De 3 uiteenlopende natuurgebieden van Botswana

De 3 uiteenlopende natuurgebieden van Botswana

door Paulien Tak

Eindeloze vlaktes met hier en daar een verdwaalde baobabboom, knaloranje duinen met in de verte een brullende leeuw en felgroene moerasgebieden vol nijlpaarden. Niet op veel plekken in Afrika vind je een natuur zo gevarieerd als in Botswana. Van droge woestijnen tot weelderige watergebieden. En jawel, zélfs zoutpannen kom je er tegen.

Waar je deze uiteenlopende natuurgebieden dan vindt? Wij verklappen je de drie mooiste natuurpareltjes van Botswana die ook nog eens enorm van elkaar verschillen.

ZELF NAAR Botswana?

Bekijk alle 64 reizen naar Botswana

3. Scheur over de zoutpannen van het Makgadikgadi National Park

Terwijl je in een jeep over de zoutpannen scheurt, kijk je kilometers ver uit over de uitgestrekte vlakte. Af en toe zie je een baobabboom eenzaam aan je voorbij trekken. Net als de leegte van dit gebied je nietig laat voelen, zie je wat bewegen aan de horizon. Het is een kudde zebra’s.

In het Makgadikgadi National Park liggen twee van de grootste zoutvlaktes ter wereld verstopt. De Nwetwe pan en de Sua pan zijn de overblijfselen van het Makgadikgadi-meer dat meer dan duizend jaar geleden opdroogde. In de Boteti-rivier die de twee meren vroeger aanvoerde, staat tegenwoordig alleen water bij zware regenval.  Hierdoor is dit in het droge seizoen - van mei tot oktober - de enige waterbron voor het wildleven. Zebra’s, wildebeesten en antilopen, maar ook leeuwen en zelfs cheetahs komen hier om te drinken.

Het park ligt in het noordoosten van Botswana en is alleen begaanbaar met een four-wheel drive. Boek een tour met gids en scheur over de zoutpannen zonder te verdwalen. De gids weet vaak de beste plekjes om wildleven te spotten en zorgt ervoor dat je op de mooiste locaties kampeert.

2. Spot leeuwen in de Kalahari-woestijn

De knaloranje duinen steken fel af bij de helderblauwe lucht. Goudgele grasstroken en af en toe een acaciaboom geven het landschap een typisch Afrikaans uiterlijk. Als je goed oplet, zie je soms een familie van stokstaartjes nieuwsgierig boven het gras uitsteken.

De Kalahari-woestijn strekt zich uit over 900.000 vierkante kilometer en wordt gedeeld door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en zelfs Zimbabwe. Het gebied is anders dan alle andere woestijnen. Het regent hier namelijk vrij vaak, waardoor je in het regenseizoen kudu’s, hyena’s, gemsbokken en zelfs leeuwen spot.

Trek met een jeep door het Central Kalahari Game Reserve dat in het midden van Botswana ligt. Je begint je safari bij de Matswere Gate aan de noordoostzijde van het park, omdat je hier de meeste kans maakt om brullende leeuwen, sluipende jachtluipaarden en elegante giraffes te spotten.

1. Vlieg over de Okavango Delta

Ken je die beelden van National Geographic waar duizenden wildebeesten een rivier proberen over te steken en er af en toe eentje wordt gegrepen door een krokodil? Die beelden zijn opgenomen in de Okavango Delta. Dit groene moerasgebied is een van de meest spectaculaire natuurgebieden van Afrika.

De Okavango Delta ligt in het noorden van Botswana en is de grootste inlandse delta ter wereld. Het gebied is uniek, doordat het water nooit de zee bereikt. Daarbij is de delta een belangrijke plek voor het wildleven van Afrika, omdat het een van de weinige natuurgebieden is waar zoveel water voorkomt. Daardoor leven hier talloze dieren, zoals olifanten, leeuwen, nijlpaarden, krokodillen, impala’s, buffels en neushoorns.

Om de omvang van dit natuurpareltje echt goed te ontdekken, pak je het vliegtuig. Met een Chessna-vliegtuigje, zoef je vanaf Maun over dit immense gebied. Vanaf grote hoogte zie je kuddes olifanten, buffels en nijlpaarden in de lagunes en kanalen van de Okavango ronddwalen.

Krijg jij al zin om de natuur van Botswana te ontdekken? Bekijk dan alle aanbieders van rondreizen door Botswana.

Fotocredits: Michael Jansen | Mario Micklisch

Reizen Botswana

Specialisten Botswana

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors