Fort Dauphin en het Berenty reservaat Jouw vakantie naar Afrika begint hier!

Fort Dauphin en het Berenty reservaat

door Niels Posthumus

Fort Dauphin is een populaire surfplek met een aantal fijne zandstranden. Dichtbij ligt ook het wat aangeharkte Berenty reservaat. Dit is de plek op Madagaskar als je een ringstaartmaki wilt zien.

Fort Dauphin is het officieuze centrum van zuidelijk Madagaskar. De stad, die ook wel Toalagnaro heet, is de oudste koloniale nederzetting van het land. De Fransen stichtte het op een rotsachtig schiereilandje in het uiterste zuidoosten. Fort Dauphin is daardoor aan drie zijden omringd door strand. Een reden voor veel toeristen om een bezoekje te brengen aan het stadje.

ZELF NAAR Madagaskar?

Bekijk alle 41 reizen naar Madagaskar

Fort Dauphin ligt bovendien niet ver van het populaire Berenty Reservaat.

Berenty reservaat

Berenty is een privépark annex luxe hotel negentig kilometer ten westen van Fort Dauphin. Het ligt middenin een uitgestrekte sisalplantage, aan de oever van de Mandare rivier.

Sisal is een cactus die het hoofdbestanddeel vormt van touw en veel biologische verpakkingsmaterialen.

Het behoeft nauwelijks uitleg dat het park in deze cactusplantage droog is. Stekelig ook. Praktisch elke plant of boom in het park heeft zijn stam en takken voorzien van centimeters lange punten.

Ringstaartmaki

Toch vormt het park een relatief groene oase tussen alle cactussen. Het park is een goede plek om lemuren - de beroemde halfapen van Madagaskar - te spotten.

Nergens heb je meer kans om van dichtbij kennis te maken met een ringstaartmaki dan in dit privépark.

En er vliegt een groot aantal endemische vogelsoorten rond. Vogels dus die je nergens anders ter wereld tegen zult komen. En als je goed op de grond speurt, zul je hier en daar ook vast wat schildpadden ontwaren.

Brutale lemuren

Toch zal niet iedereen even enthousiast zijn over het park. Het is allemaal nogal expliciet aangelegd en toeristisch.

In het hotel is dat erg prettig. De voorzieningen zijn daar zelfs naar westerse maatstaven uitstekend. Een schril contrast met veel andere accommodatie in Madagaskar.

Maar in het park gaat het je toch wel wat tegenstaan, die minutieus aangelegde brede en vlakke wandelpaden. Keurig bijgeharkt en met verschillende uitgezette wandelingen.

Veel van de lemuren kun je bovendien nauwelijks nog wild noemen. Ze eten niet alleen uit je hand, ze graaien ook gewoon je boterham uit je tas.

Libanona beach

Fort Dauphin zelf is vooral een winderige plek. De Fransen stichtten het stadje in 1643 ter meerdere glorie van hun toenmalige kroonprins, de latere Zonnekoning Lodewijk XIV.

De wind maakt de plaats geliefd bij surfers, maar minder in trek bij zonaanbidders. Al is het wel weer een voordeel dat het er weinig regent. En het panorama over de zee is mooi.

Overigens ziet het schiereiland waarop Fort Dauphin ligt er vanaf zee er zelf ook helemaal niet onaardig uit. De kleine strandjes in de verschillende baaien, met daarachter snel oprijzend de groene bergen.

Het mooiste en schoonste strand is Libanona Beach. Pas alleen wel op als je er 's avonds van de zonsondergang wil genieten. Het strand is bij het vallen van de nacht niet altijd even veilig.

Wat is er te doen in Fort Dauphin?

  • Breng een bezoek aan Fort Flacourt, een kasteel bij Fort Dauphin, gebouwd door de Fransen in het jaar 1643.
  • Wil je mooi duiken, reis dan enkele honderden kilometers van Fort Dauphin naar het westen en zwem daar tussen de haaien langs het koraal voor de kust bij Ifaty.
  • Trek je surfplank weer eens uit de kast in Baie des Galions. Vooral geschikt voor windsurfen tussen augustus en mei.
  • Neem een kijkje op een sisal plantage en zie wat je allemaal kunt maken van die taaie cactus.
  • Ga op zoek naar de ringstaartmaki in het Berenty reservaat.

Reizen Madagaskar

Foto's & video's Fort Dauphin en het Berenty reservaat

Meer Fort Dauphin en het Berenty reservaat

Specialisten Madagaskar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tunesië kenner
Sponsors