Andasibe-Mantadia National Park

Andasibe-Mantadia National Park

door Niels Posthumus

Andasibe-Mantadia en Périnet zijn twee aan elkaar grenzende parken. Relatief koel regenwoud vol zeer zeldzame en alleen op Madagaskar levende Indri lemuren. Een soort halfaap met pandavacht

Het lijkt wel alsof iemand in de ochtend tientallen brandalarmen heeft doen laten afgaan. Een hels kabaal gaat door merg een been. Het komt uit de bomen van het Andasibe-Mantadia National Park. Het is de Indri die daar ontwaakt. De grootste halfaap ter wereld die alleen in het oosten van Madagaskar voorkomt.

ZELF NAAR Andasibe-Mantadia National Park?

Bekijk alle 14 reizen naar Andasibe-Mantadia National Park

Périnet

Het oerwoud van het Reserve Special Analamazaotra, dat ook wel kortweg Périnet heet, is gemakkelijk te bereiken vanuit hoofdstad Antananarivo.

Het is ongeveer drie uur rijden. Zo'n 120 kilometer over een slingerweggetje dat desalniettemin wel de beste autobaan van het land heet te zijn. Vooral omdat er asfalt op ligt. Iets wat in Madagaskar zeker niet altijd vanzelfsprekend is.

Het park, zo'n 155 vierkante kilometer, op een hoogte variërend van 900 tot 1250 meter, lijkt nagenoeg onaangetast. Relatief koel regenwoud. Wel nat uiteraard: 210 regendagen per jaar en een neerslag die drie keer zo hoog is als in Nederland.

De paden in het park zijn echter goed begaanbaar. En de gids die je hopelijk hebt ingehuurd, weet een boel te vertellen - selecteer wel zorgvuldig, sommige gidsen uit het dorpje Andasibe hebben een drankprobleem en zijn dus minder betrouwbaar.

De lemuur Indri

Grote trekpleister van Andasibe-Mantadia is ook de Indri. De lawaaimaker lijkt nog het meest op een als panda vermomde aap. Zwart-wit en een dikke, pluizige vacht. De grootste lemuur, ofwel halfaap, ter wereld. Ongeveer een meter hoog. Maar ongevaarlijk.

De Indri is een enorme acrobaat. Met een ferme zwiep van zijn achterpoten springt hij zo enkele meters hoog. Salto's inbegrepen.

Er zijn in het Périnet park voldoende aanwezig om nagenoeg zeker te weten dat je er tijdens je bezoek eentje ziet. Het maakt je wandeling ook een stuk spannender. Want om ze te zien zul je van de gebaande paden af moeten. En in de dichte begroeiing is het behoorlijk klauteren.

Sirene

Het indrukwekkende geluid van de Indri is geen korte schreeuw. Het is ook geen schorre roep of brul. Hij klinkt als een aanhoudende sirene. Als een luchtalarm. In toonhoogte variërend, maar structureel hoog.

Het geluid draagt tot wel drie kilometer ver. De Indri maken er het liefst een canon van. Lekker door elkaar heen tetteren. Dat is nog eens een bijzondere zonsopgang.

Andasibe-Mantadia

Maar de Indri is niet het enige dier dat je ziet tijdens je één tot zes uur durende wandelingen. Er zijn ook vele andere soorten lemuren. Kleine en grote, zwarte en roodbruine. Velen ernstig bedreigd, maar in Andasibe-Mantadia nog frequent genoeg te spotten.

Ook vind je in het park een oneindige hoeveelheid reptielen, spinnen en kikkers. Op warme dagen zijn er meertjes en stroompjes om in af te koelen. Al is de gemiddelde temperatuur over het hele jaar slechts achttien graden.

Je kunt zowel in het park overnachten als in het dorpje Andasibe, dat de twee parkdelen van elkaar scheidt.

Wat is er te doen in Andasibe-Mantadia National Park?

  • Ga vroeg het oerwoud in en laat de Indri lemuur je verbazen met zijn enorme ochtendgebrul.
  • Bezoek in de nabijgelegen havenstad Toamasina het Parc Zoologique Ivolonia waar lemuurs worden gefokt.
  • Stap op een boortje en vaar, vanuit Toamasina, het prachtige Canal des Pangales af.
  • Bezoek niet alleen het Perinet park, maar neem ook een kijkje in het ondoordringbaarder Mantadia park.
  • Schuil in één van de oerwoud lodges voor de regen die bijna twee op de drie dagen per jaar uit de lucht komt vallen.

Reizen Andasibe-Mantadia National Park

Foto's & video's Andasibe-Mantadia National Park

Meer Andasibe-Mantadia National Park

Specialisten Madagaskar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors