Coco de Mer in de Vallée de Mai

Coco de Mer in de Vallée de Mai

door Niels Posthumus

Coco de Mer is de palm met de grootste kokosnoten ter wereld. Hij groeit alleen op de Seychellen eilanden Curieuse en Praslin. De Vallée de Mai bossen op Praslin zijn het indrukwekkendst. Waar komt deze palm vandaan? En wat maakt 'm zo bijzonder?

Pit van 17 kilo

Je staat er wat bedremmeld naar te kijken. De kokosnoot van de Coco de Mer palm voor je weegt maar liefst dertig kilo. Hij heeft een diameter van bijna de halve meter. Een skippybal. En dan te bedenken dat de grootste noot ooit gevonden op het eiland niet minder woog dan 42 kilogram.

ZELF NAAR Coco de Mer in de Vallée de Mai?

Bekijk alle 9 reizen naar Coco de Mer in de Vallée de Mai

De Coco de Mer is niet alleen de boom met de grootste vrucht ter wereld, maar siert zich ook met de grootste palmenbloemen - de vrouwtjespalm - en heeft de zwaarste zaden die de botanie kent. Een pit in de noot van de Coco de Mer palm kan wel zeventien kilo wegen.

De evolutionaire reden achter de enorme omvang van de vruchten is nog altijd niet geheel duidelijk, maar hun uiterlijk trekt desalniettemin vele nieuwsgierigen naar het eilandPraslin.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Praslin en Curieuse?

  • Bezoek een parelboerderij op het eiland Praslin, een plek waar men de parels kweekt die later aan jouw sieraden eindigen.
  • Geniet van een Creoolse lunch bij Anse Lazio op Praslin.
  • De beste plek om de Coco de Mer palmbomen op je in te laten werken is het bos Vallée de Mai. De wandeling is haast onwerkelijk door de reusachtigheid van de bomen.
  • Leg je te zonnen op één van de vele verlaten, maar juist daardoor nog prachtiger stranden op zowel Praslin als Curieuse.
  • Het eiland Curieuse is een broedplaats voor veel soorten bijzondere zeevogels en de woonplaats van reuzenschildpadden. Echt een plek voor liefhebbers van exotische diersoorten dus.

Vallée de Mai

Het palmenwoud dat je in de Vallée de Mai op het eiland Praslin binnen loopt, is indrukwekkend. De Coco de Mer bomen torenen dertig meter boven je uit.

Hun bladeren zijn soms wel tien meter in doorsnee. De enorme noten, die lijken op twee aan elkaar vastgeplakte normale kokosnoten hangen daar waar de bladeren aan de stam ontspruiten.

Jarenlang rijpen

Bang dat je zo'n kolos op je hoofd krijgt - met ongetwijfeld fatale gevolgen - hoef je echter niet te zijn. De Coco de Mer kokosnoot groeit maar liefst zo'n zeven jaar aan de boom, voordat hij naar beneden klettert.

Overigens dient hij daar nog eens twee jaar te rijpen voordat hij hol is en gevuld met kokosmelk, zoals wij van de kleinere noten gewend zijn.

Maledivennoot

De beroemde noot van Coco de Mer is ook wel bekend onder de namen Seychellen noot, Zeekokosnoot en Malediven noot. Die laatste twee namen dankt hij aan de periode voordat de Seychellen bewoond werden.

In de eerste helft van de achttiendee eeuw spoelde op de Malediven, honderden kilometers verderop, wel eens een enorme kokosnoot aan. Omdat nog nooit een Europeaan voet op Praslin had gezet, wist niemand waar de drijvende noten vandaan kwamen.

De noot werd op de Malediven als een decoratie van onschatbare waarde gezien en bovendien verwerkt in medicijnen. Ook de Europeanen die de Malediven aandeden interesseerden zich voor de noot. Zij namen hem mee naar huis voor hun privécollectie en huisdecoratie.

Mythische boom op bodem van de zee

Tot in 1768 de palmenbossen op de Seychellen werden ontdekt, geloofde velen dat de Coco de Mer noten op de bodem van de zee groeiden, aan een mythische boom. Als ze rijp waren kwamen zij daarvan los en zouden ze naar de oppervlakte drijven.

Overigens kunnen alleen de noten drijven die van binnen zijn gaan rotten en daardoor zijn uitgehold. Een goede Coco de Mer noot is veel te zwaar om te drijven. Het maakte de noot op de Malediven alleen maar waardevoller, want zeldzamer.

Achterwerknoot

De botanische naam in het Oudgrieks van de Coco de Mer luidt Lodoicea Maldivensis, maar in jargon heet hij ook wel Lodoicea callipyge. Deze naam heeft een dubbele betekenis.

Callipyge betekent 'mooie romp'. De naam is afkomstig van de bijnaam die vroegere zeemannen de ronddrijvende dubbele noten gaven. De Coco de Mer kokosnoot lijkt drijvend net op een stevig geproportioneerd vrouwelijk achterwerk.

Reizen Coco de Mer in de Vallée de Mai

Foto's & video's Coco de Mer in de Vallée de Mai

Meer Coco de Mer in de Vallée de Mai

Specialisten Seychellen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors