak schichtige jakhalzen extra op afstand te houden.

Gids

Je doet er goed aan een gids in te huren voor je hiketochten. Er hangen genoeg jonge mannen rond bij de ingangen van het park. Voor een habbekrats leiden ze je zo enkele dagen rond.

Een gids is een vereiste tijdens je bezoek, omdat de weg vinden in het park soms moeilijk is. Vooral als het weer plotseling omslaat, verdwijnt je oriëntatie als sneeuw voor de zon. En het weer is het hele jaar onvoorspelbaar in Sehlabathebe. Vooral dichte mist kan zo maar komen opzetten.

Paardentrek

Heb je echter geen zin om zelf al die steile bergen op te lopen en af te dalen? Dan kun je er ook voor kiezen het Sehlabathebe park te verkennen op de rug van een paard. Ook is een combinatie van paardrijden en stukken lopen mogelijk.

Een bijzonder mooie paardentrek is die van Sehonghong naar Sehlabathebe. Je hobbelt dan drie dagen lang door de ruigste bergketens. Er zijn twee routes: of je volgt de Matabengrivier, of je daalt de Sehonghong af langs de Senqu rivier.

De rivieren ontmoeten elkaar in de vallei beneden. Als je hebt besloten zelf te lopen, kom je daar even op adem. Voor het laatste stuk, een klim naar de drieduizend meter hoge Makoaneng pas, heb je alle energie weer nodig.

Wat is er te doen in Sehlabathebe National Park?

  • Werp een hengel uit in de visrijke Tsoelikana rivier.
  • Ga een dagje vogels spotten en probeer de zeldzame Lammegeier of bebaarde gier te ontdekken.
  • Beklim Hodgsin's Peak en geniet op 3.256 meter hoogte van het fascinerende 360 graden uitzicht.
  • Hike in drie dagen van de Sani Top in het noordoosten van Lesotho naar het Sehlabathebe Nationaal Park.
  • Verken de bergen van Sehlabathebe te paard.

Reizen Lesotho

Meer Sehlabathebe National Park

Specialisten Lesotho

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors