Antananarivo

Antananarivo

door Niels Posthumus

Antananarivo is de hoofdstad van Madagaskar. Voor de kolonisatie door Frankrijk was de stad van hout. Nu is de stenen stad in verval. Toch is het de plek om je reis over het eiland uit te stippelen.

De ligging van Antananarivo is prachtig. De hoofdstad van Madagaskar werkt zich op tegen de helling van een steile klif in het heuvelachtige gebied centraal op het eiland. De stad torent op een hoogte van ruim een kilometer zo'n 200 meter uit boven de omringende rijstvelden in het westen. Als de zon ondergaat, kleurt zij de getrapte stad elke avond donkeroranje.

ZELF NAAR Antananarivo?

Bekijk alle 23 reizen naar Antananarivo

Tana

De stad, die godzijdank ook door haar inwoners wordt afgekort tot Tana, was al een grote stad voor de Franse kolonisatie van Madagaskar in 1895. Zij was toen al ruim anderhalve eeuw het bestuurscentrum van het op drie na grootste eiland ter wereld.

Koning Adrianjaka stichtte Tana in 1625 als hoofdstad van zijn net opgebouwde rijk. Hij bouwde houten huizen, houten paleizen en houten verdedigingswerken. Enorme constructies tot wel veertig meter hoog. Alles van planken en boomstammen. Steen gebruikten later de Fransen pas.

Koningin Rova

Adrianjaka noemde zijn stad Antananarivo, dat 'stad van duizend' betekent, naar het aantal manschappen dat hij inzette om zijn bestuurscentrum te bewaken. Zijn schoondochter, koningin Rova, breidde de stad tijdens haar 33-jarige bewind snel uit.

Tot de jaren negentig was haar Koninginnepaleis de belangrijkste toeristische attractie van de stad. In 1995 brandde het kasteel echter af. Slechts een paar muren bleven overeind staan. De vlammen verwoestte ook de zeven Koninklijke tombes in het paleis.

Urbanisering

Toen de Fransen Antananarivo in 1895 innamen woonden al rond de 100.000 mensen in de stad. Dit aantal groeide tot de onafhankelijkheid van Madagaskar in 1960 met bijna honderd procent.

Maar daarna ging het pas echt snel met de urbanisatie. Nu, nog niet eens vijftig jaar later, wonen er al zo'n anderhalf miljoen mensen in de stad.

Antananarivo is geen buitengewoon mooie stad. Het heeft veel vergane glorie. De houten bouwwerken zijn allemaal verdwenen. Daarvoor in de plaats is veel koloniale architectuur gekomen, die slecht is onderhouden. Afbladderende verf, gaten in de muren. Maar niet op een romantische manier.

Avenue de l'Independance

De belangrijkste straat van de stad is de Avenue de l'Independance. Een brede straat met veel groen in de middenberm. Ook deze stadsader mist echter grandeur. Ze oogt rustig en wat armoedig tegelijkertijd. Bedelaars komen je van verschillende kanten tegemoet. In de zijstraatjes zie je kleine marktjes.

Bovendien zijn er constant spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Die beïnvloeden de sfeer in de stad. Soms is de sfeer gespannen. Een maand later kan het weer relatief rustig zijn in de stad. Over het algemeen merk je hier bij een kort bezoek overigens niet veel van.

Afrikaanse metropool

Al met al is Antananarivo niet een stad om lang te blijven. Het is de plek waar je aankomt met het vliegtuig en vanwaar je vertrekt. Het is de plek waar je je reis over het eiland uitstippelt en boekt.

Daarvoor leent Tana zich prima. En ondertussen snuif je wel mooi even de sfeer op van een echte Afrikaanse metropool. En dan is er natuurlijk ook elke dag opnieuw die zonsondergang.

Wat is er te doen in Antananarivo?

  • Geniet van het uitzicht op het Anosy meertje vanaf de Rova, de hoogste heuvel bij Antananarivo.
  • Bezoek het Musée Andafivaratra als je meer wilt weten over de Merina koningen en hun leefwijze.
  • Loop van de Rova heuvel heerlijk ontspannen naar het Lac Anosy beneden, dat vooral in oktober prachtig is als alle Jacaranda bomen in bloei komen te staan.
  • Koop een prachtig boeket voor je geliefde op de dagelijkse bloemenmarkt in Antananarivo.
  • Stap in een taxi-brousse of neem een looptaxi, pousse-pousse, en verken de stad.

Reizen Antananarivo

Meer Antananarivo

Specialisten Madagaskar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Lesotho kenner
Sponsors