Avenue of the Baobabs
-
- Algemene ervaring
- Mooi
- Bereikbaarheid
- Wildlife

Avenue of the Baobabs

door Niels Posthumus

De Avenue of the Baobabs is niet zo statig als hij klinkt: een zandpad. Toch is hij van grote schoonheid bij zonsondergang, als de enorme bomen aan weerzijden donker afsteken tegen de paarse lucht. De sponsachtige, lichtbruine stam kleurt goud in de ondergaande zon. Geen takken. Alleen aan de top van de baobab bomen steken er een paar als trossen wortels in de lucht.

Het is alsof de reusachtige bomen in het westen van Madagaskar op een dag uit de grond zijn gerukt en op hun kop weer de aarde zijn ingeslagen.

ZELF NAAR Avenue of the Baobabs?

Bekijk alle 1 reizen naar Avenue of the Baobabs

120.000 liter

Ze staan er in majestueuze rijen, aan weerzijden van de Avenue of the Baobabs. Vijftien meter hoog en bij de basis soms wel drie meter in doorsnee.

Het zijn enorme ronde pilaren waarin de baobab boom wel 120.000 liter water op kan slaan. Het is zijn defensiemechanisme tegen droge perioden.

Zandpad

De Avenue of the Baobabs is minder statig dan de naam doet vermoeden, maar des te charmanter. Een zandpad van vijf meter breed. Ezeltjes trekken er karren voort. Vrouwen lopen met grote kommen of met jerrycans vol water op hun hoofd naar of juist van huis.

En aan weerszijden dus die cilindervormige kolossen. Soms dicht naast elkaar, precies op een rij. Dan volgt er een op het oog wat rommeliger stuk, met hier en daar een open plek tussen de bomen.

Zonsondergang

Fotogeniek is de Avenue of the Baobabs vooral bij zonsondergang. Met name als de baobab bomen niet te veel blad hebben. Dan tekent de kale, mysterieuze silhouet zich het mooist af tegen de paarsoranje achtergrond.

Als een soort tentakels steken de takken dan uit de toppen van de gladde, kaarsrechte boomstammen. Zwart steken ze af tegen de haast lichtgevende lucht op de achtergrond.

Morondava

De Avenue of the Baobabs ligt dichtbij het stadje Morondava, halverwege de westkust van Madagaskar.

Het economische centrum van de regio is een knus plaatsje. Maar eentje zonder uitzonderlijke schoonheid, zonder indringende charme of beroemde bezienswaardigheden.

Het is meer de omgeving die het 'm doet. En de stranden natuurlijk. Prachtig witte palmstranden. Zonder massatoerisme, maar met veel zon.

Sakalava volk

In de omgeving van Morondava liggen ook de beroemde graven van het Sakalava volk. Deze laatste rustplaatsen danken hun bekendheid vooral aan de erotische afbeeldingen op de herdenkingszuilen, zoals naakte verstrengelingen en pin-up beelden.

Neem echter wel een gids mee als je op zoek gaat naar deze graven. Niet alleen om ze te vinden - ze liggen verspreid over een redelijk groot gebied - maar ook om oude gebruiken niet te schofferen.

De gids weet precies waar je volgens de Sakalava gewoonten wel mag komen en waar niet, hoe je je rond de graven moet gedragen en wat je juist moet laten.

En enig respect voor de doden is natuurlijk altijd op zijn plaats, en zeer gewenst. Ook al nodigen de beelden van seksuele figuren misschien nog zo uit tot flauwe fotograppen.

Wat is er te doen rond Morondava?

  • Bezoek het Réserve Forestière de Kirindy niet ver van Morondava.
  • Slenter wat rond over de marktjes van het verder weinig spectaculaire Morondava.
  • Ga op zoek naar de pornografische grafstenen van het Sakalava volk rondom Morondava.
  • Maak een wandeling door de Avenue de Baobab met zonsondergang en schiet de mooiste foto's van de gekleurde lucht met de bijzondere boomvormen op de voorgrond.
  • Stap in een taxi-brousse en laat je rondrijden langs de centrale westkust van Madagaskar, een plek waar maar heel weinig reizigers komen.

Reizen Avenue of the Baobabs

Meer Avenue of the Baobabs

Reviews Avenue of the Baobabs

Op elk uur van de dag andere kleuren (bezocht in september 2014)

Review geschreven door Paola van Bergen op 07 mei 2017

De Avenue de Baobab is de meest gefotografeerde plek in Madagaskar en dat is niet vreemd. Het is een prachtige plek waar de tijd stil is blijven staan en waar mensen primitief tussen deze prachtige bomen wonen en hun houtsnijwerkkunsten laten zien. Tijdens mijn verblijf van een kleine week in dit deel van Madagaskar, ben ik er vier keer door de Avenue gelopen op verschillende tijdstippen van de dag. In de ochtend zijn de kleuren anders dan in de loop van de middag. Het mooiste tijdstip is de zonsondergang als de lucht oranje kleurt en de bomen een mooi contract vormen met de lucht.
Vanuit Morondava is het ruim een half uur rijden over grotendeels goede onverharde weg (als het geen regenseizoen is).

Pluspunten Avenue of the Baobabs

  • Unieke plek

Minpunten Avenue of the Baobabs

  • Met name zonsondergang kan wat drukker zijn
Ultieme tip: Neem de tijd om op verschillende momenten van de dag te gaan kijken naar de kleuren die veranderen in dit landschap.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Madagaskar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors