Psst: 5 x zo ontdek je de verborgen wildernis van Madagaskar

Psst: 5 x zo ontdek je de verborgen wildernis van Madagaskar

door Charlotte de Vries

Soms wil je even weg van alles. Weg uit je dagelijkse leven. Weg van het wereldje dat je kent en naar een totaal andere omgeving. Madagaskar is dan je reisbestemming bij uitstek. Niet alleen leven hier planten en dieren die je nergens anders ter wereld tegenkomt, de stoffige zandwegen zijn allesbehalve gebaand. In Madagaskar maak je jouw Into the Wild-droom waar.

We delen hier onze vijf beste tips om het massatoerisme te vermijden en de wilde natuur van Madagaskar in te duiken. Om een reis samen te stellen die zo uniek is als het eiland zelf. Ben je klaar voor het avontuur?

ZELF NAAR Madagaskar?

Bekijk alle 32 reizen naar Madagaskar

Tip: Evaneos biedt waanzinnige natuurreizen naar Madagaskar aan. Deze reisorganisatie houdt rekening met jouw wensen, maar ook met de lokale bevolking en het milieu. Bekijk hier het volledige reisaanbod naar Madagaskar.

1. Ontdek natuurschatten met een lokale gids

Als je aan Madagaskar denkt, dan denk je natuur. Unieke natuur. Het eiland scheidde zich zo’n 165 miljoen jaar geleden van het Afrikaanse continent en ontwikkelde zo haar eigen flora en fauna. Zoals baobabs, lemuren en zeldzame orchideeën. Veel van die natuurparels liggen alleen diep in het oerwoud verstopt. Daarom is het handig om een lokale gids in te schakelen.

Zo verken je bijvoorbeeld het weinig bezochte Ankarana National Park. Een plaatselijke expert wijst je de weg naar de kloven, bizarre rotsformaties en een ondergrondse grottenwereld. Op eigen houtje had je die niet ontdekt.

2. Maak een meerdaagse kampeertocht

Als je heel diep in de natuur wil trekken, stop dan een tentje in je rugzak. Op die manier kan je dagenlang in de wildernis wandelen én overnachten. Dan voelt de bewoonde wereld pas echt ver weg.

In Madagaskar zijn veel plekken waar je meerdaagse kampeertochten maakt. Zoals het bergachtige Marojejy National Park. De hike naar de top (Mount Marojejy op 2.132 meter hoogte) komt langs drie kampen waar je je tent kunt opzetten. Onderweg trekken onvoorstelbare landschappen aan je voorbij. Mistige regenwouden, bergen, watervallen, steile kliffen, lemuren: je waant je in een natuurfilm.

3. Verblijf in een ecolodge

Ben je niet zo van het kamperen, maar wil je toch dat Into the Wild-gevoel? Dan is een ecolodge een goed alternatief. Ecolodges zijn opgezet om de plaatselijke natuur te omarmen, soms zelfs om te bestuderen of verrijken.

Een van onze favorieten ligt langs de kust in het Masoala National Park. Het Arol Ecolodge heeft zeven bungalows in een prachtige, bosrijke omgeving. Ook Le Relais du Naturaliste Ecolodge is een aanrader. De hutten zijn eenvoudig, maar liggen midden in Vohimana. Dit reservaat is rijk aan 22 lemuursoorten, 70 kikkersoorten en 79 orchideeënsoorten! Misschien spot je wel iets een vanuit je hut.

4. Rijd met een jeep over het eiland

Behalve je wandelschoenen, is een jeep je beste vervoersmiddel. In Madagaskar is het gebruikelijk om een chauffeur in de arm te nemen, maar dat beperkt je niet in je vrijheid. Je stopt wanneer je wil, waar je wil.

Met je eigen 4x4 kom je op plekken terecht die niet per se op de planning stonden. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je op weg naar het Isalo National Park een waterstop maakt bij Ambalavao, en het lokaal gerunde Anja Park ontdekt. Maki’s, kameleons en kleurrijke vogelsoorten leven in dit rotsachtige landschap. Het is slechts één voorbeeld van zo'n uniek stukje Madagaskar dat je toevallig kunt ontdekken als je eigen vervoer hebt.

5. Minder bestemmingen, meer tijd

Als je écht het massatoerisme wil vermijden en de wildernis in wil duiken, dan moet je leren schrappen. Maak geen lijst met highlights die je wil afvinken. Ga voor slechts een paar bestemmingen en trek er meerdere dagen voor uit. Reis langzaam. Om van de gebaande paden af te gaan, heb je namelijk tijd nodig.

Dus vergeet wat je gezien ‘moet’ hebben. Wees een verkenner! Maak die wandeling door de bergen van het Marojejy National Park, vraag een gids naar de kloven van Ankarana en ga regelmatig van de weg af om nieuwe plekken te ontdekken. Alleen dan ontvlucht je de massa's. En krijg je dat gevoel van Into the Wild.

Ontdek de Malagassische wildernis met Evaneos

Zie jij het helemaal zitten om ons bekende kikkerlandje achter je te laten en de Malagassische wildernis in te duiken? Bekijk deze natuurreizen naar Madagaskar of stel je eigen reis samen met Evaneos. Deze reisorganisatie is niet alleen een groot voorstander van natuurreizen, maar ook van slow travel. Van reizen met een zo positief mogelijke impact.

Evaneos maakt zich hard voor een duurzamere reiswereld waarin respectvol wordt omgegaan met de lokale economie en cultuur. De reisexperts waar Evaneos mee samenwerkt wonen daarom zelf in Madagaskar en voldoen aan strenge duurzaamheidsvoorwaarden. Interessant toch? Je leest hier meer over hun concept.

Reizen Madagaskar

Specialisten Madagaskar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors