Afrika.nl ’s Werelds laatste witte neushoorn zoekt vrouwtje op Tinder

’s Werelds laatste witte neushoorn zoekt vrouwtje op Tinder

1 mei 2017 door Charlotte de Vries

Net als de meeste mannen op dating-app Tinder is Sudan uit Kenia écht een buitenmens en een gedurfde reiziger. Anders dan alle mannen op Tinder is Sudan écht one-of-a-kind. Hij is de laatste noordelijke witte neushoorn op de wereld en vastbesloten om zijn soort van uitsterven te redden.

Althans, dat zijn Sudans verzorgers. Met het Tinderprofiel hopen ze bewustzijn voor de uitstervende neushoorn te creëren en genoeg geld te verzamelen voor meerdere reageerbuisbevruchtingen. Een tien jaar durend project dat zo’n negen miljoen dollar gaat kosten.

‘I don't mean to be too forward, but the fate of my species literally depends on me’ staat er op zijn profiel. Zijn interesses? ‘I like to eat grass and chill in the mud. No problems.’ Ook belangrijk: hij is ‘6 ft tall and 5,000 pounds if it matters.’

De vrouwtjes die deze dikke neushoorn wel zien zitten, vegen naar rechts en worden naar een donatiepagina geleid. En dat is al vaak gebeurd: het profiel is al in 190 landen en 40 talen beschikbaar.

Waarom niet natuurlijk daten?

Het is niet dat er geen leuke vrouwtjes meer rondlopen voor de 43 jarige Sudan, of dat hij ze nooit ontmoet. Als enige mannelijke witte neushoorn heeft hij zelfs twee jonge wijfjes volledig tot zijn beschikking: Satu van 17 en Najin van 27 jaar. Maar alle pogingen die de verzorgers hebben gedaan om Sudan met de meisjes aan het paren te krijgen zijn mislukt.

Dan maar op Tinder dus. Zodra het geld binnen is, gaan de verzorgers de voortplanting kunstmatig regelen. Ze willen meerdere eitjes van Satu en Najin bevruchten met het sperma van Sudan en het embryo plaatsen in een zuidelijke witte neushoorn, een meer voorkomend soort.

Aan het eind van het tienjarige project moeten er tien jonge noordelijke witte neushoorns op aarde rondlopen. Hopelijk gaan deze échte buitenmensen en reizigers het paren wat makkelijker af.

Fotocredits: Make it Kenya 

Sponsors