Afrika.nl Vijf vreemde gewoontes in Afrika

Vijf vreemde gewoontes in Afrika

6 december 2016 door Charlotte de Vries

We hangen minutenlang boven een fles om te spijkerpoepen, struikelen naar de overkant in een juten zak en snaaien naar een koek aan de waslijn… Joost mag weten waar onze tradities vandaan komen. Maar in Afrika hebben ze er ook een handje van! Vergeleken met de volgende vijf vreemde gewoontes lijkt spijkerpoepen een doodnormale zaak.

1. Blik in je lip

 

Hoe groter de schijf is die in je onderlip past, hoe meer koeien je vader krijgt als je gaat trouwen. Dat is het idee achter het uitrekken van de onderlip bij een vrouw van de Ethiopische stam Suri. Op jonge leeftijd wordt er een gaatje in hun lip gesneden die ze met stokjes uitrekken. Na een paar jaar rukken, trekken en rekken, kunnen ze er een ronde schijf van klei in kwijt. En kom maar op met die bruidsschat!

2. Dansen met je dode oma

 

Zodra een overledene zeven jaar onder de grond ligt in Madagaskar, graven de familieleden de overblijfselen van het lichaam op en wikkelen ze die in een witte doek. Een beetje muziek, eten en drinken erbij, en het feest kan beginnen! Met de botten boven hun hoofd dansen ze door de straat. Dit Famadihana Festival houden de Madagassiërs om hun voorouders te eren en met hen te verenigen.

3. Mooi dik is niet lelijk

 

“Mama, mag ik een koekje?” beantwoorden de moeders in Mauritanië met: “Tuurlijk kind, neem het hele pakje maar.” Dik zijn is in dit land hét schoonheidsideaal. Dat krijgen de vrouwen op jonge leeftijd met de paplepel ingegoten. Letterlijk. Er bestaan zelfs zomerkampen waar meisjes vanaf hun zesde heengaan om met behulp van geitenmelk en vettige couscous zoveel mogelijk striae en cellulitis te vormen.

4. Spugen op de bruid

 

Kende je de Keniaanse stam Masai al? Zij oefenen jaren lang om een halve meter in de lucht te kunnen springen. Tijdens de ‘springdans’ nemen de mannen het tegen elkaar op om hun krachtigste sprongen tentoon te stellen. En als een van hun dochters trouwt, spugen ze op haar hoofd en borsten. Daarmee is ze gezegend. Dat zijn de Masai.

5. Voortanden zijn overbodig

Veel bewoners van de Cape Flats in Kaapstad zijn beretrots op hun ‘Passion Gap’. Waar je nu waarschijnlijk aan denkt is het dus niet. Een ‘passiegat’ maken volwassenen zelf door hun voortanden eruit te trekken. Dat zien ze als modieus en als een vorm van status. Ons lijkt het vooral heel onhandig, maar volgens de mensen in het filmpje hieronder zijn er verschillende voordelen… 

Fotocredits: Rod Waddington | Rod Waddington | Hey Zo Rakoton | Hery Zo Rakoton | Jules Carsten Schertzeer | Mussi Katz | Marc Samsom

Sponsors