De 5 meest unieke plekjes in de natuur op Madagaskar

De 5 meest unieke plekjes in de natuur op Madagaskar

door Frederieke Jansen

Vanaf het spierwitte zandstrand duik je met je snorkelset in het helderblauwe water van de Indische Oceaan. In het binnenland stap je met je wandelschoenen over de hangbruggen tussen de scherpe rotsen van het Tsingy de Bemaraha. Als je doorrijdt in zuidelijke richting, kom je bij torenhoge baobabs aan. Dit is hoe een rondreis door Madagaskar eruitziet.

Doordat dit Afrikaanse land zich zo’n 165 miljoen jaar geleden scheidde van de rest van Afrika, ontwikkelde het eiland haar eigen flora en fauna die zó uniek is dat je bepaalde planten- en diersoorten alleen tijdens je vakantie op Madagaskar tegenkomt. In de loop der jaren is door de groeiende bevolking veel van deze natuur verdwenen. Gelukkig wordt veel van de unieke natuur van Madagaskar nu goed beschermd. Wij laten je de vijf mooiste plekjes van het eiland zien.

ZELF NAAR Madagaskar?

Bekijk alle 31 reizen naar Madagaskar

5. Het mooiste natuurpark: Ranomafana Nationaal Park

Het binnenland van Madagaskar bestaat voor een groot deel uit ongerepte regenwouden. Zo wordt het oostelijk gelegen regenwoud Ranomafana National Park een van de mooiste gebieden van Madagaskar genoemd vanwege haar grote variatie aan flora en fauna. Je telt hier wel twaalf soorten lemuren en 118 vogelsoorten.

Verschillende palmenfamilies, de sterbladigenfamilie, wolfsmelkfamilie, (vogel)nestvaren en verschillende orchideeën bebossen het woud. Diep in het regenwoud neem je een douche onder de Andriamamovoka-waterval. En in het nabijgelegen dorp Ranomafana bezoek je de warmwaterbronnen waar de Fransen in de koloniale periode een kuuroord aanlegden, waar je bijkomt van je wandeling door het park. 

4. Het spierwitte bountystrand van Nosy Be 

Aan de kust van Madagaskar ruilen de regenwouden zich in voor met bananen gevulde palmbomen, spierwitte zandstranden en een knalblauwe oceaan. Snuif de frisse lucht van het noordwestelijk gelegen eilandje Nosy Be op. Ruik de specerijenplantages op het eiland. Vanwege de geur die rond het eiland hangt, wordt het ook wel Parfumeiland genoemd. 

Vanaf het spierwitte zand loop je het water in en zwem je met walvissen en walvishaaien. Of hang met een kokosnoot in je hand op de stam van een omgebogen palmboom boven de zee. 

3. Bijzondere bomen op de Avenue of the Baobabs

Halverwege de westkust van Madagaskar loopt een weg. Maar niet zomaar een weg, een zandweg met twintig tot vijfentwintig van de laatst overgebleven baobab-bomen van een ooit dicht tropisch bos. Voor wel 260 meter loop je tussen deze dertig meter hoge en soms wel 800 jaar oude bomen. Helaas is dit woud vanwege de groeiende bevolking gekapt. Enkel de baobab-bomen op de zogenaamde Avenue of the Baobabs zijn uit respect en als plaatselijke bron van voeding bewaard gebleven.

Loop over de Avenue of the Baobabs en bewonder deze vreemde boomsoort die iets weg heeft van een omgekeerde paddenstoel. Neem ook een kijkje bij de twee in elkaar verstrengelde baobabs zo’n zeven kilometer ten noordwesten van de zandweg. Dit natuurspektakel staat ook wel bekent als Le Baobab Amoureux, de verliefde baobab. 

2. Rode rotsen en geel gras in Isalo National Park 

Meer richting het zuiden rijzen imposante, rode zandsteenmassieven boven golvende vlakten van geel gras op in het Isalo National Park. Dit park wordt ook wel het 'Colorado van Madagaskar' genoemd. 

Loop door het hoge gras en probeer de grillige rotsen te beklimmen. Schrik niet als je resten van grafkisten tegenkomt. Vroeger begroef de inheemse Bara-bevolking haar doden halverwege de hellingen of in de grotten. Vind je dit toch een beetje te eng? Ga dan op zoek naar de tussen rotsen en onder bomen verstopte Piscine Naturelle. Neem een verfrissende duik en laat je schouders masseren door de waterval. 

1. Scherpe rotspunten in Tsingy de Bemaraha Nationaal Park

Last but not least: Grands Tsingy, zonder twijfel het meest unieke landschap in Madagaskar. In dit westelijk gelegen nationale park vormen steile, uitgeslepen, vlijmscherpe punten de rotspartij Tsingy de Bemaraha. Maar misschien ken je dit natuurfenomeen als the Forest of Stone, het Stenen Bos. 

Stap op de hangbruggen en bekijk het geslepen gevaar van bovenaf. Loop tussen de pieken door en kijk naar beneden, waar nauwe rivierstromingen onder je doorgaan. En vergeet niet de maki’s te spotten die wel behendig genoeg zijn om over de puntige rotsen heen te wandelen.

Hebben we je geïnspireerd voor een vakantie naar deze unieke natuur van Madagaskar? Bekijk hier de reizen naar Madagaskar. 

Fotocredits:  lifeinminutes | Luca Belfio  | Rod Waddington | Rod Waddington | Marco Zanferrari

Reizen Madagaskar

Specialisten Madagaskar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors