Thaba Bosiu

Thaba Bosiu

door Niels Posthumus

Thaba Bosiu is de belangrijkste historische plek van Lesotho. De platte bergtop is de geboortegrond van het land. Het is een dagtrip waard, al was het maar voor het uitzicht. Een soort kleine Tafelberg is de Thaba Bosiu in het westen van Lesotho, op 25 kilometer van hoofdstad Maseru. De berg staat vanwege zijn historisch belang op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Thaba Bosiu betekent 'Berg van de nacht'. Waarom de heuvel zo heet, weet niemand. Vast staat echter dat de heuvel 's nachts opeens een veel imposantere berg lijkt dan bij daglicht.

ZELF NAAR Lesotho?

Bekijk alle 5 reizen naar Lesotho

Koning Moshoeshoe I

Koning Moshoeshoe I zocht een plek in de hooglanden van het huidige Lesotho, waar hij zich gemakkelijk kon onttrekken aan de vechtende stammen in de laaglanden.

De in 1786 geboren koning was een oorlogontwijkend mens. Hij probeerde zijn vijanden vaak met giften af te kopen. En hij viel alleen een andere clan aan, als hij zeker was dat hij de strijd zou winnen.

Het was een strategie die werkte. Het maakte Moshoeshoe één van de machtigste leiders in zuidelijk Afrika. Hij wordt in Lesotho tegenwoordig de vader der natie genoemd.

Afrikaner onderwerping

In 1824 vond Moshoeshoe in Thaba Bosiu zijn ideale woonplek. De bergtop was gemakkelijk te verdedigen, doordat zijn hellingen bijna verticaal naar beneden liepen. Op de top vond hij bovendien vruchtbare akkers en genoeg waterbronnen.

Moshoeshoe stichtte zijn stad en bleef inderdaad lange tijd vrij van strijd. Totdat Afrikaner troepen, blanke afstammelingen van Nederlandse kolonisten in Zuid-Afrika, de Thaba Bosiu uiteindelijk onderwierpen. De oude Moshoeshoe stierf vier jaar later, in 1870, op de top van de berg.

Qiloane

Een bezoek aan de top van de berg is vooral de moeite waard vanwege het uitzicht. Met het herstel van de ruïnes is nog altijd niet echt begonnen. Het vergt de nodige fantasie om je de oude koninklijke nederzetting voor te stellen.

Het uitzicht aan de oostkant is echter fantastisch met de kegelvormige berg Qiloane Hill. Deze heuvel vormde de inspiratie voor de traditionele Basotho hoed die je op menig hoofd in Lesotho tegenkomt.

Aan de andere zijde van de berg vind je een grotdorpje, waar de koninklijke familie zich schuil hield tijdens aanvallen op de stad in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Koninklijke graven

Aan de voet van de Thaba Bosiu berg staat een informatiepunt waar je een folder en een plattegrond ontvangt. Een gids brengt je daarna voor een klein bedrag naar de top van de Khubelu pas, die is gemarkeerd door drie rotsblokken.

Vanaf daar is het nog slechts een korte wandeling naar de top van de berg, waar je de ruïnes van oude koninklijke gebouwen aanschouwt. Daar breng je ook een bezoek aan de opvallend sobere graven van Moshoeshoe I en zijn opvolgers.

Geboortegrond van de natie

Voor de inwoners van Lesotho is de bergtop de belangrijkste plek in hun land. Het is de geboortegrond van hun koninkrijk, zeggen zij.

De voet van de berg is gemakkelijk te bereiken. Het westen van Lesotho is relatief laag en vlak. Relatief, want zelfs het laagste punt in het land ligt op 1.400 meter hoogte. Het is het hoogste laagste landenpunt ter wereld.

Wat is er te doen in Thaba Bosiu?

  • Ga uit eten in één van de betere restaurants in nabijgelegen hoofdstad Maseru, zoals Rendezvous en Sunset.
  • Ha Baroena is een aanrader wanneer je geïnteresseerd bent in millennium oude rotsschilderingen.
  • Snuif wat intellect op in Roma, een prachtig gelegen missiestadje dat tegenwoordig de enige universiteit van Lesotho herbergt.
  • Probeer het mysterie van de vergiftiging van één van de allereerste missionarissen in zuidelijk Afrika te ontrafelen in Morija. Lees vooraf het boek 'Murder at Morija' van Tim Couzens.
  • Ontdek de diversiteit van de Sotho cultuur tijdens het Morija Arts & Curtural Festival begin oktober en geniet van dans, theater, paardenraces en moraba-raba competities, de Afrikaanse variant van schaken.

Reizen Lesotho

Meer Thaba Bosiu

Specialisten Lesotho

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors