Dit is het meest gastvrije dorpje in het hoogland van Madagaskar

Dit is het meest gastvrije dorpje in het hoogland van Madagaskar

door Maurice Kosterink

“In Ambalavao leer je de Malagassiërs écht goed kennen.”

We zitten in een kleine witte boessie en rijden over een hobbelige weg richting Fianarantsoa door het hoogland van Madagaskar. Ik staar uit het raam. Grote groene heuvels komen voorbij. Dit gebied van Madagaskar staat bekend om het landschap en ik snap dat heel goed. Op veel van die heuvels liggen rijstvelden of wijngaarden gedrapeerd. Hier en daar staat een bruin huisje. Zodra een man vanaf een wijngaard naar het witte busje kijkt, zwaai ik lachend naar hem. Glimlachend en soms zelfs schreeuwend zwaaien de mensen vanaf het veld terug. 

Na een tijdje komen er steeds meer bruine huisjes voorbij. We komen aan in het centrum van een stadje en besluiten even uit te stappen en rond te kijken. Grote houten huizen versierd met balustrades en groen geverfde luiken creëren het straatbeeld. En op elke hoek zien we een straatverkoper hoopvol naar ons zwaaien.  

ZELF NAAR Madagaskar?

Bekijk alle 41 reizen naar Madagaskar

In een van de grote houten huizen zit een klein winkeltje. Ik probeer in mijn beste Frans twee flesjes water te kopen. De verkoper lacht en vraagt: “Waar kom je vandaan?” Ik zeg dat ik uit Nederland kom en ik vraag hoe het stadje heet. “Je bent in Ambalavao, een klein stadje op weg naar Fianarantsoa,” zegt de man. Daarna snelt hij naar achteren. Hij haalt plastic stoelen en een bakje met eten. Hij oppert dat we moeten zitten en begint een heleboel vragen te stellen over Nederland. Na urenlang met de verkoper te kletsen over Madagaskar en Nederland, nemen we afscheid. Ambalavao is zonder twijfel het meest gastvrije plaatsje van héél Madagaskar.

Fotocredits: Bernard Gagnon

Reizen Madagaskar

Specialisten Madagaskar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors